Ayuh, kenali kandungan Creamer 'The Coffee Friend'!

Bagi sebilangan pakar kopi, mereka mungkin lebih suka membuat kopi hitam tanpa bahan tambahan. Sebabnya, agar rasa kopi yang semula jadi terjaga. Tetapi bagaimana dengan anda? Kerana ada sebilangan orang yang lebih suka menambahkan krimer ke kopi yang mereka bancuh. semua sama sedap, Macam mana boleh jadi , bergantung pada rasa! Tetapi Adakah anda tahu ramuan dan ramuan untuk sebarang krimer?? Cuba periksa pek krimer yang biasanya anda gunakan dan lihat komposisi yang ditulis di sana. Inilah contohnya:

BAHAN-BAHAN: CORN SYRUP SOLID, MINYAK SAYUR HIDROGENASI TERBARU. (MUNGKIN MENGANDUNG SATU ATAU LEBIH DARI MINYAK BERIKUT: SOYBEAN, CANOLA, SUNFLOWER, CORN, OR COTTONSEED). SODIUM CASEINATE (DERIVATIF SUSU), DIPOTASSIUM PHOSPHATE MENGANDUNGI 2% ATAU KURANG SONIUM SILICIALUMINATE MONO- DAN DIGLYCERIDES, FLAVOR ARTIFICAL SOY LECHITHIN, WARNA ARTIFIKAL.

Dalam senarai komposisi bertulis, ramuan yang terdapat di bahagian awal mempunyai bahagian yang paling banyak dan diikuti oleh bahan dengan bahagian yang lebih kecil. Maka bahagian terbesar komposisi di atas adalah pepejal sirap jagung atau sirap jagung, yang juga merupakan sumber gula. Jadi bagi anda yang menghidap diabetes, mungkin anda perlu mengucapkan selamat tinggal kepada krimer ini yang biasa anda makan. Tetapi berhati-hatilah juga bagi anda yang mempunyai kolesterol tinggi, kerana sirap jagung dalam krimer tidak dapat diproses oleh organ lain di dalam tubuh selain hati, sehingga jika terkumpul di hati ia dapat merosakkan sel hati dan juga dapat meningkatkan kadar trigliserida (jenis lemak utama yang mengalir melalui hati). dalam darah anda). Seterusnya adalah kandungan minyak kacang soya terhidrogenasi separa yang apabila diterjemahkan bermaksud kandungan lemak trans. Walaupun label pada krimer mengatakan "0 g" lemak trans, anda harus tahu bahawa peraturan mengatakan jika setiap hidangan mengandungi kurang dari 0,5 g lemak trans, maka pengeluar boleh mendakwa produk tersebut bebas lemak trans. Sebenarnya, selain membahayakan jantung dan menyebabkan diabetes, Lemak trans juga dikaitkan dengan barah. kamu tahu!. Hmm .. Bahan asas untuk krimer seterusnya adalah natrium kaseinat , yang merupakan protein susu. Jadi tidak betul untuk menyebutnya krimer bukan tenusu . Sekiranya kandungan protein susu dalam krim ini tidak disebut secara langsung, ia akan berlaku berbahaya bagi pengguna yang mempunyai alahan susu kerana boleh menyebabkan reaksi alergi, seperti gatal-gatal, bengkak, atau asma. Lalu bagaimana dengan kandungan krimer lain? Mungkin anda boleh menggunakan istilah itu sahaja sebagai bahan kimia, yang sebenarnya tidak begitu penting bagi tubuh seperti bahan pengawet dan pewarna. Setelah mengetahui kandungan krimer di dalamnya, anda harus mula mengurangkan penggunaannya sebagai 'kawan' kopi anda. Bagi mereka yang biasa menggunakan krimer, anda boleh mula menggantinya dengan susu asli (bagi mereka yang tidak alah), susu badam, atau santan yang tidak kurang enak. Ayuh, nikmati kopi dengan cara yang lebih sihat!