Wanita Hamil Boleh Makan Salmon | Saya sihat

Salmon adalah salah satu jenis ikan yang diketahui mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Namun, sebagai wanita hamil, anda pasti perlu memperhatikan corak dan jenis makanan terbaik dan tidak boleh cuai. Ini tentu saja bukan untuk menjaga kesihatan Ibu, tetapi juga anak kecil dalam kandungan. Oleh itu, bolehkah wanita hamil makan ikan salmon?

Bolehkah Wanita Hamil Makan Salmon?

Bolehkah wanita hamil makan ikan salmon? Jawapannya, tentu anda boleh. Salmon mempunyai nilai pemakanan yang tinggi dan sangat bermanfaat untuk wanita hamil dan bayi di dalam kandungan.

Sebagai ikan rendah lemak, salmon adalah salah satu ikan berkhasiat yang boleh anda pilih. Selain itu, salmon juga dapat membantu mencegah banyak penyakit, dengan itu melindungi anda dan si kecil.

Baca juga: Faedah Di Sebalik Kenikmatan Salmon

Kebaikan Memakan Salmon untuk Wanita Hamil

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, salmon mempunyai sejumlah manfaat kesihatan, termasuk untuk wanita hamil. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Kaya dengan asid lemak omega 3

Asid lemak omega 3 terkenal dengan banyak faedahnya, seperti menjaga jantung yang sihat, penglihatan yang lebih baik, dan pengembangan saraf yang lebih baik. Mengonsumsi makanan dengan kandungan ini dapat menyokong kesihatan ibu dan juga bayi yang belum lahir.

2. Kaya dengan protein dan vitamin

Protein sangat penting untuk pertumbuhan dan pembaikan otot. Walaupun vitamin memainkan peranan yang sangat penting dalam menjaga kadar tekanan darah yang optimum, mencegah penyakit jantung, dan meningkatkan kekebalan tubuh. Selain itu, vitamin juga sangat baik untuk mata, kulit, dan rambut yang sihat, dan berfungsi sebagai antioksidan untuk melawan toksin.

3. Baik untuk jantung

Salmon sangat baik untuk kesihatan jantung kerana membantu mengekalkan tekanan darah dan kolesterol dan mencegah pembekuan darah, terutama di arteri.

4. Membantu mengelakkan persalinan pramatang

Ikan yang rendah lemak dan tinggi asam lemak omega 3, seperti salmon, sangat bagus untuk tubuh. Penyelidikan menunjukkan bahawa salmon dapat membantu mencegah persalinan pramatang.

5. Kandungan DHA tinggi

Salmon tinggi DHA. Kandungan ini dapat membantu perkembangan otak janin bayi. Di samping itu, DHA juga membantu mencegah risiko kemurungan selepas bersalin bagi wanita hamil.

Apakah perkara yang perlu diberi perhatian oleh wanita hamil sekiranya anda ingin makan salmon?

Salmon memang mempunyai sejumlah manfaat kesihatan, tetapi wanita hamil perlu memperhatikan beberapa perkara agar pengambilan salmon tetap aman bagi ibu. Cara terbaik untuk memproses ikan salmon untuk wanita hamil adalah memasaknya, boleh digoreng, direbus, atau dipanggang. Pastikan untuk mengelakkan penyediaan mentah seperti sushi atau sashimin. Ini kerana salmon mentah boleh membahayakan anda untuk dijangkiti bakteria.

Selain memperhatikan kaedah pemprosesan, anda juga tidak boleh mengambil salmon dalam jumlah yang berlebihan. Walaupun salmon adalah salah satu jenis ikan yang mengandung merkuri paling sedikit, memakannya secara berlebihan juga dapat meningkatkan jumlah merkuri dalam tubuh yang menimbulkan risiko bagi kesehatan.

Salmon juga berisiko mengandung PCB atau biphenyl polychlorinated yang bersifat karsinogenik, jadi jika dikonsumsi berlebihan mereka boleh menyebabkan barah. PCB juga merupakan faktor penyebab dalam menghalang perkembangan janin. Oleh itu, pastikan makan salmon secara sederhana.

Salmon adalah salah satu jenis ikan yang mempunyai banyak manfaat untuk tubuh, termasuk untuk wanita hamil. Namun, pastikan untuk mengambilnya dalam jumlah yang mencukupi dan memprosesnya dengan betul, Ibu. (TAS)

Baca juga: Makanan yang Harus Dielakkan oleh Ibu Hamil

Rujukan

Tangisan Pertama Ibu Bapa. "Makan Ikan Salmon semasa Kehamilan - Adakah Selamat?".