Cara menghilangkan kebiasaan berjaga lewat - GueSehat.com

Apabila penggera berbunyi pada waktu pagi, mungkin sebahagian daripada Geng Sihat akan menekan butang tunda sambil berfikir, "Aduh, tidur dalam 10 minit lagi, ah!" Sekiranya ini selalu berlaku, ini mungkin kerana anda sering bangun lewat. Lalu bagaimana anda menghilangkan kebiasaan berjaga sehingga anda dapat bangun pagi di pagi hari untuk menjalani hari dengan penuh semangat?

Kurang tidur tidak baik. Tubuh anda akan terasa lemah, wajah anda akan kelihatan lembik, mata anda akan membengkak dan lingkaran hitam akan muncul, anda akan merasa pening, dan anda akan menjadi tidak fokus. Terdapat beberapa sebab mengapa anda sukar tidur dan akhirnya berjaga hingga tengah malam atau awal pagi!

 • Anda terganggu

Semasa anda menonton filem sebelum tidur, berapa kali anda meyakinkan diri anda bahawa ini adalah episod terakhir yang akan anda tonton? Kemudian tanpa menyedarinya, anda terus menonton sehingga jam menunjukkan pukul 02.00 pagi. Duh, saya rasa ini sering berlaku dalam kehidupan seharian, ya. Dan pelakunya bukan hanya filem, tetapi juga permainan, video YouTube, atau titik media sosial orang.

 • Adakah anda cemas atau tertekan?

Menjadi banyak fikiran boleh menjadi alasan anda tidak boleh tidur dan akhirnya bangun lewat. Mungkin anda memikirkan masalah cinta atau takut sesuatu akan berlaku dalam dunia pekerjaan yang tidak seperti yang diharapkan.

Kesannya, anda selalu memikirkannya sehingga anda lupa tidur. Selalunya kita cuba mengalihkan perhatian kita untuk tidur. Namun, apa yang anda ada ialah anda lebih risau dan berjaga.

 • Adakah anda mempunyai banyak inspirasi atau tarikh akhir

Kata orang, idea bernas seperti muncul sebelum tidur. Sekiranya anda adalah salah seorang yang sering mengalaminya, ini mungkin menjadi masalah utama anda ialah kurang tidur. Belum lagi jika ada tarikh akhirAnda boleh tidur hanya 2-3 jam setiap malam sehingga kerja anda selesai.

Cara menghilangkan tabiat berjaga malam

Apa pun alasannya, terdapat banyak kesan kurang tidur. Kurang tidur selama beberapa hari boleh memberi kesan mental yang serius. Otak anda akan sukar untuk menumpukan perhatian dan membuat keputusan.

Anda akan mula merasa turun dan boleh tidur tanpa sedar. Akibatnya, risiko kecederaan atau kemalangan di rumah, tempat kerja, dan di jalan raya akan meningkat. Sekiranya berlanjutan, anda juga berisiko tinggi mengalami obesiti, penyakit jantung, tekanan darah tinggi (darah tinggi), hingga diabetes. Jadi, kurang tidur tidak boleh dipandang rendah, ya! Nah, berikut adalah 11 cara untuk menghilangkan kebiasaan bangun lewat yang boleh anda lakukan.

 1. Bilik Tidur Rapi

Jadikan bilik tidur senyaman mungkin, dengan memastikannya kemas, teratur, dan bebas dari sampah. Kadang-kadang kerana kita sibuk, kita lupa untuk menjaga kebersihan diri dan rumah kita, dan pada akhirnya kita lupa menjaga kesihatan kita. Dengan membiasakan diri dengan membersihkan bilik dan selalu merapikannya, anda tidak akan pernah melupakan keinginan untuk selalu menjaga kesihatan anda.

 1. Ketahui Punca Menjaga Kelewatan

Salah satu cara untuk menghilangkan kebiasaan bangun lewat adalah dengan mengetahui apa yang menyebabkan anda melakukannya. Kadang kala, kebanyakan orang menganggap mereka adalah jenis orang yang mengalami masalah tidur. Sebenarnya, mungkin ada sebab-sebab tertentu seperti yang telah dijelaskan sebelumnya. Oleh itu, mengetahui sebab sebenarnya akan sangat membantu anda mengatasi masalah berjaga malam.

 1. Buat Jadual Tidur

Walaupun nampak mustahil untuk melupakan kerja ketika sudah dekat tarikh akhir atau pulang tepat pada waktunya apabila rakan sekerja mengajak anda melepak selepas bekerja, menjadikan jadual tempat tidur adalah suatu keharusan. Ini menjadikan anda mempunyai penanda aras bila menghentikan aktiviti dan merehatkan badan.

 1. Kurangkan Pengambilan Kafein

Cara menghilangkan kebiasaan berjaga malam ini mungkin menyakitkan bagi anda yang biasa minum kopi sebelum melakukan aktiviti. Walaupun kafein di dalamnya dapat membuat anda terjaga dan pekat sepanjang hari, minum kopi pada waktu petang akan membuat anda tidak tertidur pada waktu malam. Oleh itu, adalah idea yang baik untuk mengurangkan pengambilan kafein anda, terutamanya pada waktu malam.

 1. Membuat Ritual Sebelum Tidur

Bukan hanya untuk anak-anak, ritual tidur juga dapat diterapkan oleh orang dewasa! Cara menghilangkan tabiat berjaga-jaga ini boleh mengambil pelbagai bentuk, sesuai dengan keinginan anda. Contohnya, anda boleh mandi air hangat sebelum tidur untuk berehat, bermeditasi, atau mendengar muzik lembut. Yang pasti, jauhi alat, ya!

 1. Jadikan Bilik Tidur Hanya untuk Tidur

Kebanyakan orang suka menonton televisyen atau membuka komputer riba untuk belajar atau bekerja di bilik tidur. Sekiranya anda salah seorang dari mereka, ini adalah tabiat buruk, anda tahu, geng! Gunakan bilik tidur mengikut fungsinya, iaitu untuk bersantai, tidur, dan melakukan hubungan seks. Tetapkan juga bilik tidur dalam suhu sejuk, gelap, dan tenang sehingga anda dapat tidur dengan nyenyak.

 1. Membaca Buku Setiap Malam

Nampaknya membaca buku boleh membuatkan anda tidur lebih perlahan. Walau bagaimanapun, sebenarnya beberapa kajian menunjukkan bahawa aktiviti ini dapat mengurangkan tahap tekanan, salah satu penyebab untuk bangun lewat. Anda boleh menjadikan membaca buku sebelum tidur sebagai cara untuk menghilangkan kebiasaan bangun lewat kerana dapat menenangkan anda.

 1. Jangan Makan Sebelum Tidur

Seboleh-bolehnya elakkan makan makanan sebelum tidur. Kerana sistem pencernaan anda mesti berfungsi, terutamanya ketika anda berbaring. Kesannya, anda akan sukar tidur atau tidur dalam keadaan tidak selesa.

 1. Penulisan Jurnal

Otak kita mempunyai kemampuan yang hebat untuk mengingati apa sahaja yang berlaku, termasuk perkara yang membuat anda tertekan atau tertekan. Menulisnya dalam jurnal dapat menenangkan fikiran dan membolehkan anda tidur dengan lebih nyenyak. Anda juga dapat merenungkan diri sendiri dan merancang apa yang ingin anda lakukan esok.

 1. Aktif Sepanjang Hari

Sekiranya anda tidak bergerak terlalu banyak pada siang hari, kemungkinan besar badan anda tidak akan merasa letih pada waktu malam. Terdapat banyak kajian yang menunjukkan bahawa anda sebenarnya perlu bersenam atau aktif setiap hari. Sebagai permulaan, anda boleh melakukan perkara mudah, seperti yoga atau senamrobik. Jadi, pada waktu malam anda akan merasa letih dan cepat tidur.

 1. Tetapkan Penggera untuk Menghentikan Aktiviti

Menetapkan penggera bukan hanya dilakukan pada waktu pagi untuk membangunkan anda, tetapi juga pada waktu malam untuk mengingatkan anda bahawa sudah waktunya anda bersiap sedia untuk tidur! Yup, anda boleh mencuba cara terakhir ini untuk menghilangkan kebiasaan berjaga lewat.

Contohnya, jika anda ingin tidur dengan kerap setiap malam pada pukul 22.00, maka tetapkan penggera pada jam 21.00 pada waktu malam untuk menunjukkan bahawa anda harus berhenti melakukan semua aktiviti. Anda boleh memaksimumkan masa 1 jam ini untuk mempersiapkan badan anda dengan melakukan ritual tidur. Dijamin jam 22.00 akan tidur, deh!

Itulah 11 cara untuk menghilangkan kebiasaan berjaga sehingga anda boleh mencuba. Kadang-kadang ada satu cara yang berfungsi tetapi hanya sementara. Sekiranya demikian, jangan putus asa dan cuba dengan cara lain, OK! Lagipun, anda adalah manusia.

Yang penting anda mencuba. Jadi, walaupun anda masih mengalami kegagalan, sekurang-kurangnya anda sudah mulai menjalani kehidupan yang lebih sihat dengan menghilangkan kebiasaan untuk bangun lewat dan tidur yang berkualiti setiap hari. (AS)

Kerana Kurang Tidur - GueSehat.com

Rujukan

Ilmu Popular: Ahli psikologi cuba mencari tahu mengapa kita tidak tidur (walaupun kita mahu)

Sleep Kozy: Cara Berhenti Berjaga Lewat

The Blissful Mind: 3 ALASAN ANDA TINGGAL TERHADAP TERLambat (DAN CARA MENGHAPUSKAN MEREKA)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found