Penyakit Asid Perut Menyebabkan Keletihan? - Saya sihat

Penyakit gastroesophageal reflux (GERD) adalah penyakit yang dicirikan oleh asid perut kembali ke esofagus dan juga rongga mulut. Selain menimbulkan masalah pada rongga esofagus dan rongga mulut, penyakit ini juga boleh menyebabkan keletihan. Sebabnya, GERD menyebabkan penghidapnya sukar tidur atau bangun pada waktu malam kerana batuk dan sakit perut.

Selain itu, beberapa ubat untuk merawat GERD juga mempunyai kesan sampingan yang menyebabkan insomnia. Menurut penyelidikan yang diterbitkan pada tahun 2013, terdapat hubungan erat antara tahap tekanan dan keradangan yang disebabkan oleh penyakit refluks asid. Tekanan dan kemurungan juga boleh menyebabkan seseorang mengalami masalah tidur.

Faktor-faktor ini menyebabkan kebanyakan orang dengan penyakit asid gastrik sering merasa letih. Baiklah, agar Geng Sihat mengetahui lebih banyak mengenai hubungan antara keletihan dan penyakit refluks asid, inilah penjelasannya!

Baca juga: Mual pada waktu malam, apa yang menyebabkannya?

Adakah keletihan adalah gejala penyakit refluks asid?

Keletihan berbeza dengan keletihan biasa. Orang yang merasa letih kerana tidak tidur sepanjang malam, mungkin merasa sukar untuk melakukan aktiviti pada keesokan harinya. Sebaliknya, keletihan serius boleh memberi kesan yang signifikan dalam jangka masa yang panjang.

Orang yang terus mengalami keletihan akan merasakan bahawa mereka tidak mempunyai cukup tenaga untuk melakukan kerja seharian. Ini berterusan untuk masa yang lama, bukan hanya satu hari.

Secara umum, orang tahu apa yang menyebabkan rasa letih yang mereka rasakan. Namun, keletihan pada umumnya merupakan gejala masalah kesihatan yang serius, dan harus segera diubati. Doktor mesti membuat diagnosis, sebelum penyakit dan gejala keletihan dapat diatasi.

Penyakit refluks asid adalah masalah kesihatan yang boleh mengganggu corak tidur dan menyebabkan keletihan. Gejala penyakit refluks asid termasuk:

 • Pedih ulu hati (rasa terbakar di dada)
 • Sakit dada
 • Burping tidak normal
 • Sakit tekak
 • batuk kering
 • Keletihan

Sekiranya anda mengalami keletihan dan beberapa gejala di atas, kemungkinan besar penyebabnya adalah penyakit refluks asid.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara gejala refluks asid dan serangan jantung

Apa yang Menyebabkan Keletihan pada Orang dengan Penyakit Asid Perut?

Terdapat sebilangan besar penyebab keletihan yang dialami oleh penderita penyakit refluks asid. Dalam keadaan berdiri, graviti membantu menjaga kandungan perut di tempat, termasuk asid perut. Tetapi, semasa anda berbaring, asid perut boleh masuk ke kerongkongan anda.

Oleh itu, pada pesakit, berbaring dapat memperburuk gejala pedih ulu hati dan batuk, menyebabkan lebih banyak kesakitan. Sudah tentu ini akan mengganggu tidur, dan lama kelamaan akan menyebabkan keletihan.

Selain itu, penghidap penyakit refluks asid pada umumnya juga mendapat fibromyalgia, keadaan kesihatan yang menyebabkan kesakitan di setiap bahagian badan. Salah satu gejala keadaan ini adalah keletihan.

Rawatan untuk refluks dan Keletihan Asid

Bagi sesetengah orang, ubat-ubatan yang boleh dibeli di farmasi sahaja sudah cukup untuk melegakan gejala refluks asid. Ubat boleh dibeli secara percuma di farmasi. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami gejala yang cukup kronik, anda mesti mendapatkan rawatan perubatan dari doktor.

Biasanya doktor akan melarang pesakit untuk mengelakkan pengambilan makanan dan minuman yang boleh menyebabkan asid perut meningkat. Doktor anda juga akan mengesyorkan perubahan gaya hidup, seperti:

 • Tidur di atas bantal kepala dan pakai pakaian yang longgar.
 • Menurunkan berat badan berlebihan
 • Berhenti merokok
 • Bersenam secara berkala
 • Jangan makan sebelum tidur
 • Makan makan malam dalam bahagian ringan
 • Kurangkan pengambilan kafein
 • Jangan minum alkohol pada waktu malam

Dengan mengatasi penyakit asid perut, anda dapat kembali tidur dengan nyenyak, sehingga secara automatik dapat menghilangkan keletihan. Sekiranya asid perut bukan penyebab keletihan anda, tentu saja, doktor anda akan mengesyorkan rawatan lain yang sesuai dengan keadaan anda.

Baca juga: Gangguan Asid Perut Kerana Gaya Hidup Tidak Sihat

Penyakit refluks asid atau GERD dan gejala keletihan dapat diatasi dengan kombinasi ubat-ubatan, serta gaya hidup yang sihat. Yang paling penting, anda tahu apa yang menyebabkan keletihan berlebihan yang anda rasakan. Dengan cara itu, rawatan yang dipilih juga sesuai. (UH / AY)

Atasi keletihan semasa haid

Sumber:

Berita Perubatan Hari Ini. Adakah terdapat hubungan antara GERD dan keletihan?. Jun. 2018.