Basuh Muka Anda dengan Air Sejuk | saya sihat

Guys, bagaimana anda mencuci muka? Dengan air sejuk atau air suam? OK, mencuci muka dengan air sejuk mungkin terdengar tidak menarik. Namun, para pakar mendedahkan bahawa ia sangat baik untuk kulit, terutama jika anda mencuci muka dengan air sejuk pada waktu pagi.

"Ramai di antara kita bangun pagi dengan wajah yang sedikit bengkak, walaupun kita tidak minum alkohol atau makan diet tinggi natrium. Ini kerana, ketika kita tidur, sel kita tumbuh semula. Akibatnya, pori-pori mengembang dan wajah kita kelihatan sedikit bengkak, ”kata Sheel Desai Solomon, pakar dermatologi dari Amerika Syarikat.

Baca juga: Demam Kanak-kanak? Kompres Air Sejuk atau Air Hangat, Ya?

Kelebihan mencuci muka dengan air sejuk

Itulah sebabnya, Sheel mengatakan bahawa, ketika mencuci muka pada waktu pagi, jangan biarkan air paip menjadi suam dengan harapan kesan yang menenangkan kerana air sejuk akan membantu mengatasi wajah yang bengkak.

“Air sejuk akan mengetatkan pori-pori di wajah anda kerana meningkatkan peredaran darah. Menjadikan kulit kelihatan lebih baik secara keseluruhan. Mencuci muka dengan air sejuk akan memberi kesegaran pada wajah dan menjadikan kulit anda lebih berwarna. Selain itu, ia dapat meningkatkan kecerahan kulit anda dengan meningkatkan peredaran, ”jelas Sheel.

Tidak hanya mengecilkan pori-pori di wajah, air sejuk juga dapat membantu menjadikan wajah kurang berkilau atau tidak berminyak. Ini kerana, liang minyak yang dihasilkan oleh kelenjar sebum sampai ke permukaan kulit anda. Dengan ukuran pori yang sangat berkurang, jumlah minyak yang menutupi wajah anda dapat diminimumkan.

"Saya akan jujur. Mencuci muka dengan air sejuk, terutamanya ketika saya baru bangun tidur, nampaknya bukan kaedah terbaik untuk melakukannya. Tetapi, jika percikan air sejuk di wajah saya boleh menjadikan wajah saya tidak bengkak, saya akan melakukannya. Ya, saya akan mencuci muka dengan air sejuk, ”jelas Sheel.

Perkara yang sama dinyatakan oleh Shereena Idriss, pakar dermatologi dari Dermatologi Laser Union Square mengatakan bahawa, air sejuk dapat melindungi kulit anda. “Ketika mencuci muka dengan air yang sedikit panas, ia akan menjadi kasar dan menghilangkan kulit minyak semula jadi.

Ini bermaksud, kulit anda akan terasa lebih kering, terutamanya ketika udara kering. Selain itu, mencuci muka dengan air yang terlalu panas boleh menyebabkan jerawat dan kerengsaan pada kulit, "kata Shereena.

Baca juga: Inilah 7 Manfaat Hujan Dingin untuk Tubuh Anda!

Faedah Lain Mencuci Muka dengan Air Sejuk

Mencuci muka dengan air sejuk tidak hanya membantu mengurangkan bengkak di wajah atau membersihkan lebihan minyak yang terkumpul pada kulit semalaman. Ini adalah satu lagi faedah mencuci muka dengan air sejuk.

  • Menghilangkan kedutan di wajah. Sama seperti menggosok ketulan ais di wajah anda, mencuci muka dengan air sejuk secara signifikan dapat mengurangkan garis-garis halus dan kedutan di wajah anda.
  • Meremajakan kulit. Mencuci muka dengan air sejuk dapat membantu anda merawat kulit wajah yang kusam. Sedikit air sejuk dapat meremajakan kulit anda dan membuat anda berasa lebih bertenaga. Selain itu, air sejuk juga membantu mengepam lebih banyak darah ke kulit agar wajah kelihatan lebih berseri.
  • Menutup liang pori di wajah. Ya, mencuci muka dengan air sejuk akan menutup pori-pori wajah anda. Selain itu, percikan air sejuk di mata anda juga dapat menenangkan wajah, anda tahu!
  • Air sejuk adalah kaedah terbaik untuk menghilangkan kesan berbahaya dari cahaya matahari. Ini kerana, air sejuk dapat mengetatkan dan melindungi pori-pori terbuka ketika kulit selalu terkena sinar berbahaya matahari.
  • Melambatkan proses penuaan. Mencuci muka dengan air sejuk dapat mengurangkan penampilan kerutan di wajah anda, melambatkan proses penuaan, dan membuat wajah anda kelihatan lebih muda.
  • Menyegarkan kulit kusam anda. Teman-teman, pernahkah anda perhatikan bahawa, ketika anda bangun pada waktu pagi, kulit anda terasa kusam? Sekiranya ya, penyelesaian terbaik adalah mencuci muka dengan air sejuk, ia dapat menyegarkan kulit anda dalam sekelip mata, anda tahu! Setelah mencuci muka dengan air sejuk, jangan tepuk atau keringkan wajah anda. Biarkan air di wajah anda kering secara semula jadi untuk membolehkan kulit anda menyerap kesegaran.
  • Meningkatkan peredaran darah. Mencuci muka dengan air sejuk dapat meningkatkan peredaran darah di wajah anda. Kesan pada peningkatan warna kulit wajah anda dan menjadikan wajah kelihatan lebih cerah dan cantik.
Baca juga: 5 Cara Mudah Mengatasi Tekstur Kulit Tidak Sekata

Rujukan:

Baik + Bagus. Semua Yang Anda Perlu Lekatkan Wajah Anda 10 Saat dan Tenggelam Bilik Mandi Anda

BRIT + CO. Anda Mencuci Muka Dengan Salah - Inilah 10 Cara Melakukannya dengan Betul!

Timesofindia. 4 sebab mengapa mencuci muka dengan air sejuk boleh baik untuk kulit anda

HerZindagi. Inilah Sebabnya Anda Perlu Mencuci Muka Dengan Air Sejuk