Sakit haid - Saya Sihat

Menstruasi, juga dikenali sebagai haid, adalah sifat wanita pada masa pembiakan mereka. Walaupun selalu datang setiap bulan, haid tidak selalu lancar dan tidak menimbulkan masalah. Kesakitan haid adalah keluhan yang sering dialami oleh wanita semasa haid.

Kesakitan biasanya dirasakan pada hari pertama kitaran haid. Tetapi hanya sebilangan wanita yang mengalaminya. Mengapa ada? Kerana tidak semua wanita merasakan kesakitan yang besar. Tetapi bagi mereka yang merasakannya, kesakitannya sangat berat, malah ada yang pingsan.

Bagi lelaki, mereka mungkin tidak faham, seperti apa sakit haid? Satu kajian mengatakan bahawa sakit haid serupa dengan serangan jantung. Sekiranya demikian, masih boleh dikatakan masuk akal?

Baca juga: 9 Perubahan Yang Berlaku Pada Tubuh Anda Semasa PMSed

Sakit haid Seperti Serangan Jantung?

Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh pasukan dari University College London (UCL), rasa sakit yang dirasakan semasa haid setara dengan serangan jantung atau serangan jantung serangan jantung. Profesor John Guillebaurd, salah seorang penyelidik di sana mengatakan bahawa sakit haid atau disebut senggugut Ia boleh menyebabkan kesakitan yang teruk seperti serangan jantung.

Berdasarkan kajian lain oleh American Academy of Family Physicians, sakit perut kerana haid mengganggu aktiviti 20 peratus wanita di seluruh dunia. Sebahagian besar dirasakan oleh wanita pada haid pertama mereka sebelum memasuki usia 11 tahun.

Sakit haid juga sering dialami oleh wanita yang mengalami banyak pendarahan pada hari pertama, kegemukan, perokok, peminum alkohol, kepada mereka yang tidak pernah melakukan hubungan seksual.

Ini menjadikan wanita yang mengalami senggugut tidak dapat menggerakkan seluruh badannya dan bahkan menjerit. Sekiranya melebihi had, kesakitan yang disebabkan oleh haid adalah seperti serangan jantung.

Baca juga: Serangan Jantung Harus Diatasi Segera!

Apa yang Menyebabkan Sakit Menstruasi?

Menstruasi dengan kesakitan yang berlebihan disebut senggugut. Ini berlaku kerana dua sebab. Yang pertama, disebabkan oleh senggugut primer dan yang kedua adalah endometriosis.

Dismenorea primer adalah kekejangan perut semasa haid yang biasa terjadi pada hampir semua wanita. Kesakitan yang berlaku dirasakan di bahagian bawah perut atau belakang. Kekejangan yang berlaku boleh singkat atau bertahan selama beberapa hari. Oleh itu, simptom senggugut primer akan hilang dengan sendirinya ketika wanita semakin tua.

Sementara dismenorea sekunder atau endometriosis adalah sakit haid yang disebabkan oleh masalah pada organ pembiakan wanita. Pada senggugut sekunder, kesakitan berlaku pada awal kitaran haid dan boleh bertahan lebih lama. Walau bagaimanapun, sakit haid seperti serangan jantung biasanya hanya muncul pada awalnya.

Baca juga: Ketahui Perbezaan Kista, Myoma, dan Endometriosis, Oleh itu Ia Tidak Berlaku Lagi!

Kesakitan Menstruasi yang berlebihan Adakah Normal atau Tidak?

Kesakitan haid yang berlebihan disebabkan oleh pengecutan rahim yang tidak normal. Rahim akan mengetatkan dan mengendurkan sehingga lapisan rahim menumpahkan dan dikeluarkan melalui faraj.

Lapisan rahim akan mengeluarkan bahan kimia khas yang disebut prostaglandin, yang akan meningkatkan kekuatan kontraksi. Oleh itu, kesakitan yang berlebihan iaitu haid seperti serangan jantung akan berlangsung sebelum dan pada awal haid kerana proses ini.

Ini sebenarnya cukup semula jadi dan biasa bagi wanita. Yang tidak biasa adalah apabila sakit haid anda disertai dengan beberapa gejala seperti pendarahan berlebihan, kekejangan perut yang kuat, bintik-bintik dan pembekuan darah yang besar, sakit pinggul yang teruk, dan pergerakan usus yang menyakitkan.

Sekiranya anda merasakan enam gejala di atas selain sakit haid seperti serangan jantung, anda harus segera berjumpa doktor, geng! Ini boleh menjadi tanda masalah lain di badan anda yang berkaitan dengan rahim.

Mengalami kesakitan haid yang teruk seperti serangan jantung juga boleh memberi kesan kepada keadaan psikologi. Wanita yang selalu merasakan sakit haid kemudian menjadikan haid menjadi momok yang menakutkan. Tanda adalah tekanan, jerawat muncul, sakit badan, selera makan meningkat, dan juga mempengaruhi tahap emosi.

Pada akhirnya, kesakitan haid mengganggu kestabilan psikologi walaupun untuk sementara waktu. Oleh itu, jangan terkejut jika wanita yang sedang haid kelihatan lebih garang!

Baca juga: Apa Punca Menstruasi Lewat?

Rujukan:

//www.abc15.com/news/health/doctor-period-cramps-can-be-almost-as-bad-as-having-a-heart-attack

//www.marieclaire.com.au/period-pain-can-be-as-bad-as-a-heart-attack-doctor-says


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found