Khasiat Jus Timun untuk Hipertensi | Saya sihat

Tahukah anda bahawa minum jus timun sangat menyihatkan, terutama bagi penghidap darah tinggi? Timun adalah sumber kalium dan juga diuretik, yang bermaksud mereka dapat meningkatkan pengeluaran air kencing. Oleh itu, tidak hairanlah jika jus timun untuk darah tinggi disyorkan.

Diuretik juga membantu mengurangkan natrium dan menjaga keseimbangan cairan dalam badan, jadi penting untuk menjaga kadar gula darah yang stabil. Selain itu, jus timun senang dibuat. Cukup keluarkan kulitnya, potong, kemudian kisar. Selepas itu, ia boleh dituangkan ke dalam gelas dan diminum dengan segera.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kelebihan jus timun untuk darah tinggi? Geng Sihat mesti mengetahui terlebih dahulu mengenai kandungan nutrien timun. Oleh itu, baca penjelasan di bawah, ya!

Baca juga: Tanaman Liar Dandelion: Kaya dengan Nutrien, Baik untuk Pesakit Diabetes dan Hipertensi

Khasiat Jus Timun untuk Hipertensi

Timun adalah makanan serba boleh, boleh dimasukkan ke dalam salad, dimakan sebagai lauk, dan banyak lagi. Jadi, timun boleh dimakan secara berkala. Sekiranya diminum secara berkala, manfaat timun akan mendapat lebih banyak pengaruh, termasuk menjaga tekanan darah normal.

Timun tidak mempunyai kesan penurunan tekanan darah tertentu. Tetapi seperti sayur-sayuran lain, timun mengandung sejumlah nutrien yang baik untuk menurunkan tekanan darah, terutama jika digabungkan dengan tabiat sihat yang lain. Tidak hairanlah jus timun untuk darah tinggi sangat digalakkan.

Baca juga: Adakah Hipertensi Semasa Kehamilan Selalu Berakhir dengan Pre-eklampsia?

Mengandungi Kalium dan Natrium Seimbang

Satu timun sederhana mengandungi 4 mg sodium. Jumlah ini bagus untuk membantu mengawal tekanan darah dan mengurangkan risiko penyakit jantung. Sebilangan besar sayur-sayuran segar rendah natrium dan tinggi kalium, tetapi timun mempunyai nilai tambah rendah kalori. Satu timun sederhana hanya mengandungi 24 kalori. Mengonsumsi sayur-sayuran rendah kalori seperti timun dapat membantu mengekalkan berat badan yang ideal. Berat juga mempengaruhi tekanan darah.

Manfaat Timun Lain

Timun mengandungi 96.5% air, yang bermaksud bahawa memakan timun dapat mencegah dehidrasi. Sebagai tambahan, satu timun sederhana mengandungi 14.5 mikrogram vitamin K. Jumlah ini merangkumi 16% pengambilan vitamin K harian yang disyorkan untuk wanita dan 12% untuk lelaki. Vitamin K penting untuk pembekuan darah dan kesihatan tulang.

Timun juga mengandungi folat. Satu timun sederhana mengandungi 28.1 mikrogram folat. Jumlah ini menyumbang sekitar 7% cadangan harian untuk mineral tersebut. Mengambil folat membantu mencegah anemia.

Namun, ia perlu diluruskan. Ramai yang mendakwa bahawa timun dapat memberikan detoks khas untuk badan. Oleh itu, banyak orang minum air yang dicampurkan dengan timun setiap hari. Ini salah kerana badan mempunyai sistem detoksifikasi tersendiri.

Oleh itu, jus timun untuk darah tinggi disyorkan. Tetapi bukan hanya untuk darah tinggi, timun kaya dengan nutrien lain, yang juga bermanfaat untuk kesihatan tubuh secara keseluruhan. Ayuh, biasakan makan timun! Jangan lupa, untuk menjadi lebih sihat, ia mesti disertai dengan gaya hidup sihat juga, ya! (AS)

Baca juga: Mematuhi Ubat Penting bagi Pesakit dengan Hipertensi dan Kolesterol Tinggi

Rujukan

Hidup bersemangat. Tekanan darah tinggi? Makan Timun. Julai 2020.

NDTV. Pengurusan Hipertensi: 3 Minuman Yang Boleh Membantu Menguruskan Tekanan Darah Tinggi. Oktober 2018.

CDC. Peranan Kalium dan Natrium dalam Makanan Anda. April 2021.

Makan dengan Betul. Apa Urusan Diet Detox ?. April 2021.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found