Mengamalkan Corak Diet Serat Tinggi - GueSehat.com

Makanan tinggi serat sesuai untuk mencegah dan melegakan masalah sembelit. Di samping itu, diet tinggi serat juga dapat membantu menurunkan berat badan, risiko diabetes, dan penyakit jantung. Lalu, bagaimana menerapkan diet tinggi serat untuk menurunkan berat badan?

Dipetik dari WebMD Serat adalah karbohidrat yang terdapat dalam makanan tumbuhan, seperti buah-buahan, sayur-sayuran, dan biji-bijian. Tidak seperti karbohidrat lain, serat tidak mudah dipecah dan dicerna oleh badan. Oleh itu, serat sebenarnya dapat melancarkan sistem pencernaan dengan mudah tanpa menyebabkan peningkatan kadar gula dalam darah.

Dilaporkan dari MayoKlinik Serat terbahagi kepada 2 jenis, iaitu serat larut dan serat tidak larut. Perbezaan antara dua gentian adalah:

  • Serat Tidak Larut. Seperti namanya, serat tidak larut tidak larut dalam air. Serat ini berfungsi untuk membantu mencegah sembelit. Biasanya, jenis serat ini terdapat dalam biji-bijian, bijirin gandum, dan sayur-sayuran seperti wortel, saderi, dan tomato.
  • Serat Larut. Serat larut air akan menyerap cecair sehingga bentuknya akan menebal semasa pencernaan. Serat ini membantu mengawal kadar gula dalam darah dan mengurangkan kolesterol. Jenis serat ini terdapat dalam oatmeal, kacang, epal, beri, dan pir.

Pilih makanan yang paling semula jadi dan jangan terlalu banyak memproses. Dengan cara itu, akan lebih tinggi serat. Selain itu, kebanyakan kulit buah dan sayur mengandungi serat. Oleh itu, jika anda ingin menjalani diet satu ini, pastikan untuk mencuci sayur-sayuran atau buah-buahan dengan teliti.

Beberapa jenis makanan yang dapat dimakan untuk membuat diet tinggi serat termasuk:

  • Biji-bijian dan gandum.
  • Roti, terutamanya roti gandum.
  • Buah-buahan, seperti pisang, raspberi, pir, atau beri hitam.
  • Sayur-sayuran, seperti lobak merah atau brokoli.

Kelebihan Diet Tinggi Serat

Sebagai tambahan kepada penurunan berat badan yang terbukti, faedah lain dari diet tinggi serat termasuk:

  • Mengawal Tahap Gula Darah. Serat larut dapat membantu melambatkan penyerapan gula dan meningkatkan kadar gula dalam darah. Makanan sihat ini juga dapat mengurangkan risiko diabetes jenis 2.
  • Menjaga Kesihatan Usus. Serat dalam makanan meningkatkan berat dan ukuran najis dan melembutkannya. Sekiranya makanan yang anda makan menjadikan najis anda lebih cair, serat akan membantu mengembunkannya. Diet berserat tinggi juga dapat mengurangkan risiko buasir dan penyakit usus besar.
  • Menurunkan Tahap Kolesterol. Serat yang terdapat pada kacang dan gandum membantu menurunkan kadar kolesterol dalam darah. Kajian juga menunjukkan bahawa makanan berserat tinggi bermanfaat untuk kesihatan jantung yang lain, seperti mengurangkan tekanan darah dan pembengkakan jantung.

Jadi, bersedia untuk menjalani diet serat tinggi, geng? (TI / AS)