Adakah Selamat Pengambilan Kayu Manis untuk Diabetes | saya sihat

Diabetes adalah keadaan yang dicirikan oleh kadar gula darah tinggi. Sekiranya tidak dikawal, diabetes boleh menyebabkan pelbagai komplikasi. Oleh itu, Teman Diabest perlu berhati-hati dalam memakan makanan. Bercakap mengenai makanan, setakat ini kayu manis sering disarankan sebagai rawatan diabetes. Adakah selamat makan kayu manis untuk diabetes?

Untuk mengetahui sama ada pengambilan kayu manis untuk diabetes, baca penjelasan di bawah, ya!

Baca juga: Mempunyai Indeks Glikemik Rendah, Buah Apa yang Selamat untuk Diabetes?

Adakah Kayu Manis Selamat untuk Diabetes?

Kayu manis tidak mengandungi banyak vitamin atau mineral. Namun, kayu manis mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi. Sekumpulan saintis membandingkan kandungan antioksidan 26 ramuan herba dan rempah. Mereka mendapati bahawa kayu manis mempunyai kandungan antioksidan kedua tertinggi dari 26 ramuan dan rempah.

Antioksidan sangat penting kerana dapat membantu tubuh mengatasi tekanan oksidatif, yang merupakan keadaan kerosakan sel yang disebabkan oleh radikal bebas. Satu kajian menunjukkan bahawa pengambilan 500 mg ekstrak kayu manis setiap hari selama 12 minggu mengurangkan tekanan oksidatif sebanyak 14% pada orang dewasa dengan prediabetes.

Ini penting, kerana tekanan oksidatif disebut sebagai faktor penting dalam perkembangan awal penyakit kronik, termasuk diabetes jenis 2. Inilah sebabnya, sebilangan pakar menganggap bahawa pengambilan kayu manis untuk diabetes adalah baik.

Baca juga: Menurunkan Kolesterol dengan Rebusan Kayu Manis

Kayu manis Boleh Menyerupai Insulin dan Meningkatkan Sensitiviti Insulin

Orang yang menghidap diabetes umumnya mempunyai pankreas yang tidak menghasilkan cukup insulin, atau sel-sel tubuh tidak bertindak balas dengan baik terhadap insulin. Kedua-dua keadaan menyebabkan kadar gula dalam darah tinggi.

Kayu manis dapat membantu menurunkan kadar gula dalam darah dan melawan diabetes dengan meniru kesan insulin dan meningkatkan pengangkutan glukosa ke dalam sel-sel badan. Kayu manis juga dapat membantu menurunkan kadar gula darah dengan meningkatkan kepekaan insulin, sehingga menjadikan insulin lebih efisien untuk mendapatkan glukosa ke dalam sel.

Satu kajian terhadap tujuh lelaki yang mengonsumsi kayu manis menunjukkan peningkatan kepekaan insulin sebaik sahaja dimakan, dengan kesan yang berterusan sekurang-kurangnya 12 jam. Dalam kajian lain, lapan lelaki juga mengalami peningkatan kepekaan insulin setelah mengambil suplemen kayu manis selama dua minggu.

Kayu Manis Dapat Menurunkan Tahap Gula Darah dan Mengurangkan Hemoglobin A1c

Beberapa kajian terkawal menunjukkan bahawa kayu manis dapat menurunkan kadar gula darah puasa. Satu mengkaji semula Kajian terhadap 543 orang dengan diabetes jenis 2 mendapati bahawa pengambilan kayu manis dapat menurunkan kadar gula darah puasa lebih dari 24 mg / dL.

Walau bagaimanapun, walaupun hasil kajian ini cukup jelas, banyak kajian lain yang melihat kesan kayu manis pada hemoglobin A1c masih menunjukkan hasil yang bertentangan.

Beberapa kajian lain melaporkan pengurangan hemoglobin A1c yang signifikan, sementara kajian tidak menunjukkan kesan yang signifikan terhadap hemoglobin A1c dari pengambilan kayu manis untuk diabetes.

Baca juga: Cara Menurunkan Risiko Penyakit Hati pada Pesakit Diabetes

Kayu Manis Dapat Menurunkan Tahap Gula Darah Selepas Makan

Bergantung pada bahagian makanan dan berapa karbohidrat yang dikandungnya, kadar gula dalam darah dapat meningkat secara drastik setelah makan. Fluktuasi kadar gula dalam darah dapat meningkatkan tekanan oksidatif dan keradangan, yang dapat merosakkan sel-sel tubuh dan meningkatkan risiko terkena penyakit kronik. Kayu manis dapat membantu mencegah kenaikan kadar gula dalam darah setelah makan terlalu tinggi.

Kayu manis dapat menurunkan risiko komplikasi diabetes

Kayu manis untuk diabetes bukan sahaja dapat menurunkan kadar gula darah puasa dan mencegah lonjakan kadar gula darah setelah makan. Nampaknya, kayu manis untuk diabetes juga dapat membantu mencegah komplikasi.

Orang yang menghidap diabetes mempunyai risiko penyakit jantung yang tinggi. Kayu manis dapat membantu mengurangkan risiko. Tinjauan kajian terkawal pada orang dengan diabetes jenis 2 mendapati bahawa pengambilan kayu manis dapat menurunkan kadar kolesterol LDL buruk sebanyak 9.4 mg / dL dan menurunkan kadar trigliserida sebanyak 29.6 mg / dL.

Berapa Banyak Kayu Manis yang Selamat untuk Diabetes?

Kayu manis mempunyai pelbagai faedah untuk menurunkan kadar gula dalam darah. Namun, belum ada kesimpulan rasmi mengenai berapa banyak penggunaan kayu manis yang selamat untuk diabetes.

Penyelidikan umumnya menggunakan hidangan 1-6 gram sehari, baik dalam bentuk suplemen atau serbuk yang ditambahkan pada makanan. Walau bagaimanapun, untuk maklumat lanjut, Diabestfriends boleh berjumpa doktor. (UH)

Baca juga: Petua Merawat Kaki Diabetes Semasa Pandemik

Sumber:

Garis Kesihatan. Bagaimana Kayu Manis Menurunkan Gula Darah dan Memerangi Diabetes. Mac 2017.

Jurnal American College of Nutrition. Hydroxychalcone yang berasal dari kayu manis berfungsi sebagai peniru insulin dalam adiposit 3T3-L1. Ogos 2001.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found