Berikut adalah Gejala Vertigo dan Cara Mengatasinya

Geng Sihat, pernahkah anda merasa pening sehingga persekitaran di sekitar anda terasa seperti berputar? Sekiranya anda mengalaminya, mungkin keadaan ini adalah salah satu gejala vertigo. Wow, selain daripada perasaan berputar, apakah gejala vertigo dan bagaimana menanganinya? Ayuh, lihat lebih banyak di bawah!

Baca juga: Ketahui Punca dan Rawatan Vertigo yang Anda alami

Apa itu vertigo?

Sebelum mengetahui gejala apa yang berlaku semasa vertigo dan bagaimana mengatasinya, kita mesti terlebih dahulu mengetahui apa itu vertigo? Perlu diingat, vertigo bukanlah nama penyakit tetapi kumpulan gejala yang dapat muncul secara tiba-tiba atau bertahan untuk jangka waktu tertentu pada satu masa.

Salah satu gejala vertigo yang paling biasa adalah perasaan bahawa persekitaran di sekitar anda berputar atau melayang. Keadaan vertigo ini dapat menyebabkan penderita kehilangan keseimbangan sehingga mereka akan sukar untuk berdiri atau berjalan.

Baca juga: Apa itu Vertigo?

Apakah simptom vertigo?

Salah satu gejala yang paling biasa muncul ketika seseorang mengalami vertigo adalah pening, penampilan sensasi kepala berputar dan kehilangan keseimbangan. Namun, seperti yang dinyatakan sebelumnya bahawa vertigo adalah kumpulan gejala yang terjadi secara tiba-tiba, sehingga masih ada beberapa gejala lain yang menyertainya.

Beberapa simptom lain seperti rasa mual, berpeluh berlebihan, sakit kepala, berdering di telinga (tinnitus), terasa seperti jatuh, malah ada yang mengalami nystagmus (pergerakan mata yang tidak normal). Gejala vertigo biasanya hilang dan timbul selama beberapa minit, jam, atau bahkan beberapa hari.

Faktor risiko vertigo

Terdapat beberapa faktor yang boleh mencetuskan vertigo, mulai dari migrain, penyakit Meniere, hingga BPPV atau Benign Paroxysmal Positional Vertigo. BPPV adalah penyebab vertigo yang paling biasa. BPPV timbul kerana kelainan pada telinga dalam, tepat pada sistem vestibular.

BPPV berlaku apabila bahan kalsium karbonat memasuki salah satu bahagian telinga dalam dan gumpalan. Sebenarnya, telinga dalam mempunyai fungsi untuk menghantar isyarat ke otak mengenai pergerakan kepala dan badan melawan graviti dan menjaga keseimbangan. BPPV dapat dipicu oleh beberapa perkara, seperti perubahan posisi kepala secara tiba-tiba, kecederaan kepala, dan usia.

Selain itu, penyakit Meniere juga merupakan penyebab vertigo biasa. Penyakit ini berlaku kerana gangguan pada telinga dalam kerana penumpukan cecair dan perubahan tekanan. Penyakit ini sering menyebabkan gejala tinnitus ketika terjadi vertigo.

Baca juga: Buruk! Punca Vertigo Ternyata Ini

Bagaimana mengatasi vertigo?

Vertigo tentu sangat menyeksa kerana mengganggu aktiviti harian. Penderita merasa sukar untuk berdiri atau bergerak. Walaupun begitu, kebanyakan kes vertigo akan bertambah baik dengan sendirinya dari masa ke masa tanpa perlu minum ubat sepanjang pesakit berehat. Ini kerana otak dapat menyesuaikan diri dengan perubahan pada telinga dalam dalam usaha menjaga keseimbangan badan.

Baiklah, tetapi jika terasa sangat menjengkelkan, berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi vertigo:

- Sekiranya vertigo disebabkan oleh BPPV, pesakit dapat melakukan manuver atau menggerakkan kepala secara sederhana. Pergerakan ini bertujuan untuk membuang deposit kalsium sehingga dapat diserap oleh badan. Rujuk doktor atau pakar mengenai pergerakan ini.

- Sekiranya vertigo disebabkan oleh penyakit Meniere, maka ada beberapa hal yang dapat dilakukan untuk mengatasinya, mulai dari mengkonsumsi garam dan diuretik, menghindari kafein, coklat, alkohol, melakukan fisioterapi, serta akupunktur dan akupresur.

- Untuk melegakan gejala vertigo seperti sakit kepala dan loya, doktor biasanya akan mengesyorkan penggunaan ubat-ubatan seperti meclizine, promethazine, diphenhydramine, dimenhydrinate, dan lorazepam. Di samping itu, doktor juga boleh mempertimbangkan untuk memberi antibiotik dan steroid untuk mengurangkan bengkak dan menyembuhkan jangkitan.

- Terapi pemulihan vestibular (VRT) dilakukan sekiranya aduan yang dialami adalah pening dan sukar mengekalkan keseimbangan badan.

- Lakukan pembedahan jika vertigo disebabkan oleh keadaan yang lebih serius seperti tumor atau kecederaan pada otak dan leher.

Nah, sekarang anda tahu apa gejala vertigo dan bagaimana menanganinya? Yup, walaupun ia benar-benar dapat meningkat dari masa ke masa, gejala vertigo ini tidak dapat dipandang rendah, geng. Segera berjumpa doktor mengenai bagaimana menangani vertigo, terutamanya jika gejala vertigo tidak bertambah lama dan telah banyak mengganggu aktiviti anda. (TAS / AY)

Baca juga: Ini dia! Perubatan Vertigo Tradisional

Cara Mengatasi Sakit Kepala -GueSehat.com

Sumber:

Vertigo -Webmd

Vertigo: Sebab, Gejala, dan Rawatan - Berita Perubatan Hari Ini