Keistimewaan Bayi Pramatang | Saya sihat

Salah satu keadaan yang paling dielakkan dalam setiap kehamilan adalah persalinan pramatang. Bukan apa-apa, keadaan ini boleh membahayakan kesihatan anak kecil anda, malah boleh mengancam nyawanya. Namun, adakah benar bahawa kelahiran bayi pramatang hanya dipenuhi dengan kisah sedih dan sedih? Sebenarnya, tidak selalu, Ibu. Sebilangan perkara ini membuktikannya.

Ada Apa dengan Bayi Pramatang?

Seorang bayi dikatakan pramatang jika dilahirkan sebelum anda hamil 37 minggu. Oleh kerana mereka belum bersedia dan "matang" untuk dilahirkan, tidak hairanlah bahawa bayi pramatang, terutama yang dilahirkan sangat awal, sering mengalami masalah kesihatan yang rumit. Biasanya, komplikasi pramatang berbeza. Walau bagaimanapun, lebih awal bayi dilahirkan, semakin tinggi risiko komplikasi.

Ini juga memerlukan bayi pramatang untuk tinggal lebih lama di hospital kerana mereka memerlukan penjagaan khas di unit rawatan rapi neonatal (NICU). Lebih-lebih lagi, lebih awal bayi dilahirkan, semakin besar kemungkinan bayi pramatang memerlukan sokongan luaran untuk hidup, yang bermaksud tinggal lebih lama di NICU.

Walaupun tidak semua bayi pramatang mengalami komplikasi, kelahiran terlalu awal dapat menyebabkan masalah kesihatan jangka pendek dan jangka panjang. Secara amnya, lebih awal bayi dilahirkan, semakin tinggi risiko komplikasi. Berat lahir kurang dari 2.500 gram (2.5 kg) juga merupakan salah satu faktor mengapa kesihatan bayi pramatang sangat berisiko.

Beberapa komplikasi yang mungkin terjadi pada bayi pramatang dapat dilihat segera ketika lahir, sementara yang lain hanya dapat ditemukan pada usia tertentu. Komplikasi jangka pendek yang boleh berlaku pada bayi pramatang termasuk:

 • Masalah pernafasan kerana tidak matang sistem pernafasan, malah berhenti bernafas (apnea).
 • Kecacatan jantung kongenital yang disebut Patent ductus arteriosus (PDA) dan tekanan darah rendah (hipotensi).
 • Pendarahan di otak dan boleh menyebabkan kerosakan kekal.
 • Suhu badan terlalu rendah (hipotermia) kerana kekurangan jisim lemak badan. Hipotermia boleh menyebabkan bayi pramatang sukar bernafas dan penurunan kadar gula dalam darah.
 • Pendarahan di saluran gastrointestinal (gastrointestinal) boleh menyebabkan komplikasi serius, seperti enterocolitis nekrotik (NEC).
 • Mempunyai masalah imun yang menjadikannya rentan terhadap jangkitan, seperti jangkitan darah (sepsis).
Baca juga: Menghisap Snot Bayi dengan Mulut, Adakah Mungkin atau Tidak?

Sementara itu, komplikasi jangka panjang yang mungkin berlaku pada bayi pramatang adalah seperti berikut:

 • Lumpuh otak (cerebral palsy).

 • Gangguan pembelajaran.

 • Masalah penglihatan, seperti pembengkakan saluran darah di kawasan retina (retinopati pramatang).

 • Masalah pendengaran.

 • Masalah pergigian, seperti letusan gigi yang tertunda (kehilangan gigi), perubahan warna gigi, dan gigi yang tidak sejajar.

 • Masalah tingkah laku dan psikologi. Kanak-kanak yang mengalami kelahiran pramatang cenderung mengalami masalah tingkah laku atau psikologi lebih kerap daripada bayi jangka panjang, serta kelewatan perkembangan.

 • Masalah kesihatan kronik, seperti jangkitan, asma, dan masalah makan.

 • Risiko lebih tinggi terkena sindrom kematian bayi secara tiba-tiba (SIDS).

Baca juga: Epilepsi pada Kanak-kanak

Sebenarnya, Bayi Pramatang Terlalu Istimewa!

Melihat rentetan risiko komplikasi yang dapat dialami oleh bayi pramatang, wajar jika jantung anda mengecut, Ibu. Namun, jangan berkecil hati jika anak kecil anda dilahirkan sebelum waktunya.

Walaupun secara statistik keadaan ini adalah penyebab utama kematian pada kanak-kanak di bawah usia 5 tahun, kanak-kanak yang dilahirkan lebih awal juga berpeluang untuk tumbuh dan berkembang dengan baik. Beberapa keistimewaan yang dapat dikuasai atau dimiliki oleh si kecil anda walaupun dia dilahirkan sebelum waktunya, termasuk:

 • Mencapai secara akademik

Penyelidikan yang dilakukan oleh Northwestern University menunjukkan bahawa bayi pramatang berkemampuan, dan bahkan sering bertemu dengan rakan sebaya secara akademik. Anak-anak yang dilahirkan awal ini masih dapat memasuki Tadika tepat pada waktunya, dan hampir 2% daripadanya diklasifikasikan sebagai berbakat.

 • Membesar tanpa aduan penyakit serius

Banyak bayi pramatang dapat tumbuh dan hidup dengan sihat hingga dewasa. Ini dibuktikan dengan kajian lebih daripada 2.5 juta kanak-kanak, yang menunjukkan bahawa lebih daripada separuh kanak-kanak yang dilahirkan sebelum waktunya tidak menghadapi masalah kesihatan pada masa dewasa.

 • Pertumbuhan otaknya baik, malah pantas!

Penyelidikan yang dilakukan di UK pada tahun 2011 meneliti otak 82 bayi pramatang yang dilahirkan sebelum 30 minggu dengan MRI. Didapati otak bayi pramatang mempunyai kawasan korteks serebrum yang lebih besar dan lebih kompleks daripada yang dilahirkan pada jangka masa. Disimpulkan bahawa struktur otak yang lebih kompleks, potensi kanak-kanak mempunyai kecerdasan yang lebih maju.

Kajian ini cuba disampaikan, walaupun bayi pramatang dilahirkan dengan jumlah otak yang rendah, mereka masih mempunyai banyak potensi yang dapat dimaksimumkan. Pemakanan yang baik selama 1.000 hari pertama kehidupan, rangsangan yang betul, dan pemberian imunisasi mengikut jadual adalah beberapa tonggak penting yang menyokong pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda. Tidak kira bila dia dilahirkan. (AS)

Baca juga: Prosedur Pemeriksaan Pertumbuhan Bayi

Rujukan

Klinik Mayo. Kelahiran Pramatang.

Ibu bapa. Prestasi Sekolah Preemies.

Hari Kesihatan. Preemies Dengan Pertumbuhan Otak Yang Lebih Cepat Boleh Menjadi Lebih Pintar.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found