Punca Sindrom Kehilangan Memori Jangka Pendek - guesehat.com

Ingat Dory, lonjakan biru-kuning dari filem Mencari Nemo? Sekiranya anda ingat, pasti anda tahu bahawa Dory mempunyai masalah untuk mengingat sesuatu. Ya, masalah ingatan Dory dikenali dalam dunia perubatan sebagai Sindrom Hilang Memori Jangka Pendek atau sindrom lupa sesaat.

Sindrom lupa sesaat ini adalah kehilangan keupayaan untuk mengingat atau merakam sesuatu. Walaupun kedua-duanya mempunyai gejala kehilangan ingatan, sindrom lupa sesaat sebenarnya berbeza dengan amnesia. Dalam amnesia, kehilangan ingatan berlaku secara keseluruhan, termasuk kenangan yang sudah ada dalam ingatan jangka panjang. Sementara itu, dalam sindrom lupa sesaat, kehilangan ingatan hanya berlaku pada bahagian kecil. Ini bermakna bahawa hanya kenangan yang ada selama beberapa saat hingga beberapa hari yang dapat hilang. Sedangkan ingatan masa lalu masih dapat dikenang dengan baik.

Sindrom ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Dan mereka yang mengalaminya sering memandang rendah keadaan ini. Sebilangan besar penghidap tidak menyedari dan menganggap keadaan ini sebagai keadaan pelupa biasa. Sebenarnya, sindrom ini tidak boleh dibiarkan begitu sahaja, kerana dapat mempercepat terjadinya demensia senil awal. Terdapat beberapa perkara yang dipercayai mencetuskan kemunculan sindrom ini, termasuk:

 1. Kesan ubat

  Pengambilan sejumlah ubat yang berlebihan, seperti antidepresan, antihistamin, ubat anti-kegelisahan, ubat penenang, dan pil tidur boleh menyebabkan kehilangan ingatan. Ubat penahan sakit yang diberikan selepas pembedahan juga dipercayai menyebabkan kehilangan ingatan di otak.

 2. Pengambilan alkohol

  Pengambilan alkohol yang berlebihan telah lama dipercayai menjadi penyebab hilangnya ingatan.

 3. Tabiat merokok

  Rokok mengandungi sejumlah bahan kimia yang berbahaya bagi tubuh. Bahan kimia ini akan mengubah bahan kimia semula jadi otak, sehingga bekalan oksigen ke otak terganggu. Keadaan ini akan memburukkan ingatan.

 4. Kekurangan rehat

  Kuantiti dan kualiti tidur sangat penting untuk prestasi ingatan otak. Tidur terlalu sedikit atau kerap bangun pada waktu malam memudahkan otak mengalami keletihan. Keadaan keletihan ini boleh mencetuskan gangguan dalam kemampuan mengingat.

 5. Kemurungan dan tekanan

  Tekanan dan tekanan akan menyukarkan seseorang untuk fokus yang mengakibatkan kemampuan ingatan otak. Selain itu, tekanan yang disebabkan oleh trauma emosi juga boleh menyebabkan kehilangan ingatan dalam ingatan seseorang.

 6. Kekurangan zat makanan

  Bagaimanapun, otak memerlukan pemakanan yang mencukupi agar dapat berfungsi dengan optimum. Kekurangan vitamin seperti vitamin B1 dan B12 khususnya boleh mempengaruhi ingatan.

 7. Kecederaan kepala

  Sindrom pelupa seketika juga boleh disebabkan oleh kemalangan seperti pukulan atau pukulan keras ke kepala.

Wow, ternyata penyakit Dory, ikan paling comel dalam filem Mencari Nemo memang ada ya. Anda boleh mengatasi masalah sindrom lupa sementara ini selagi anda rajin melatih prestasi otak anda, geng!