Mineral Kalsium Baik untuk Kesihatan - Guesehat

Kalsium adalah salah satu mineral penting untuk kesihatan manusia. Kalsium mineral baik untuk kesihatan. Sebenarnya, manfaat kalsium dianggap sangat penting untuk keseimbangan kesihatan tubuh.

Geng Sihat mesti mengambil sejumlah kalsium untuk dapat membina dan mengekalkan kekuatan dan kesihatan komunikasi antara otak dan bahagian tubuh yang lain.

Kalsium mineral boleh didapati dalam pelbagai jenis makanan. Selain itu, kalsium juga tersedia dalam bentuk suplemen untuk menjadikannya lebih praktikal. Dalam artikel di bawah ini, Geng Sihat dapat mengetahui lebih banyak mengenai fakta mengenai kalsium mineral yang baik untuk kesihatan dan mengapa mineral ini sangat penting. Inilah penjelasannya!

Baca juga: Ambil Makanan Yang Mengandungi Mineral Kalsium Di Sini Untuk Tulang yang Sihat!

Sebab Mineral Kalsium Baik untuk Kesihatan

Sejak zaman kuno, terdapat banyak kajian yang menunjukkan bahawa mineral kalsium baik untuk kesihatan. Berikut adalah beberapa faedah kalsium kesihatan:

1. Kesihatan Tulang

Kira-kira 99 peratus kalsium dalam badan terdapat pada tulang dan gigi. Kalsium diperlukan untuk pengembangan, pertumbuhan, dan pemeliharaan tulang.

Kalsium berfungsi untuk mengekalkan kekuatan tulang manusia hingga usia 20-25 tahun, iaitu ketika kepadatan tulang berada pada tahap tertinggi atau berada di puncaknya. Selepas usia itu, kepadatan tulang menurun, tetapi kalsium menjaga kesihatan tulang dan memperlambat penurunan kepadatan tulang.

Orang yang tidak mengambil cukup kalsium sebelum usia 20-25 tahun mempunyai risiko lebih tinggi terkena osteoporosis ketika mereka memasuki usia tua.

2. Pengecutan Otot

Kalsium mengatur pengecutan otot, termasuk otot jantung. Apabila saraf merangsang otot, kalsium dihasilkan dengan tujuan untuk membantu protein dalam otot berkontrak. Otot hanya akan berehat semula apabila kalsium dipam keluar keluar dari otot. Jantung adalah organ yang kebanyakan terdiri dari otot-otot yang menganggap tugasnya adalah mengepam darah ke seluruh badan. Jadi kehadiran kalsium untuk otot jantung sangat penting.

3. Pembekuan Darah

Kalsium mempunyai fungsi penting dalam proses pembekuan darah (pembekuan) normal. Proses pembekuan darah adalah kompleks dan mempunyai banyak peringkat dan melibatkan banyak bahan kimia.

Selain peranan utama ini, ada faedah lain yang menunjukkan mineral kalsium baik untuk kesihatan. Kalsium adalah faktor bersama untuk prestasi beberapa jenis enzim. Ini bermaksud, tanpa kalsium, banyak enzim penting tidak dapat berfungsi dan berfungsi dengan berkesan.

Kalsium juga mempengaruhi otot licin yang mengelilingi saluran darah, dan meningkatkan kelonggaran mereka. Anda juga perlu tahu bahawa kalsium tidak mudah diserap tanpa vitamin D. Oleh itu, pengambilan kalsium mesti seimbang dengan vitamin D.

Baca juga: Gagal Jantung Kongestif, Ketahui Sebabnya!

Makanan Sumber Kalsium

Oleh kerana fakta bahawa kalsium mineral baik untuk kesihatan, setiap orang disyorkan untuk makan makanan yang kaya dengan kalsium.

Menurut pakar, kalsium boleh didapati dalam beberapa makanan dan minuman. Pakar juga mengesyorkan agar kita mendapatkan pengambilan kalsium dari pelbagai sumber yang berbeza.

Senarai makanan dan minuman di bawah terbukti kaya dengan kalsium:

 • Susu
 • Keju
 • Yogurt
 • Rumpai laut
 • Kacang dan biji, termasuk badam, kacang hazel, bijan.
 • Kacang panjang
 • Buah FIG
 • Brokoli
 • Bayam
 • Tahu
 • daun dandelion

Kalsium juga terdapat dalam beberapa minuman, seperti susu kedelai dan pelbagai jus buah. Anda juga perlu tahu bahawa beberapa sayur-sayuran berdaun hijau mengandungi asid oksalik yang mengurangkan keupayaan tubuh menyerap kalsium.

Baca juga: Berapa Banyak Kalsium Yang Memerlukan Wanita Hamil?

Berapa Banyak Keperluan Kalsium Setiap Hari?

Penyelidikan menunjukkan bahawa kalsium mineral baik untuk kesihatan. Lalu, berapa banyak kalsium yang harus dimakan setiap hari? Menurut Institut Perubatan, kita harus mengambil kalsium setiap hari dalam jumlah ini:

Umur 1 - 3 tahun: 700 miligram sehari

Umur 4 - 8 tahun: 1000 miligram sehari

Umur 9 - 18 tahun: 1300 miligram sehari

19 - 50 tahun: 1000 miligram sehari

Menyusu atau mengandung: 1000 miligram sehari

Umur 51 - 70 tahun (lelaki): 1000 miligram sehari

Umur 51 - 70 tahun (wanita): 1200 miligram sehari

Umur 71 tahun ke atas: 1200 miligram sehari

Baca juga: Ambil Makanan Yang Mengandungi Mineral Kalsium Di Sini Untuk Tulang yang Sihat!

Kekurangan Kalsium dan Makanan Tambahan Kalsium

Melalui pelbagai kajian, kita tahu bahawa kalsium mineral baik untuk kesihatan. Lalu, bagaimana jika seseorang mempunyai kekurangan kalsium (hipokalemia)? Orang yang mengalami kekurangan kalsium biasanya disarankan untuk mengambil suplemen kalsium.

Makanan tambahan ini harus diambil bersama makanan untuk memaksimumkan penyerapan dan mengurangkan risiko kesan sampingan. Setiap pengambilan suplemen tidak boleh melebihi 600 miligram. Sekiranya apa yang dimakan dalam satu masa melebihi 600 miligram, selebihnya tidak akan diserap oleh badan dengan betul.

Makanan tambahan kalsium harus diambil pada selang waktu yang tersebar dalam sehari, biasanya dua atau tiga kali sehari. Vitamin D juga biasanya termasuk dalam suplemen kalsium kerana ia mencetuskan sintesis protein dalam tubuh, untuk membantu penyerapan kalsium.

Memilih makanan tambahan yang tepat bukanlah sesuatu yang mudah. Terdapat pelbagai jenis suplemen kalsium yang mempunyai kombinasi dan pembuatan yang berbeza. Yang dipilih mesti disesuaikan dengan keperluan dan pilihan pesakit, keadaan perubatan pesakit, dan ubat lain yang sedang diminum oleh pesakit.

Makanan tambahan kalsium juga boleh mengandungi sebatian kalsium yang berbeza. Sebagai contoh:

 • Kalsium karbonat mengandungi 40 peratus unsur kalsium (kalsium tulen). Makanan tambahan kalsium jenis ini boleh didapati dengan mudah. Makanan tambahan jenis ini paling baik diserap ketika diambil bersama makanan. Kerana suplemen kalsium karbonat memerlukan asid perut diserap.
 • Kalsium laktat Mengandungi 13 peratus unsur kalsium.
 • Kalsium glukonat Mengandungi 9 peratus unsur kalsium.
 • Kalsium sitrat Mengandungi 21 peratus unsur kalsium. Kalsium sitrat boleh diambil dengan atau tanpa makanan. Jenis makanan tambahan ini biasanya disyorkan untuk pesakit yang mempunyai penyakit radang usus.

Kesan Sampingan Tambahan Kalsium

Beberapa pesakit melaporkan mengalami gejala sistem pencernaan ketika mengambil suplemen kalsium, seperti kembung, sembelit, atau gas. Kalsium sitrat biasanya mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit daripada kalsium karbonat.

Mengambil makanan tambahan kalsium dengan makanan, atau membahagikan masa penggunaan dalam satu hari dapat mengurangkan intensiti kesan sampingan. Selain menambah vitamin D, suplemen kalsium juga kadang-kadang dicampurkan dengan magnesium.

Keadaan atau penyakit berikut boleh menyebabkan hipokalsemia (keadaan kekurangan kalsium):

 • Bulimia, anoreksia, dan beberapa gangguan makan yang lain.
 • Pendedahan merkuri.
 • Pengambilan magnesium yang berlebihan.
 • Penggunaan julap jangka panjang.
 • Rawatan jangka panjang, seperti kemoterapi atau kortikosteroid.
 • Kekurangan hormon paratiroid.
 • Orang yang makan banyak protein atau natrium.
 • Wanita selepas menopaus - yang mengambil banyak kafein, soda atau alkohol.
 • Orang yang mempunyai penyakit seliak, penyakit radang usus, penyakit Crohn, dan penyakit pencernaan lain.
 • Beberapa prosedur pembedahan, termasuk prosedur pembedahan pada perut.
 • Kegagalan buah pinggang.
 • Pankreatitis.
 • Kekurangan vitamin D.
 • Kekurangan fosfat.
 • Osteoporosis.

Sebilangan orang yang menjalani diet vegetarian juga dapat mengalami kekurangan kalsium jika mereka tidak makan sayur-sayuran kaya kalsium atau tidak mengambil makanan tambahan kalsium. Selain itu, orang yang tidak toleran laktosa juga dapat mengalami kekurangan kalsium jika mereka tidak makan makanan bukan tenusu yang kaya dengan kalsium.

Baca juga: Bukan Hanya Perasa, Manfaat Ketumbar untuk Jantung dan Kolesterol!

Penjelasan di atas menerangkan faedah kalsium untuk kesihatan dan apa yang harus dilakukan sekiranya Geng Sihat mengalami kekurangan kalsium. Penyelidikan membuktikan bahawa kalsium mineral baik untuk kesihatan.

Oleh itu, pastikan Gang Sihat mendapat pengambilan kalsium setiap hari. Seperti yang dijelaskan di atas, keperluan kalsium seseorang berbeza mengikut keadaan masing-masing. Rujuk lebih lanjut dengan doktor anda mengenai keperluan kalsium dari Gang Sihat!

Sumber:

Berita Perubatan Hari Ini. Kalsium: Manfaat kesihatan, makanan, dan kekurangan. Ogos 2017.

Institut Perubatan. DRI untuk Kalsium dan Vitamin D. November 2010.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found