Tabiat Beracun Ibu Bapa - GueSehat.com

Ibu bapa yang beracun. Ibu bapa 'Beracun'. Istilah mengerikan ini mungkin akan membuat banyak ibu bapa bertahan. Peranan ibu bapa sangat berat. Mereka melakukan segala yang mungkin untuk kebaikan Putra. Sayangnya, walaupun tujuannya mungkin baik, kadang-kadang tidak selalu betul.

Adakah anda pernah berteriak pada si kecil anda kerana kesalahan yang tidak begitu serius? Adakah anda sering memalukannya di khalayak ramai? Adakah anda betul-betul mengawal keputusan anak anda sepenuhnya, dari sekolah, rakan untuk bergaul, hingga hobi yang perlu dilibatkan?

Hmm, jika hampir semua jawapan di atas adalah 'ya', berhati-hatilah. Jangan ibu menjadi ibu bapa yang beracun!

Tidak Selalu Fizikal

Ibu bapa yang beracun tidak hanya menekankan hukuman fizikal kepada anak-anak apabila mereka melakukan kesalahan. Ada juga yang 'meracuni' kesihatan mental anak-anak dengan kata-kata kasar atau kata-kata yang perlahan-lahan 'membunuh' semangat anak. Yang ini lebih berbahaya kerana tidak dapat dilihat.

Dalam bukunya yang bertajuk Ibu Bapa Beracun: Mengatasi Warisan Menyakitkan Mereka dan Menuntut Hidup Anda, Susan Forward memberikan beberapa ciri ibu bapa beracun, iaitu:

  • Hukuman badan yang berlebihan kerana alasan disiplin.
  • Mendapatkan anak-anak terlibat dalam masalah ibu bapa, jadi anak cenderung merasa bersalah ketika mereka menginginkan sesuatu.
  • Tekankan anak secara psikologi dan emosi.
  • Memberi rasuah kepada anak-anak sebagai pertukaran wang jika mereka mematuhi kehendak ibu bapa mereka.

Ternyata, pemberian wang kepada anak tidak baik. Sekiranya anda ingin memberikan sesuatu kepada anak anda, lebih baik jangan melakukannya dengan kerap dan hanya apabila anak itu layak mendapatkannya.

5 Tabiat Ibu Bapa Beracun dan Akibatnya

Terdapat perbezaan antara bersikap tegas dan bersikap menghukum. Hati-hati jika 5 perkara ini sering dilakukan, Ibu!

  1. Ibu bapa selalu marah, anak-anak keliru.

Sekiranya kanak-kanak melakukan kesalahan, ia harus ditegur. Namun, jika ibu bapa terus marah setiap kali anak melakukan sesuatu yang bertentangan dengan kehendak mereka, anak akan menjadi bingung. Terutama jika kemarahan itu tidak disertai dengan alasan yang jelas. Akibatnya, kanak-kanak takut melakukan apa sahaja kerana takut disalahkan lagi.

  1. Terlalu mengatur, anak itu tidak berdikari.

Niat mahu anak-anak melakukan perkara yang betul, ternyata membuatnya tidak berdikari. Ibu bapa yang terlalu mengawal dan mengawal akan merosakkan anak-anak mereka. Selain tidak dapat membuat keputusan sendiri dan bertanggungjawab, anak-anak akan selalu bergantung pada ibu bapa mereka.

  1. Terlalu menyoal siasat, kanak-kanak itu suka berbohong.

Tidak ada salahnya dengan selalu ingin mengetahui aktiviti harian anak-anak. Namun, buat dia berasa selesa untuk memberitahu ibu bapanya sendiri. Sekiranya anda terlalu banyak menyoal siasat, terutama dengan nada menuduh dan menyalahkan, anak anda akhirnya akan menjadi malas untuk bercerita. Daripada bersikap jujur, anak-anak terbiasa berbohong untuk mencari keselamatan.

  1. Melibatkan anak-anak dalam urusan ibu bapa menjadikanmiliknya tekanan dan rasa bersalah.

Jangan memaksa anak anda membesar sebelum waktunya. Melibatkannya dalam masalah peribadi orang tua, seperti ketika Mums dan Dads bertengkar, dapat menekannya dan merasa bersalah. Terutama jika anak masih dalam fasa pertumbuhan. Apa yang ada ialah kanak-kanak mengalami trauma. Ini adalah salah satu sebab anak-anak akan takut untuk berkahwin dan mempunyai anak ketika mereka dewasa.

  1. Selalunya mengaibkan kanak-kanak, jadi itu dia kehilangan motivasi.

Setiap kanak-kanak mempunyai bakat dan potensi masing-masing. Di samping itu, tidak semua kanak-kanak gembira dengan persaingan. Namun, ibu bapa sebenarnya akan memburukkan lagi rasa rendah diri anak sekiranya mereka mengkritik dan membandingkannya dengan anak-anak lain yang dianggap lebih berjaya. Akibatnya, kanak-kanak menjadi tidak berminat dan malas untuk melakukan apa sahaja.

Jangan biarkan tabiat ibu bapa yang beracun merosakkan anak anda pada masa akan datang. Selain belajar mengawal diri dan menjadi matang seperti ibu bapa, memberi anak ruang untuk ekspresi dan penerokaan. Daripada sering mengkritik, bantulah anak anda dengan memberi semangat. Setiap manusia selalu dapat belajar dari kesilapan mereka. Ajarkan anak anda bahawa apabila dia melakukan kesalahan, dia harus segera bertanggungjawab dengan memperbaiki kesalahannya, Moms. (AS)

Sumber:

Glitzmedia.co: Gunakan Cara Ini Untuk Mengelakkan Orang Tua Beracun

Kesibukan: 9 Tanda Anda Mempunyai Ibu Bapa Beracun

Amazon: Ibu Bapa Beracun: Mengatasi Warisan Menyakitkan Mereka dan Menerima Kehidupan Anda

Psikologi Hari Ini: 12 Menyatakan Hubungan dengan Ibu Bapa Beracun