Makna panggilan mesra dalam hubungan - guesehat.com

Apakah panggilan kasih sayang anda kepada pasangan anda? 'Katakan', 'Beb', atau 'Ndut'? Setiap pasangan umumnya mempunyai nama panggilan yang digunakan untuk memanggil satu sama lain. Anda mempunyai hubungan istimewa dengan pasangan anda boleh menjadi pelaburan yang baik untuk hubungan anda dengannya, anda tahu!

Kajian yang telah diterbitkan di Jurnal Hubungan Sosial dan Peribadi mendedahkan bahawa semakin tidak masuk akal panggilan mesra yang digunakan, semakin baik kesannya terhadap komunikasi antara anda dan pasangan.

Panggilan kasih sayang mengeratkan hubungan dengan Pasangan

Jamie Turndorf, Ph. D, ahli terapi hubungan terkenal dari New York, memperkuat pernyataan ini dengan mengatakan, kuantiti panggilan yang digunakan sebagai ungkapan kasih sayang akan lebih penting daripada kualitinya. "Panggilan cinta dapat menjadi cara termudah untuk menunjukkan kebaikan dalam komunikasi, dan juga cara yang kuat untuk memperkuat hubungan dengan pasangan," jelasnya.

Tidak kira nama panggilan apa yang anda gunakan untuk memanggil pasangan anda. Sebenarnya, ada beberapa pasangan yang akhirnya menemui panggilan cinta kerana satu peristiwa yang mereka alami bersama. Sebagai contoh, Yani (25) memanggil pasangannya 'Gigi'. "Panggilan ini timbul kerana ada sesuatu yang aneh dengan bentuk gigi pasangan saya. Ia berlaku secara tiba-tiba, dan bagi saya, panggilan ini sangat romantis! " dia telah menerangkan. Memang pelik, tapi begitulah setiap orang memberikan panggilan yang tidak baik kepada pasangan mereka.

Bahasa pelik yang muncul ini juga dapat menjadikan ikatan antara anda dan pasangan lebih kuat dari hari ke hari. "Secara simbolik, panggilan kasih sayang akan menjadi tanda bahawa hubungan itu berkembang melalui komunikasi," jelas Carol Bruess, ahli psikologi keluarga di University of St. Thomas di Minnesota.

Makna panggilan sayang

Beberapa pakar juga mengatakan bahawa panggilan kasih sayang khas dapat memberikan batas yang jelas dan menunjukkan hubungan yang eksklusif. "Apabila orang lain mendengar, mereka biasanya langsung mengetahui bahawa anda dan pasangan anda mempunyai komitmen khusus," kata Pat Love, pengarang buku Bagaimana Memperbaiki Perkahwinan Anda Tanpa Membincangkannya.

Sebagai tambahan, seperti yang ditulis dalam kesihatan wanita, panggilan sayang juga mempunyai makna yang mendalam untuk komunikasi harian dengan pasangan. Contohnya, ketika selepas bekerja, pasangan itu segera berbaring di sofa dan minum air sejuk. Sekiranya sebelumnya dipersetujui bersama, tanda itu sudah dapat menjelaskan bahawa dia sangat letih dan ingin dimanjakan. "Perjanjian yang telah ditentukan ini akan memudahkan anda berkomunikasi. Anda tidak perlu menjelaskan panjang lebar mengenai keadaan satu sama lain, ‚ÄĚjelas pakar bahasa badan dari Los Angeles, Lilian Glass, Ph. D.

Panggilan kasih sayang yang terjalin dalam hubungan juga dapat menghilangkan emosi dan menjadi jalan keluar yang terpisah ketika anda dan pasangan sedang bertengkar. Cubalah membuktikannya! Apabila ada masalah dan berakhir dengan argumen, anda berkata, "Saya tidak suka sikap anda, Sayang! " Bagaimana? Panggilan kasih sayang yang tersekat dari kemarahan anda mungkin dapat mencairkan hati pasangan anda lagi.

Penyelidikan yang dilakukan oleh Lorne Campbell, profesor psikologi di University of Western Ontario, menunjukkan bahawa kata-kata lucu atau kata-kata manja yang diucapkan oleh satu pasangan dapat menenangkan hujah. "Emosi akan dapat kembali seperti sebelumnya sebelum pertarungan," kata Lorna.

Kenangan dalam Hubungan

Mungkin anda dan pasangan anda mempunyai panggilan ganti. Contohnya, ketika anda mula berkencan, panggilan kasih sayang yang diberikan adalah 'Yang' atau 'Sweety'. Sekarang apabila anda sudah berkahwin, panggilan berubah menjadi 'Mama' atau 'Papa'. Namun, tidak ada salahnya sesekali menggunakan nama panggilan yang pernah digunakan sebelum perkahwinan.

Panggilan yang penuh kasih sayang dapat menjadi peringatan tentang percintaan pada zaman pacaran lama. Tetapi ingat, panggilan kasih sayang yang diberikan juga mesti disetujui oleh setiap pihak, dan tidak ada yang dipaksa untuk melakukannya. Ini kerana jika hanya salah satu pihak yang menikmati julukan kasih sayang, ia tidak akan memberi kesan yang baik terhadap hubungan tersebut. Jangan lupa untuk menunjukkannya secara langsung melalui tindakan untuk menyatakan kasih sayang anda.

Bagi anda dan pasangan anda yang tidak mempunyai nama panggilan yang sayang, itu tidak menjadi masalah kerana penentuan nama panggilan ini tidak perlu dipaksa. Namun, Jamie Tundorf, ahli terapi hubungan, menyarankan untuk mengadakan hubungan dalam hubungan. Tidak semestinya manis atau indah, panggilan yang aneh, konyol, dan lucu adalah lebih baik.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found