Faedah Persahabatan | saya sihat

Tidak hanya memfokuskan kesihatan fizikal, anda juga harus memperhatikan kesihatan mental. Salah satu cara adalah meluangkan masa dengan rakan. Kajian yang diterbitkan dalam jurnal PLOS SATU mendapati bahawa bersama rakan dapat mengurangkan tahap tekanan kerana mempengaruhi aktiviti fizikal, degupan jantung, dan kualiti tidur.

Nitesh Chawla, profesor di University of Notre Dame menjelaskan, “Ketika berkaitan dengan kesejahteraan mental, ada banyak data kesihatan yang tidak dapat diukur. Contohnya, bagaimana anda menghabiskan masa dengan rakan, bagaimana rangkaian sosial anda, siapa anda sebenarnya.

Baiklah, semua aspek ini tidak tercermin dalam pengukuran apa pun. Sebenarnya, gaya hidup yang anda jalani, hobi yang anda lakukan, dan rangkaian sosial yang anda miliki adalah penentu kesejahteraan mental, "kata Nitesh Chawla, profesor di University of Notre Dame.

Baca juga; Jangan Abaikan, Ini Gejala Tidak Biasa yang Muncul Ketika Ditekankan!

Sokongan Sosial Berkaitan dengan Kesihatan Mental

Apa yang Nitesh katakan telah disokong oleh banyak kajian sebelumnya. Ya, ada banyak penyelidikan yang menunjukkan bahawa sokongan sosial (baik dari rakan, keluarga atau pasangan) sangat berkaitan dengan kesihatan mental dan fizikal yang lebih baik.

“Apabila seseorang memiliki kehidupan sosial yang kuat, tahap tekanan akan berkurang, di mana mood Yang mereka ada akan lebih baik yang akan memberi kesan positif pada tingkah laku kesihatan, termasuk meningkatkan kesihatan jantung dan mempercepat pemulihan penyakit, ”katanya.

Sementara itu, pengasingan sosial, atau mereka yang tidak mempunyai masa untuk menghabiskan masa dengan rakan-rakan, dikaitkan dengan kadar penyakit kronik dan keadaan kesihatan mental yang lebih tinggi. Sebenarnya, ia dapat mempercepat perubahan tahap sel yang mendorong keradangan kronik dan menghalang imuniti.

Kesan kesunyian yang memudaratkan kesihatan setanding dengan merokok 15 batang rokok sehari. "Ini adalah masalah besar, terutama ketika kesepian muncul sebagai wabak kesihatan awam di Amerika Syarikat. Menurut tinjauan baru-baru ini, hampir separuh orang Amerika, muda dan tua, kesepian.

Baca juga: Fakta Persahabatan dari Seks Berlawanan, Bolehkah Ini Disedari?

Faedah Persahabatan

Lebih daripada sekadar bersenang-senang, meluangkan masa dengan rakan-rakan boleh mempunyai banyak manfaat kesihatan fizikal dan emosi jangka panjang. Kajian menunjukkan bahawa hubungan yang sihat menjadikan penuaan lebih menyenangkan dan mengurangkan kesedihan.

Di samping itu, persahabatan akan membantu anda mencapai matlamat peribadi. Berdasarkan sejumlah kajian, berikut adalah beberapa faedah persahabatan untuk kesihatan mental dan fizikal.

  • Lebih banyak kejayaan. Menurut tinjauan, wanita berusia lebih 60 tahun yang masih bertunang secara sosial dan mengunjungi rakan dan keluarga sepanjang minggu lebih berjaya seiring bertambahnya usia.
  • Kawan boleh membantu anda mencapai berat badan ideal anda. Ya, seorang teman akan memberikan dorongan dan sokongan agar anda terus memiliki tekad yang kuat untuk berolahraga secara teratur untuk menurunkan berat badan.
  • Berasa gembira. Sekiranya anda mempunyai rakan-rakan yang anda anggap bahagia, anda lebih senang. Ini kerana, kebahagiaan dapat menular kepada orang di sekitar kita. Kajian terhadap 4,739 orang dewasa yang mengambil bahagian dalam Kajian Jantung Framingham antara tahun 1983 dan 2003, mengumpulkan kumpulan kepada dua kategori, iaitu gembira dan tidak gembira. Akibatnya, kebahagiaan menyebar bukan hanya kepada mereka yang berada dalam kumpulan, tetapi juga kepada kumpulan yang tidak bahagia.
  • Meningkatkan sistem imun. Terlibat secara sosial akan menjadikan emosi anda lebih positif, yang seterusnya dapat meningkatkan sistem imun anda dan mengurangkan tanda-tanda tekanan fizikal, kata pakar kesihatan.

Cara Mengatasi Pertengkaran dengan Kawan

Ada kalanya anda berkawan yang anda tidak setuju. jangan berlarutan. Inilah yang boleh anda lakukan untuk menangani hujah dengan rakan!

1. Cuba Hubungi Dia terlebih dahulu

Fikirkan tentang apa yang membuat anda marah dan apa yang sebenarnya ingin anda sampaikan kepada rakan anda. Selepas itu, cuba hubungi dia. Berfikir dengan teliti mengenai punca pergaduhan anda dapat membantu menjelaskan perasaan anda, menjadikannya lebih mudah untuk bercakap antara satu sama lain di kemudian hari.

2. Jangan Jaim Jika Anda Bersalah

Setelah memikirkan pertengkaran anda dengan teliti, anda harus bertolak ansur dengan menerima sekiranya ada sesuatu yang salah yang anda lakukan dan menyebabkan pergaduhan itu berlaku.

Setelah mengakui kesalahan anda sendiri, anda juga mempunyai rahmat untuk mengakui kesalahan ini di hadapan rakan anda ketika bertemu. Agar argumen dapat diselesaikan, anda tidak boleh tertipu untuk bercakap dengan rakan, terutamanya jika anda salah.

3. Buat lawak semasa bercakap

Bercakap setelah bertengkar boleh menimbulkan suasana janggal. Kecanggihan ini dapat menyukarkan percakapan, terutama jika percakapannya berurusan dengan emosi dan kekecewaan.

Ini dapat diatasi dengan membuat jenaka sebelum masuk ke dalam perbualan. Membuat jenaka yang boleh membuat rakan kita ketawa akan meredakan ketegangan antara anda berdua.

Baca juga: Perhatian Tiba-tiba? Kenali Tanda-Tanda Kekejaman Rakan Sekerja pada Anda!

4. Bercakap secara terbuka

Apabila anda memutuskan untuk bertemu, pilih tempat yang selesa. Lebih penting lagi, pilih tempat di mana anda dan rakan anda boleh bercakap secara tertutup tanpa gangguan orang lain. Dengan cara itu, anda dan rakan anda akan lebih mudah bercakap secara terbuka dan jujur ​​tentang perasaan anda. Suasana yang selesa dan peribadi juga dapat meningkatkan mood dengan cara yang positif.

5. Dengarkan Semasa Rakan Menjelaskan Perasaan Mereka

Penting untuk anda mendengar apa yang rakan anda katakan mengenai perasaan mereka, terutama ketika bertengkar. Biarkan rakan bercakap dan arahkan perhatian sepenuhnya kepada apa yang dia bicarakan, supaya anda dapat memahaminya. Ini juga membantu anda mencari dan mengeluarkan respons yang sesuai terhadap pemikiran dan pendapat mereka.

6. Beri Hadiah Ringkas

Menyambung semula setelah perbalahan memerlukan usaha. Selain bercakap dengan rakan, satu perkara lain yang boleh anda lakukan adalah memberinya hadiah sederhana. Ia tidak perlu rumit atau mahal, misalnya anda boleh membeli ais krim kegemarannya kepada rakan anda. Ini akan membantu menunjukkan kepada rakan anda bahawa dia adalah orang penting dalam hidup anda, dan bahawa anda mengambil berat tentang dia.

Baca juga: Sering Rasa Tidak Selamat? Kenali Sebab dan Cara Mengatasinya!

Rujukan:

Masa. Mengapa Meluangkan Masa Bersama Rakan Adalah Salah Satu Perkara Terbaik Yang Boleh Anda Lakukan untuk Kesihatan Anda

Kesihatan Setiap Hari. Kepentingan Persahabatan


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found