Hidup dengan Satu Buah Pinggang - GueSehat.com

Ginjal adalah organ berbentuk kacang dan seukuran kepalan tangan. Organ ini terletak di kiri dan kanan pinggang manusia, tepat di bawah barisan tulang rusuk.

Biasanya, manusia mempunyai sepasang buah pinggang yang bekerjasama untuk menyingkirkan darah dari bahan-bahan yang tidak berguna. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan yang memerlukan seseorang tinggal dengan satu buah ginjal sahaja.

Keadaan ini, juga dikenali sebagai buah pinggang sendirian, baru-baru ini dialami oleh penyanyi terkenal Indonesia, Vidi Aldiano. Kerana barah buah pinggang, Vidi terpaksa menyerahkan salah satu ginjalnya untuk dikeluarkan. Sekarang, dia mesti hidup dengan buah pinggang.

Ramai orang boleh menjalani kehidupan normal dengan hanya satu buah ginjal. Sudah tentu, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan jika seseorang mengalami keadaan ginjal yang bersendirian ini, untuk mengelakkan komplikasi yang mungkin timbul. Apakah perkara itu? Inilah ulasannya!

Pertama, Fahami Fungsi Organ Buah Pinggang

Secara amnya, ginjal berperanan melakukan beberapa fungsi utama, iaitu menyaring bahan yang tidak berguna dari darah, membantu menjaga keseimbangan cairan dan tekanan darah, dan menjaga keseimbangan kadar mineral dalam tubuh.

Walaupun saiznya agak kecil dibandingkan dengan organ lain, seperti hati atau paru-paru, buah pinggang kita sebenarnya adalah organ yang sangat kuat. Setiap hari, buah pinggang mesti membersihkan sekitar 120-150 liter darah, dan menghasilkan 1-2 liter air kencing (air kencing) yang mengandungi lebihan cecair dan bahan buangan dari badan.

Air kencing akan dikeluarkan dari badan melalui saluran kencing dan keluar semasa proses kencing (kencing). Minum air dalam jumlah yang mencukupi akan membantu buah pinggang menjalankan tugasnya. Jadi untuk Geng Sihat yang masih sering malas minum air, mari mulakan tabiat baik ini mulai sekarang!

Apa yang Menyebabkan Seseorang Perlu Hidup Dengan Satu Buah Pinggang?

Terdapat beberapa kemungkinan penyebab seseorang mengalami keadaan buah pinggang yang bersendirian atau hidup dengan satu buah pinggang. Pertama, buah pinggang yang bersendirian boleh berlaku sebagai bentuk kecacatan kelahiran (kecacatan kelahiran).

Keadaan ini boleh berupa dilahirkan hanya dengan satu buah ginjal kerana kegagalan proses pembentukan organ semasa dalam kandungan (agenesis buah pinggangatau dilahirkan dengan sepasang buah pinggang tetapi hanya satu buah pinggang yang berfungsi (displasia buah pinggang).

Penyebab umum kedua adalah kerana seseorang harus menjalani prosedur untuk membuang salah satu buah pinggangnya kerana trauma atau penyakit seperti yang dialami oleh Vidi Aldiano. Pembuangan buah pinggang dilakukan melalui prosedur pembedahan atau pembedahan.

Sebab lain seseorang harus hidup dengan satu buah pinggang adalah kerana orang itu menderma ginjalnya kepada orang lain yang sangat memerlukan pemindahan organ ginjal kerana sebab perubatan tertentu. Sudah tentu, ini tidak dapat dilakukan secara sembarangan. Adalah perlu untuk memeriksa keserasian antara badan penderma organ dengan penerima atau penerima sebelum menderma buah pinggang.

Apakah Risiko Kesihatan yang Mengancam Orang dengan Satu Buah Pinggang?

Kehilangan beberapa organ yang fungsinya sangat penting, seperti ginjal, tentunya tidak tanpa risiko. Buah pinggang yang tinggal harus bekerja lebih banyak untuk menjaga tubuh dalam keadaan baik.

Percaya atau tidak, badan kita mempunyai mekanisme pampasan yang dapat membuatnya bertahan dalam keadaan seperti ini, geng! Walau bagaimanapun, orang yang mempunyai buah pinggang bersendirian harus mengetahui beberapa risiko yang mungkin timbul, terutamanya dalam jangka masa panjang.

Beberapa risiko kesihatan yang perlu diketahui oleh orang yang hidup dengan satu ginjal termasuk penurunan fungsi ginjal yang dipercepat yang ditandai oleh proteinuria (penemuan protein dalam air kencing) dan peningkatan tekanan darah.

Apa yang Perlu Diperhatikan Orang yang Hidup dengan Satu Buah Pinggang?

Berita baik, kemajuan sains dan teknologi dalam bidang perubatan hari ini memberikan peluang besar agar seseorang dapat menjalani kehidupan yang sihat dan normal walaupun mereka hanya mempunyai satu buah ginjal. Sudah tentu ada beberapa perkara yang perlu diperhatikan, antaranya:

  • Diet dengan pemakanan yang baik. Walaupun tidak ada diet khusus untuk orang yang mempunyai buah pinggang sendirian, ada baiknya berjumpa dengan pakar pemakanan untuk mendapatkan cadangan untuk diet ideal yang menyokong kesihatan buah pinggang.
  • Minimumkan pengambilan bahan atau ubat yang berpotensi menyebabkan kecederaan pada buah pinggang. Orang dengan buah pinggang yang bersendirian harus selalu memberitahu keadaan perubatan mereka setiap kali menjalani prosedur rawatan. Ini untuk mengelakkan doktor menetapkan ubat yang berpotensi membebankan buah pinggang dan memilih ubat lain yang lebih sesuai.
  • Mengekalkan keseimbangan aktiviti fizikal. Orang dengan buah pinggang yang bersendirian boleh terus bergerak dan bersenam seperti orang normal. Namun, anda harus mengelakkan aktiviti sukan dengan risiko kecederaan yang agak tinggi, seperti bola sepak atau seni mempertahankan diri. Pilih sukan yang agak ringan dan mempunyai risiko kecederaan minimum, seperti berenang atau yoga.
  • Periksa tekanan darah dan fungsi buah pinggang secara berkala. Oleh kerana risiko kesihatan yang mungkin dialami oleh orang yang hidup dengan satu buah ginjal, terutama dalam jangka panjang, adalah penting untuk mengunjungi pusat kesihatan secara berkala untuk memastikan tekanan darah dan fungsi ginjal berada dalam keadaan baik.
  • Pengurusan tekanan yang baik. Tekanan fizikal dan psikologi telah lama diketahui memberi kesan buruk kepada tubuh jika tidak diuruskan dengan baik. Ini juga berlaku untuk orang yang hidup dengan satu buah pinggang. Terdapat banyak cara untuk menguruskan tekanan, mulai dari mempunyai hobi, meditasi, hingga berunding dengan ahli psikologi jika perlu.

Semoga bermanfaat! (AS)

Punca Kerosakan Buah Pinggang - GueSehat.com

Rujukan

Institut Diabetes Nasional dan Penyakit Pencernaan dan Ginjal: Ginjal Bersendirian

Yayasan Ginjal Nasional: Hidup dengan Satu Buah Pinggang

Perubatan Johns Hopkins: Ginjal Bersendirian


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found