Kedudukan Tidur yang Baik untuk Kesihatan - GueSehat.com

Tidur yang cukup pada waktu malam sama pentingnya dengan makan makanan yang sihat dan bersenam. Namun, bukan dari tidur, ya. Anda juga perlu mengetahui kedudukan tidur yang baik untuk kesihatan.

Kedudukan tidur yang betul sebenarnya adalah jawapan kepada masalah sakit belakang dan leher, keletihan, apnea tidur, kekejangan otot, peredaran darah yang lemah, sakit kepala, pedih ulu hati, masalah perut, dan bahkan kerutan muka pramatang.

Nah, jika akhir-akhir ini anda bergelut dengan aduan sakit belakang, sakit kepala, atau masalah lain, ini bermakna bahawa sangat penting untuk mengetahui apakah posisi tidur yang baik untuk kesihatan. Dengarkan kesudahannya, ya!

Kedudukan Tidur yang Baik untuk Kesihatan # 1: Supine

Tahukah anda, geng, bahawa tidur di punggung adalah posisi tidur yang baik untuk kesihatan yang paling penting? Tetapi sebenarnya, kedudukan ini paling tidak disukai oleh orang pada umumnya, iaitu sekitar 8%.

Mengapa terlentang adalah posisi tidur yang baik untuk kesihatan yang paling penting? Kerana dengan berbaring di punggung, membolehkan kepala, leher, dan tulang belakang berehat dalam keadaan neutral.

Ini bermaksud bahawa ketiga-tiga kawasan yang disebutkan di atas tidak mengalami tekanan yang berlebihan, sehingga dapat mengurangkan rasa sakit. Caranya yang boleh diterapkan ketika memilih tidur dalam posisi terlentang adalah dengan meletakkan hujung bantal di bawah lutut untuk mengekalkan lekuk semula jadi badan.

Meski begitu, di punggung anda tentu saja bukan tempat tidur yang ideal untuk semua orang, contohnya, bagi orang yang mengalami masalah perut atau perut penyakit refluks gastroesophageal (GERD). Kerana, ia dapat memudahkan kenaikan asid perut dan sebenarnya menyukarkan tidur kerana sensasi terbakar di dada yang dirasakan.

Di samping itu, berbaring di punggung akan memburukkan lagi masalah berdengkur dan apnea tidur. Bagi mereka yang tidak tahu, sleep apnea adalah keadaan di mana pernafasan berhenti selama beberapa saat semasa tidur. Keadaan ini berisiko menyebabkan strok, tekanan darah tinggi, kepada penyakit jantung.

Adakah anda biasa menonton televisyen di belakang anda sehingga anda tertidur? Hati-hati, keadaan ini berpotensi menimbulkan postur buruk di leher, sehingga keesokan harinya anda mengalami sakit leher. Siapa yang suka?

Baca juga: Mengalami masalah tidur? Mungkin Anda Melakukan Ini Sebelum Tidur

Kedudukan Tidur yang Baik untuk Kesihatan # 2: Samping

Berbaring di sebelah anda adalah posisi tidur yang baik untuk kesihatan, kerana batang tubuh dan kaki agak lurus, sehingga dapat mencegah asid perut naik. Selain itu, kerana tulang belakang memanjang, ia dapat mengurangkan risiko sakit belakang dan leher yang sering diadukan ketika tidur dalam posisi yang tidak baik. Untuk mengurangkan tekanan pada pinggul dan punggung, anda boleh meletakkan bantal nipis di antara kaki anda.

Tidur di sebelah anda juga lebih selesa untuk wanita hamil dan lebih selamat untuk janin, terutamanya jika anda berbaring di sisi anda menghadap kiri. Kerana pada posisi ini, aliran darah yang membawa oksigen dan nutrien akan mengalir dengan lebih lancar pada posisi ini.

Apa yang biasa diketahui, berbaring di sisi anda adalah cara mudah untuk mengurangkan keluhan berdengkur, kerana saluran pernafasan terbuka sehingga pernafasan lebih lancar masuk dan keluar. Atas sebab itu, berbaring di sebelah anda baik untuk orang yang mengalami apnea tidur.

Sayangnya ada satu kelemahan dari kedudukan ini, terutama bagi wanita, yang boleh menyebabkan kedutan pramatang, kerana kulit wajah menekan bantal untuk waktu yang lama. Tetapi kembali lagi, pilih untuk tidur dalam keadaan yang baik untuk kesihatan, atau tidur yang berisiko untuk kesihatan?

Oh ya, berbaring di sebelah anda tidak sama dengan posisi tidur janin, ya, geng. Kedudukan tidur janin terletak di sisi anda sambil meregangkan kaki dan lengan, biasanya sambil memeluk bantal.

Senang dan selesa tidur dalam keadaan seperti ini, tetapi jika anda melakukannya dalam jangka masa yang panjang, ia boleh mengganggu sistem pernafasan di diafragma dan meninggalkan sakit sendi pada keesokan harinya, terutamanya jika anda mengalami artritis.

Baca juga: Punca Insomnia Semasa Tidur

Waktu Tidur Melengkapkan Manfaat Posisi Tidur yang Baik untuk Kesihatan

Tidak hanya mementingkan posisi tidur yang baik untuk kesihatan, anda juga perlu memastikan waktu tidur anda pada waktu malam agar mencukupi. Tetapi, berapa lama tidur yang ideal?

National Sleep Foundation baru saja mengeluarkan hasil penyelidikan mereka yang melibatkan 18 saintis dan penyelidik dalam hal ini. Dan hasilnya, orang dewasa berusia 18-64 tahun memerlukan tidur pada waktu malam selama 7-9 jam. Sementara itu, orang dewasa tua memerlukan 7-8 jam tidur setiap malam.

Oh ya, waktu tidur ini ditekankan hanya untuk tidur pada waktu malam, ya, bukan pengumpulan waktu dari tidur pada waktu siang, atau tidur siang. Kajian yang dilakukan oleh Akademi Sains Nasional yang diterbitkan pada Mei 2018, menggambarkan fakta bahawa seseorang yang terjaga pada waktu malam dan menebusnya dengan tidur sepanjang hari, terdapat perubahan pesat dalam tubuhnya, salah satunya adalah kandungan protein dalam darah.

Ini memberi kesan pada kadar glukosa darah, fungsi imun, dan metabolisme. Nanti, perubahan ini akan "membawa" pelakunya kepada risiko diabetes, kenaikan berat badan yang membawa kepada kegemukan, dan juga barah.

Baca juga: Mahukan Anak Kecil Anda Tidur Cepat? Inilah Petua!

Selain memilih posisi tidur yang baik untuk kesihatan, perhatikan juga perkara ini

Tidak hanya memperhatikan posisi tidur yang baik untuk kesihatan, ada penyokong lain yang sama pentingnya untuk diperhatikan, geng. Menurut Rachel Salas, MD, penolong profesor neurologi di Johns Hopkins Medicine, terdapat beberapa elemen sokongan tidur yang harus dipertimbangkan, iaitu:

1. Cadar bersih

Mengubah cadar secara berkala sekurang-kurangnya setiap dua minggu, serta menghisap habuk tilam, dapat mengelakkan anda dari risiko alergi debu yang dapat mempengaruhi kualiti tidur.

2. Kedudukan katil

Peletakan tempat tidur juga berperanan untuk kualiti tidur anda, anda tahu. Contohnya, jika tempat tidur menghadap ke meja, ia berpotensi untuk mengurangkan kualiti tidur kerana mengalihkan perhatian dari kerja ketika seharusnya berehat. Walaupun begitu, titik ini adalah yang paling mudah untuk diperbaiki menurut Salas, tidak sesukar mengubah posisi tidur yang sudah menjadi kebiasaan.

3. Menukar tilam tidur

Bagaimana tilam yang anda tidur? Sudah berapa lama anda menggunakannya? Kedua-dua pertimbangan ini, sebenarnya, mempengaruhi kualiti tidur anda, selain memilih posisi tidur yang baik untuk kesihatan.

Kerana, tilam yang ideal adalah yang tidak terlalu keras, sehingga dapat menyokong kepala, leher dan tulang belakang dengan baik. Dan cukup lembut untuk selesa tidur. Elakkan tilam atau tilam yang terlalu lembut kerana berisiko memutar sendi dan mengubah lekukan semula jadi tulang belakang.

Umur tilam atau tilam juga perlu dipertimbangkan, anda tahu. Ini kerana tilam adalah salah satu tempat di mana sel-sel kulit mati, habuk, dan tungau berkumpul, yang boleh mencetuskan alergi dan asma. Sekiranya tilam yang anda gunakan hari ini adalah tilam yang sama dari 10, 15, atau 20 tahun yang lalu, bayangkan betapa kotornya tempat tidur anda.

4. Cara bangun dari katil

Nampaknya remeh, sebenarnya bagaimana anda bangun dari tidur juga memainkan peranan, anda tahu. Dari posisi berbaring, anda disarankan memutar badan anda terlebih dahulu, tarik lutut bersama-sama, dan ayunkan kaki anda ke sisi katil.

Duduk dengan menolak badan anda menggunakan tangan anda, kemudian luangkan masa untuk membongkok ke hadapan sehingga otot inti anda ( otot teras ) santai, sehingga siap digunakan untuk berjalan dan aktiviti.

Membiasakan diri dengan tidur yang baik untuk kesihatan, pasti memerlukan masa. Tetapi, jika anda melihat banyak faedah yang dapat diperoleh jika anda berehat dalam keadaan tidur yang lena untuk kesihatan, sangat memalukan, jika anda tidak mencubanya terlebih dahulu, geng.

Perwatakan Orang Berdasarkan Kedudukan Tidur

Ternyata kedudukan tidur juga dapat menggambarkan watak seseorang, anda tahu, geng! Inilah watak seseorang yang dilihat dari cara dia tidur:

  • Meringkuk: Malu dan sensitif
  • Tidur sebelah: Mudah dan mesra
  • Supine: Yakin
  • Rawan: Tertutup dan sabar

Jadi, mana yang anda fikirkan?

Baca juga: Hubungan antara diabetes dan kurang tidur sangat erat

Sumber

Berita Perubatan Hari Ini. Bagaimana anda harus tidur jika anda mengalami sakit belakang bawah?

Garis Kesihatan. Mengapa Tidur yang Baik Penting


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found