Apa yang Menyebabkan Kemurungan? - Saya sihat

Depresi adalah gangguan mood yang menyebabkan seseorang merasa sedih kerana tidak merasa tertarik dengan sesuatu secara berterusan. Gangguan kemurungan utama boleh mengganggu kehidupan seharian. Lalu, apa penyebab kemurungan dan bagaimana ujian kemurungan? Ayuh, ketahui lebih lanjut!

Apa itu Gangguan Depresi Utama?

Sebelum mengetahui penyebab kemurungan, anda perlu mengetahui terlebih dahulu apa itu gangguan kemurungan utama. Sebagai manusia, kita pasti mengalami kesedihan. Orang boleh merasa sedih atau tertekan setelah kehilangan orang yang disayangi atau ketika mereka harus melalui masalah yang sukar dalam hidup, sama ada penyakit serius atau perceraian.

Walaupun begitu, kesedihan yang dirasakan hanya sementara. Sekiranya seseorang merasa sedih, tidak bermotivasi, atau tidak berminat dengan sesuatu secara berterusan atau untuk masa yang lama, dia mungkin mengalami gangguan kemurungan yang besar.

Gangguan kemurungan utama, juga dikenali sebagai kemurungan klinikal, adalah keadaan perubatan yang boleh mempengaruhi mood (mood) dan kehidupan seharian. Bukan hanya mengganggu kehidupan seharian mereka, orang-orang dengan gangguan kemurungan utama kadang-kadang merasakan bahawa mereka tidak seharusnya hidup.

Sebilangan orang dengan gangguan kemurungan utama jarang mendapatkan bantuan atau terapi yang sesuai. Sebenarnya, psikoterapi, penggunaan ubat-ubatan tertentu, untuk terapi lain sebenarnya dapat mengawal gejala yang dialami oleh orang-orang dengan gangguan kemurungan utama.

Gejala dan Punca Kemurungan

Seorang psikologi atau psikiatri biasanya akan membuat diagnosis berdasarkan gejala, perasaan, atau corak tingkah laku tertentu. Ahli psikologi atau psikiatri akan mengemukakan soalan yang kemudian dapat menentukan diagnosis yang tepat. Untuk membuat diagnosis yang tepat, gejala mesti disesuaikan mengikut Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental (DSM).

Seseorang dengan gangguan kemurungan utama mesti mengalami sekurang-kurangnya lima atau lebih daripada gejala berikut:

 • Rasa sedih atau mudah marah sepanjang hari atau hampir setiap hari.
 • Penurunan berat badan secara tiba-tiba atau bahkan bertambah. Anda juga mungkin mengalami perubahan selera makan atau selera makan, seperti mengurangkan selera makan atau peningkatan selera makan.
 • Masalah tidur atau tidur lebih banyak dari biasa.
 • Rasa gelisah, sangat letih, atau merasa rendah tenaga.
 • Merasa tidak berharga, merasa bersalah, menghadapi masalah untuk menumpukan perhatian, berfikir, dan membuat keputusan.
 • Mula berfikir untuk menyakiti diri sendiri sehingga ingin membunuh diri sendiri.

Punca kemurungan sebenar tidak diketahui. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang meningkatkan risiko kemurungan. Faktor genetik atau tekanan boleh mempengaruhi fungsi otak dan kestabilan mood. Perubahan hormon juga dapat meningkatkan risiko anda untuk gangguan kemurungan utama.

Di samping itu, berikut adalah beberapa faktor yang boleh meningkatkan risiko anda mengalami gangguan kemurungan utama atau menyebabkan kemurungan!

 • Ciri keperibadian tertentu, seperti keyakinan diri yang rendah, terlalu bergantung pada orang lain, sering menjadi kritikal terhadap diri sendiri, sehingga pesimis.
 • Pernah mengalami peristiwa atau peristiwa traumatik atau stres, seperti mengalami kekerasan fizikal atau seksual, kehilangan seseorang yang berharga atau disayangi, hubungan yang sering bertentangan, dengan masalah kewangan.
 • Sejarah keluarga kemurungan, gangguan bipolar, bunuh diri masa lalu, gangguan kecemasan, gangguan makan, gangguan tekanan selepas trauma , atau gangguan mental yang lain.
 • Menyalahgunakan ubat atau ubat tertentu dan mempunyai penyakit serius atau kronik, seperti barah, strok, penyakit jantung, dan sebagainya.

Ujian Kemurungan

Setelah mengetahui sebab-sebab kemurungan, anda mungkin tertanya-tanya seperti apa ujian kemurungan? Depresi adalah gangguan mood yang gejalanya adalah perubahan mood seperti merasa sedih dan tidak berminat melakukan sesuatu secara berterusan yang berlangsung selama 2 minggu atau lebih.

Diagnosis kemurungan bermula dengan berunding dengan psikologi atau psikiatri. Penting untuk segera berjumpa pakar untuk memastikan diagnosis yang tepat dan mendapatkan terapi yang tepat kemudian. Ahli psikologi atau psikiatri akan menanyakan soalan yang dapat menentukan tahap kemurungan.

Rawatan Depresi Utama

Orang dengan gangguan kemurungan utama mungkin memerlukan ubat-ubatan tertentu, harus menjalani psikoterapi, perlu mengubah atau menyesuaikan gaya hidup atau kebiasaan harian mereka. Berikut adalah rawatan gangguan kemurungan utama yang perlu anda ketahui!

1. Penggunaan Dadah Tertentu

Bergantung pada keparahannya, seorang psikiatri mungkin menetapkan ubat antidepresan. Walau bagaimanapun, ubat ini tidak digalakkan untuk digunakan pada kanak-kanak dan jika diberikan kepada remaja mesti diresepkan oleh doktor. Perlu diingat juga bahawa beberapa ubat yang digunakan untuk gangguan kemurungan utama tidak selamat untuk wanita hamil atau menyusui.

Antidepresan seperti perencat pengambilan serotonin selektif (SSRI) sering diberikan. Contoh antidepresan seperti fluoxetine dan citalopram. Jenis ubat antidepresan ini berfungsi dengan menyekat pemecahan serotonin di otak, yang menyebabkan neurotransmitter meningkat.

Serotonin adalah bahan kimia otak yang dapat meningkatkan mood dan mengawal pola tidur agar tetap atau sihat. Orang yang mempunyai gangguan kemurungan utama biasanya mempunyai kadar serotonin yang rendah.

2. Psikoterapi

Psikoterapi adalah terapi yang dianggap berkesan untuk orang-orang dengan gangguan kemurungan utama. Terapi ini dilakukan dengan berunding secara langsung dengan psikologi atau psikiatri secara berkala untuk membincangkan keadaan psikologi yang dirasakan atau dialami.

Psikiatri juga boleh mengesyorkan jenis terapi lain, seperti: terapi tingkah laku kognitif atau terapi berkumpulan. Terapi berkumpulan dilakukan dengan berkongsi apa yang dialami atau dirasakan dengan orang yang juga mengalami keadaan yang sama.

3. Perubahan Gaya Hidup

Tidak hanya menggunakan ubat-ubatan dan psikoterapi tertentu, orang-orang dengan gangguan kemurungan utama juga perlu mengubah gaya hidup atau kebiasaan harian mereka. Berikut adalah perubahan gaya hidup yang perlu dilaksanakan oleh mereka yang mengalami gangguan kemurungan utama!

 • Perhatikan diet. Cuba makan makanan yang mengandungi asid lemak omega-3, seperti salmon dan makanan yang kaya dengan vitamin B dan magnesium, seperti kacang atau biji yang terbukti dapat membantu orang yang mengalami gangguan kemurungan utama.
 • Kurangkan pengambilan alkohol dan elakkan makanan yang diproses. Pengambilan alkohol hanya akan memburukkan lagi gejala kemurungan. Selain itu, memakan makanan yang diproses dan makanan yang digoreng dapat meningkatkan risiko kemurungan. Oleh itu, kurangkan pengambilan alkohol dan elakkan makanan yang diproses atau digoreng.
 • Bersenam secara berkala. Walaupun gangguan kemurungan utama dapat membuat seseorang merasa letih, penting untuk tetap aktif secara fizikal. Bersenam, terutama di luar dan di bawah sinar matahari dapat meningkatkan atau mengubah mood anda menjadi lebih baik.
 • Cuba tidur dengan kerap dan nyenyak selama 6-8 jam setiap hari. Sekiranya anda sukar mengubah tabiat ini, cubalah berjumpa dengan psikiatri atau psikologi.

Orang dengan gangguan kemurungan utama kadang-kadang merasa putus asa, tetapi perlu diingat bahawa gejala gangguan dapat dikawal. Sekiranya anda atau orang terdekat anda mengalami atau merasakan simptom, segera berjumpa dengan psikologi atau psikiatri untuk mendapatkan diagnosis dan terapi yang tepat.

Setelah mendapat diagnosis yang tepat, cubalah untuk tidak melewatkan sesi terapi dengan psikologi atau psikiatri dan jangan berhenti minum ubat kecuali jika diarahkan oleh psikiatri untuk berhenti mengambil ubat tersebut.

Sekarang anda tahu apa yang menyebabkan kemurungan, bagaimana menguji kemurungan, dan apakah gangguan kemurungan utama? Jika anda mencari ahli psikologi di sekitar anda, jangan lupa untuk menggunakan ciri 'Praktisier Direktori' di GueSehat.com. Lihat ciri-ciri sekarang!

Rujukan:

Berita Perubatan Hari Ini. 2017. Apa itu kemurungan dan apa yang boleh saya lakukan mengenainya?

Garis Kesihatan. 2017. Gangguan Depresi Utama (Depresi Klinikal) .

Klinik Mayo. 2018. Depresi (gangguan kemurungan utama) .