Khasiat Sulfur untuk Kesihatan Kulit | saya sihat

Sekiranya berkaitan dengan penjagaan kulit, tidak akan ada kesudahannya. Anda mungkin menganggap asid hyaluronik untuk menyegarkan dan melembapkan kulit, asid salisilik untuk merawat jerawat, belum lagi bahan-bahan lain yang mendakwa melindungi kulit dari penuaan, mempromosikan kulit yang jernih, atau menghilangkan cela.

Walau bagaimanapun, tidak banyak yang difikirkan mengenai sulfur. Sebenarnya, mineral berbau pedas ini sebenarnya dapat memberi manfaat kepada kulit dengan cara yang tidak dijangka. Sulfur adalah mineral semulajadi yang terdapat di mata air panas, tanah liat, dan abu gunung berapi. Juga sebagai jejak mineral dalam tubuh manusia. Di samping itu, sulfur menawarkan banyak faedah untuk kulit. Apa benda itu?

Baca juga: Mengekalkan Kulit Muka yang Sihat dengan gaya Song Hye Kyo

Khasiat Sulfur untuk Kesihatan Kulit

Berikut adalah beberapa kelebihan sulfur untuk kesihatan kulit, yang diringkaskan dari halaman Garis Kesihatan dan Yang Sihat.

1. Mengelupas kulit

Sulfur mempunyai sifat keratolitik, yang bermaksud memicu pengelupasan ringan lapisan atas kulit. Ia membantu membuang sel-sel kulit mati yang boleh menyebabkan pori-pori tersumbat, jerawat, tekstur tidak sekata dan kusam. Anda boleh menggunakan sulfur sebagai topeng untuk mengelupas sel kulit mati, menghisap minyak, dan menghilangkan jerawat.

2. Mengatasi masalah kulit berjerawat

Produk jerawat topikal dengan Benzoyl peroksida boleh menjadi terlalu keras untuk kulit sensitif, mencetuskan kerengsaan dan mengelupas, dan reaksi alergi pada sesetengah orang. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan sulfur untuk merawat jerawat. Sulfur adalah bahan yang lebih lembut untuk menghilangkan bintik-bintik gelap sambil mengurangkan jerawat dengan mencegah jerawat baru tumbuh dan menyebar.

3. Menyamarkan parut jerawat

Sekiranya anda mempunyai sejarah jerawat, kemungkinan anda juga mempunyai bekas jerawat. Parut jerawat boleh terdapat dalam pelbagai warna dan saiz, dan hampir semuanya sukar dihilangkan.

Kerana sulfur mampu mengeringkan dan membuang sel kulit mati, secara teori sulfur dapat membantu mengurangkan penampilan parut jerawat juga. Walau bagaimanapun, belerang tidak digalakkan sebagai rawatan pertama untuk parut jerawat.

Baca juga: Mengekalkan Kulit Muka yang Sihat dengan gaya Song Hye Kyo

4. Kurangkan whiteheads dan komedo

whitehead dan bintik hitam Ia adalah bentuk jerawat yang paling ringan dan dikelaskan sebagai tidak radang. whitehead dan bintik hitam Ia terbentuk apabila minyak dan sel kulit mati bergabung dan tersekat di folikel rambut. Sekiranya liang tersumbat terbuka di bahagian atas, ia akan dipanggil komedo. Sekiranya liang yang tersumbat mempunyai bahagian atas tertutup, ia disebut sebagai whiteheads.

Sulfur adalah salah satu rawatan jerawat yang dapat membantu mengatasi jerawat whitehead dan bintik hitam kerana mensasarkan dua elemen utama, iaitu sel kulit mati dan sebum. Juga, belerang lebih berguna untuk individu yang mempunyai kulit sensitif daripada ubat jerawat lain, seperti asid salisilat.

5. Mengatasi rosacea

Sulfur dapat membantu merawat rosacea, yang merupakan keadaan kronik yang menyebabkan kemerahan pada kulit. Sulfur mengurangkan keradangan dan membunuh bakteria, sehingga membantu melegakan gejala rosacea.

Selain menggunakan sulfur langsung, anda juga boleh membeli krim kulit yang mengandungi sulfur. Krim yang mengandungi sulfur kadang-kadang diresepkan sebagai alternatif kepada antibiotik.

6. Mengurangkan tanda-tanda penuaan

Sulfur adalah bahagian penting dalam penghasilan kolagen semula jadi. Tetapi seiring bertambahnya usia, belerang berkurang, yang menjadikan kulit rentan terhadap kerusakan akibat radikal bebas dan pemecahan kolagen selanjutnya, menyebabkan keriput dan kendur. Selain itu, bakteria berbahaya juga boleh merosakkan kulit dan mempercepat proses penuaan.

Menjaga kulit anda bersih dapat membantu mengurangkan bakteria, yang seterusnya membantu mencegah kerosakan sebelum ia benar-benar terjadi. Untuk membantu mencegah dan mengurangkan tanda-tanda penuaan, anda perlu menggunakan sulfur secara topikal untuk merawat kulit anda.

Itulah beberapa kelebihan sulfur untuk kesihatan kulit. Selain menggunakan sulfur secara langsung, anda juga boleh mendapatkan kelebihan sulfur dengan menggunakan krim yang mengandungi sulfur. Terutama jika anda tidak tahan dengan bau sulfur yang kuat.

Baca juga: Lakukan 7 perkara ini jika anda ingin menua dengan sihat

Sumber:

//www.thehealthy.com/beauty/face-body-care/benefits-of-sulfur/

//www.healthline.com/health/beauty-skin-care/sulfur-for-acne


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found