Ubat untuk Merawat Kemurungan - GueSehat.com

Berita sedih datang dari dunia hiburan Korea Selatan. Sulli, bekas ahli kumpulan gadis f (x), ditemui mati di rumahnya. Sulli disyaki membunuh diri, yang merupakan manifestasi dari kemurungan teruk yang dialaminya.

Sulli bukan satu-satunya tokoh masyarakat diketahui meninggal dunia akibat bunuh diri akibat kemurungan. Pelawak Robin Williams, penyanyi Chester Bennington, dan Kim Jonghyun dari budak lelaki SHINee juga mati kerana alasan yang sama.

Depresi adalah keadaan kesihatan yang tidak boleh dipandang rendah. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kemurungan mempengaruhi lebih daripada 300 juta orang di seluruh dunia dari semua peringkat umur.

Paling teruk, kemurungan boleh menyebabkan ideasi bunuh diri. Kematian akibat bunuh diri malah dituntut oleh WHO sebagai penyebab kematian terbesar dalam kumpulan umur 15 hingga 29 tahun.

Kemurungan sederhana dan teruk dirawat dengan ubat

Kerana kemurungan adalah masalah kesihatan, salah satu cara untuk mengatasi kemurungan adalah dengan menggunakan terapi ubat. Ubat yang digunakan untuk mengatasi kemurungan juga disebut antidepresan.

Antidepresan sahaja boleh digunakan dalam kes kemurungan sederhana (sederhanadan berat badan (teruk). Tidak disyorkan untuk digunakan dalam keadaan kemurungan ringan (ringan). Antidepresan tidak dapat menyembuhkan, tetapi mereka dapat mengawal gejala.

Gejala Depresi pada Wanita - GueSehat.com

Ubat antidepresan yang biasa digunakan

Terdapat pelbagai jenis ubat antidepresan. Perbezaan utama terletak pada bagaimana antidepresan berfungsi dan profil kesan sampingan yang menyertai setiap ubat. Mekanisme tindakan antidepresan yang tepat belum diketahui secara terperinci. Namun, secara umum, ubat ini bertindak pada neurotransmitter atau molekul kimia di otak, terutama serotonin dan noradrenalin. Neurotransmitter ini berkait rapat dengan mood dan emosi.

Semua antidepresan adalah sediaan oral atau diminum, biasanya satu hingga dua kali sehari. Kumpulan pertama adalah perencat pengambilan serotonin selektif atau SSRI. Kumpulan ini adalah antidepresan yang paling kerap dirawat oleh psikiatri, termasuk di Indonesia.

Kumpulan SSRI adalah pilihan utama dalam merawat kemurungan kerana kesan sampingannya yang rendah berbanding dengan kumpulan antidepresan yang lain. Contoh antidepresan SSRI adalah fluoxetine, escitalopram, dan sertraline.

Kumpulan seterusnya adalah Perencat pengambilan serotonin-noradrenalin (SNRI). Ubat SNRI termasuk duloxetine dan venlafaxine. Satu lagi ubat antidepresan yang sering digunakan adalah: antidepresan trisiklik atau TCA. Kelas ubat ini adalah salah satu antidepresan yang paling awal diketahui, tetapi pada masa ini kurang menjadi pilihan pertama kerana kesan sampingan yang lebih besar daripada kumpulan SSRI dan SNRI, dan kemungkinan bahaya jika dikonsumsi secara berlebihan (overdosis). Contoh kelas ubat ini adalah amitriptyline. Selain sebagai antidepresan, amitriptilin pada dos yang lebih rendah juga digunakan untuk merawat sakit saraf kronik.

Permulaan tindakan dan kesan sampingan antidepresan

Sebagai ahli farmasi, ada beberapa perkara yang biasanya saya katakan kepada pesakit yang mengambil antidepresan. Yang pertama ialah pengambilan antidepresan memerlukan masa sekitar satu hingga dua minggu untuk mengawal kesannya mood rasa.

Perkara ini mesti diketahui oleh pesakit kerana sebilangan pesakit menolak rawatan dengan alasan ubat tersebut tidak memberi kesan. Sebenarnya, ini kerana ubat tersebut belum memasuki jangka masa maksimumnya. Walau bagaimanapun, jika kesan ubat tidak dirasakan sehingga 4 minggu selepas pemberian awal, doktor biasanya akan menggantinya dengan ubat lain atau meningkatkan dos ubat.

Yang kedua adalah mengenai kesan sampingan ubat. Ubat antidepresan SSRI mempunyai kesan sampingan termasuk mual, ketidakselesaan gastrousus, sakit kepala, disfungsi seksual, dan kegelisahan.kegelisahan). Bagi antidepresan kelas TCA, mereka mempunyai kesan sampingan dari mengantuk, mulut kering, sembelit, kesukaran membuang air kecil, dan berdebar-debar.

Kesan ini membuat pesakit enggan mengambil ubat tersebut. Sebenarnya, kesan sampingan ini tidak akan kekal selamanya, tetapi secara beransur-ansur hilang apabila tubuh terbiasa dengan penggunaan ubat tersebut.

Ubat antidepresan sangat individu. Terdapat pesakit yang merasa selesa dengan kumpulan SSRI, sementara pesakit lain merasa lebih selesa menggunakan kumpulan TCA. Saya juga selalu memberitahu pesakit, sehingga mereka tidak putus asa kerana ubatnya tidak berfungsi. Oleh itu, mereka ingin terus berunding dengan psikiatri yang menyertainya untuk mencari formula terbaik untuknya.

Geng Sehat, itulah sekilas maklumat mengenai ubat antidepresan yang digunakan dalam rawatan kemurungan sederhana dan teruk. Harus diingat bahawa ubat ini hanya boleh diberikan oleh doktor yang pakar dalam bidang psikiatri atau psikiatri.

Pergi ke psikiatri dan mengambil ubat antidepresan tidak semestinya tabu. Sebabnya, kemurungan adalah keadaan kesihatan yang memerlukan terapi, serta penyakit lain, seperti jangkitan, diabetes mellitus, darah tinggi, dan lain-lain.

Terdapat banyak jenis ubat antidepresan. Kesan sampingan setiap ubat juga boleh berbeza bagi setiap pesakit, jadi pilihan ubat yang digunakan adalah berdasarkan keadaan setiap pesakit. Mari kita lebih peka akan pentingnya memberi perhatian kepada kesihatan mental! Salam sihat! (AS)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found