Minum Air dalam Sehari | Saya sihat

Tubuh terdiri daripada 60% air. Cecair itu selalu keluar dari badan melalui air kencing atau peluh. Oleh itu, untuk mengelakkan kekurangan cecair atau dehidrasi, kita perlu minum air secukupnya. Lalu, berapa kali kita mesti minum air dalam sehari?

Terdapat banyak pendapat berbeza mengenai berapa kali kita mesti minum air dalam sehari. Sebilangan pakar mengesyorkan minum 2 liter atau 8 gelas air setiap hari. Namun, ada sebilangan pakar yang berpendapat bahawa kita perlu minum air setiap hari, walaupun kita tidak haus. Sebenarnya, berapa kali kita mesti minum air dalam sehari dipengaruhi oleh banyak faktor. Supaya Geng Sihat lebih memahami perkara ini, baca penjelasan di bawah, OK!

Baca juga: Ingin Hidup Sihat? Jangan Lupa Manfaat Minum Air Mineral Secara Berkala!

Adakah Pengambilan Cecair Mempengaruhi Tahap Tenaga dan Fungsi Otak?

Ramai orang mendakwa bahawa jika kita tidak terhidrasi sepanjang hari, tahap tenaga dan fungsi otak kita akan menurun. Memang ada beberapa kajian yang membuktikan ini. Satu kajian menunjukkan bahawa dehidrasi ringan dari bersenam atau cuaca panas dapat merosakkan beberapa aspek fungsi otak. Kekeringan ringan juga boleh mempengaruhi prestasi fizikal.

Adakah Minum Banyak Air Membantu Anda Menurunkan Berat Badan?

Ada banyak yang menyatakan bahawa meningkatkan pengambilan air dapat mengurangkan berat badan dengan meningkatkan metabolisme dan menurunkan selera makan. Menurut penyelidikan, minum 500 ml air untuk sementara waktu dapat meningkatkan metabolisme sebanyak 14-30%. Pakar dalam kajian itu menganggarkan bahawa minum 2 liter air sehari meningkatkan perbelanjaan tenaga sekitar 96 kalori sehari.

Di samping itu, penyelidikan juga menunjukkan bahawa minum air sejuk mungkin lebih baik kerana badan akan menghabiskan lebih banyak kalori untuk meningkatkan suhu air mengikut suhu badan.

Minum air kira-kira setengah jam sebelum waktu makan juga dapat mengurangkan jumlah kalori yang anda makan. Satu kajian menunjukkan bahawa orang yang minum 500 ml air sebelum waktu makan menurunkan berat badan 44% lebih banyak dalam tempoh 12 minggu daripada mereka yang tidak minum air.

Secara keseluruhan, ada kecenderungan minum banyak air, terutama sebelum waktu makan, dapat menyebabkan penurunan berat badan yang signifikan, terutama bila digabungkan dengan diet yang sihat.

Adakah Air Minum Membantu Mencegah Masalah Kesihatan?

Beberapa kajian menunjukkan bahawa minum banyak air dapat membantu mencegah beberapa masalah kesihatan:

  • Sembelit.
  • Beberapa jenis barah, seperti barah pundi kencing dan barah usus besar (tetapi beberapa kajian menunjukkan tiada kesan air untuk mengurangkan risiko barah).
  • Batu karang.
  • Jerawat.
Baca juga: Ayuh, Minum Air!

Kekerapan Minum Air dalam Sehari Berdasarkan Kehausan

Mengekalkan keseimbangan cecair dalam badan sangat penting. Tubuh mempunyai sistem untuk mengatur kapan dan berapa banyak air yang harus anda minum. Apabila kandungan cairan dalam badan turun ke tahap tertentu, rasa dahaga akan muncul.

Haus adalah mekanisme yang dikendalikan oleh badan, seperti bernafas. Iaitu, kehausan akan muncul dengan sendirinya. Nah, bagi kebanyakan orang, naluri untuk minum air ada di sana. Jadi, tidak perlu terlalu risau, okey?

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan yang memerlukan anda minum lebih banyak air. Salah satu contohnya ialah ketika anda berpeluh, baik kerana sukan, aktiviti, atau cuaca panas. Dalam keadaan seperti ini, penting untuk minum lebih banyak air. Wanita yang menyusu juga perlu minum lebih banyak air. Keperluan air juga akan meningkat jika anda mengalami beberapa masalah kesihatan, seperti muntah dan cirit-birit.

Berapakah jumlah air minum yang terbaik dalam sehari?

Pada dasarnya, tidak ada yang dapat menentukan dengan tepat berapa banyak air yang harus anda minum dalam sehari. Ini sangat bergantung pada setiap individu. Oleh itu, cuba bereksperimen, mengenai berapa banyak air yang harus anda minum dalam sehari.

Sebilangan orang terbiasa minum lebih banyak air daripada yang lain. Walau bagaimanapun, minum banyak air juga menyebabkan orang lain kerap membuang air kecil. Untuk membantu anda menentukan berapa banyak air yang harus diminum dalam sehari, cubalah arahan berikut:

  • Minum ketika anda merasa dahaga.
  • Sekiranya anda tidak haus, berhenti minum.
  • Ketika anda berada dalam cuaca panas dan ketika anda bersenam atau melakukan aktiviti yang berat, pastikan minum lebih banyak air. (AS)
Baca juga: 4 Keadaan Tubuh yang Tidak Diizinkan Minum Banyak Air

Rujukan

Garis Kesihatan. Berapa Banyak Air Yang Harus Anda Minum Sehari?. April 2020.

Jurnal Pemakanan. Dehidrasi Ringan Mempengaruhi Mood pada Wanita Muda yang Sihat. Disember 2011.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found