Serbuk Protein adalah Protein Serbuk - GueSehat.com

Saya yakin produk ini tidak asing lagi bagi Geng Sihat, terutama mereka yang gemar bersenam di pusat kecergasan. Walau bagaimanapun, ramai di antara kita tidak benar-benar tahu apa itu serbuk protein, bagaimana ia dibuat, dan sama ada kita memerlukannya.

Serbuk protein adalah protein dalam bentuk serbuk yang dibuat dari sumber protein haiwan (seperti susu dan telur) atau sumber protein sayuran (seperti kacang, beras, kekacang, dan kacang). rami biji ).

Ia boleh mengambil pelbagai bentuk, seperti: serbuk protein keseluruhan , pekat, terasing, dan hidrolisat. Mari kita bincangkan satu persatu menggunakan contoh protein whey, mari kita pergi!

Jenis Serbuk Protein Berdasarkan Pemprosesan

Dalam bentuk asalnya, whey adalah bahagian cair susu yang dipisahkan dalam pembuatan keju atau yogurt. Dari cecair ini, protein whey dipisahkan dan disucikan untuk membuat serbuk protein whey.

Protein whey dalam bentuk serbuk protein adalah campuran protein, gula susu (laktosa), vitamin, mineral, dan sedikit lemak susu. Ia sedikit berbeza dengan pekat.

Protein pekat dibuat dengan mengeluarkan protein dari cairan whey, menggunakan haba atau enzim untuk membuang air, laktosa, dan mineral. Protein pekat mempunyai peratusan protein yang lebih rendah daripada protein isolat, kerana masih mengandungi sejumlah karbohidrat dan lemak.

Dengan kandungan protein lebih dari 90%, protein isolate adalah bentuk serbuk protein paling murni. Untuk membuat protein terasing, komponen lain, seperti karbohidrat, lemak, dan mineral, dikeluarkan semasa proses pembuatan.

Sekiranya bahan yang digunakan adalah whey, laktosa juga dikeluarkan semasa proses pembuatannya, yang bermaksud orang dengan intoleransi laktosa juga dapat memakannya. Sekiranya isolat protein dibuat dari sumber protein sayuran, serat juga dikeluarkan, kecuali ditambahkan ke produk akhir.

Tiga jenis serbuk protein masih dalam bentuk asid amino rantai panjang, jadi ketika dicerna, sistem pencernaan kita mesti dipecah menjadi bentuk yang lebih kecil sehingga dapat diserap ke dalam badan.

Ini berbeza dengan hidrolisis protein, di mana rantai asid amino telah dipecah menjadi lebih kecil semasa pemprosesan menggunakan haba, asid, atau enzim untuk memaksimumkan penyerapan ke dalam badan.

Serbuk Protein Berdasarkan Jenis Protein

Selain kaedah pemprosesan yang berlainan, serbuk protein juga dapat berbeda menurut jenis protein, termasuk protein whey, kasein, kolagen, protein putih telur, dan protein sayuran.

1. Whey

Protein yang terdapat dalam susu boleh dibahagikan kepada 2 bahagian utama, iaitu protein whey dan kasein. Dalam proses membuat keju dan yogurt, kedua protein ini dipisahkan menjadi 2 bahagian.

Whey dilarutkan di bahagian cair, sementara bahagian beku separa pepejal mengandungi kasein. Tidak seperti kasein, protein whey dicerna lebih cepat dan dikaitkan dengan rasa kenyang yang lebih tinggi. Jadi apabila digabungkan dengan kandungan lemak dan gula yang rendah, ia dapat mengurangkan pengambilan kalori dan bermanfaat untuk penurunan berat badan.

2. Casein

Casein adalah komponen protein terbesar dalam susu dan turunannya. Kasein dicerna lebih perlahan daripada whey dan merupakan sumber protein dan kalsium yang baik.

3. Kolagen

Secara semula jadi, kolagen terdapat di dalam badan kita sebagai bahagian tisu penghubung. Kolagen berperanan dalam membuat otot melekat pada tulang, membentuk sendi, dan merupakan komponen struktur kulit.

Apabila diambil sebagai makanan tambahan, kolagen dicerna menjadi asid amino yang lebih kecil dan digunakan sesuai dengan keperluan tubuh. Artinya, sebahagian besar asid amino dari kolagen digunakan untuk pembaikan tisu, sementara sebahagian kecil digunakan untuk keanjalan kulit.

4. Putih Telur

Mungkin Gang Sihat tahu bahawa atlet memakan putih telur mentah sebagai pengambilan protein tambahan. Walau bagaimanapun, kaedah itu telah mula ditinggalkan. Hari ini, kita menggunakan telur sebagai sumber protein yang baik, tetapi mengelakkan risiko jangkitan salmonella.

Serbuk protein yang dibuat dari putih telur kini boleh didapati sebagai sumber protein yang lengkap dan mudah dicerna. Seperti namanya, suplemen rendah kalori ini dibuat dari putih telur kering. Semasa proses pengeluaran, pasteurisasi digunakan untuk mengurangkan bakteria dan mematikan avidin, sejenis protein yang menyebabkan kekurangan nutrisi.

5. Sumber Protein Sayur

Berbanding dengan sumber protein lain, protein sayuran adalah pemain baru dalam pelbagai serbuk protein. Sejumlah protein nabati, seperti kacang kedelai, kacang polong, rami, dan beras, telah digunakan untuk memperluas pilihan serbuk protein.

Dari semua pilihan ini, kacang soya adalah yang paling popular. Seperti protein haiwan, kacang soya mengandungi semua asid amino penting dalam jumlah yang mencukupi dan dianggap sebagai protein berkualiti tinggi. Sumber protein sayur-sayuran lain lebih baru dan memerlukan kajian lebih lanjut untuk menentukan kualiti pemakanannya.

Adakah kita memerlukan serbuk protein?

Serbuk protein boleh menjadi pilihan bagi individu yang perlu meningkatkan pengambilan protein, sementara makan makanan pejal sukar. Serbuk protein juga terbukti dapat meningkatkan prestasi fizikal dan mengurangkan masa pemulihan setelah melakukan senaman yang berat pada atlet. Namun, kebanyakan kita bukan ahli bina badan atau atlet, jadi mengambil protein shake sebelum atau selepas bersenam mungkin tidak banyak memberi kesan.

Sebaiknya berjumpa dengan pakar pemakanan sebelum mencuba pengambilan makanan tambahan protein. Ingat, ada banyak pilihan makanan keseluruhan yang mengandungi jumlah protein yang mencukupi dan sihat.

Bahan makanan seperti kacang, telur, susu, ikan, dan daging sangat baik untuk memenuhi keperluan protein kita dalam diet yang sihat dan seimbang.