Apa Kepentingan DHA untuk Wanita Hamil dan Janin?

Ibu, tahukah anda bahawa sebenarnya perkembangan janin telah bermula sejak zaman pembuahan. Oleh itu, adalah penting untuk selalu memperhatikan pengambilan nutrien anda semasa mengandung. Salah satu pengambilan nutrien yang perlu dipenuhi adalah DHA. Wow, betapa pentingnya peranan DHA untuk wanita hamil dan janin? Inilah ulasan penuh!

Baca juga: Peranan DHA (Omega 3) untuk Kecerdasan Otak

Apa itu DHA?

Mum, tentu saja, sering mendengar tentang DHA. Namun, seberapa penting peranan DHA untuk wanita hamil dan janin? DHA adalah asid lemak omega-3 yang biasanya terdapat pada ikan, seperti makarel, tuna, dan salmon.

DHA mempunyai peranan penting dalam perkembangan otak janin. Oleh itu, sangat penting bagi wanita hamil untuk mengambil DHA. Selain berperanan dalam perkembangan otak janin, DHA juga berperanan dalam perkembangan mata, sistem saraf, dan perkembangan kognitif keseluruhan janin.

Baca juga: Peranan DHA dalam Perkembangan Kognitif Bayi

Seberapa penting DHA untuk wanita hamil dan janin?

Seperti dikatakan sebelumnya, perkembangan si kecil telah bermula sejak dia masih dalam kandungan Ibu. Dalam perkembangan otak janin, kandungan DHA akan meningkat pada membran sel saraf otak. Dari fakta ini, diduga DHA memainkan peranan penting dalam proses perkembangan otak, terutama ketika otak berkembang pesat, iaitu pada trimester ketiga kehamilan sehingga bayi berusia 2-3 tahun.

Walaupun sangat diperlukan, sayangnya tubuh tidak menghasilkan asid lemak jenis ini secara semula jadi. Oleh itu, semasa mengandung, anda perlu meningkatkan pengambilan makanan yang mengandungi DHA, seperti ikan dan walnut, atau makanan tambahan.

Satu kajian mendapati bahawa wanita hamil yang mempunyai kadar DHA yang tinggi dalam darah mereka semasa melahirkan mempunyai anak yang fokus tinggi pada 2 tahun pertama kehidupan. Walaupun kanak-kanak berumur 6 bulan, kemampuan mereka untuk berkonsentrasi lebih tinggi daripada kanak-kanak usia mereka yang dilahirkan oleh ibu dengan tahap DHA yang rendah.

Satu lagi kajian yang dilakukan oleh penyelidik di School of Pediatrics and Child Health di University of Western Australia juga mendapati bahawa 2 tahun selepas kelahiran, anak-anak ibu dengan DHA tinggi mempunyai hasil ujian koordinasi tangan-mata yang lebih tinggi.

Bukan hanya dari segi perkembangan otak, satu kajian yang dilakukan oleh Jabatan Pediatrik di University of British Columbia pada 167 wanita hamil mendapati bahawa terdapat hubungan antara ketajaman penglihatan pada bayi berusia 2 bulan dengan pengambilan DHA ibu semasa trimester kedua kehamilan.

Penyelidik di Universiti Maastricht di Belanda juga telah mengkaji 782 ibu dan bayinya. Dalam kajian ini, didapati bahawa terdapat hubungan yang signifikan antara tahap DHA ibu (terutama pada awal kehamilan) dan berat badan dan lilitan kepala bayi semasa lahir.

Kajian lain juga menunjukkan bahawa mengambil DHA semasa kehamilan mungkin mempunyai manfaat dalam mengurangkan kemungkinan kelahiran prematur berulang pada wanita dengan riwayat kelahiran prematur sebelumnya.

Kepentingan DHA untuk janin menjadikan wanita hamil harus benar-benar memperhatikan pengambilan nutrien yang seimbang. Malangnya, tidak sedikit wanita hamil yang benar-benar mengalami kekurangan atau kekurangan asid lemak omega-3. Kekurangan ini semakin meningkat kerana janin mengambilnya dari badan anda untuk perkembangan. Kekurangan DHA semasa mengandung boleh memberi kesan kepada keadaan anda, dari pengeluaran susu hingga peningkatan risiko kemurungan postpartum.

Nah, sekarang anda tahu betapa pentingnya DHA untuk wanita hamil dan janin, bukan? Walaupun tidak ada cadangan pasti mengenai dosis DHA yang diperlukan, penyelidikan diterbitkan dalam Jurnal Perubatan Perinatal mengesyorkan wanita hamil dan menyusui mendapat sekitar 200 mg DHA sehari. Jadi, jangan lupa untuk mengingat pentingnya DHA untuk wanita hamil dan janin, ya. (TAS / AS)

Baca juga: Perbezaan Manfaat DHA, EPA, dan ARA dalam 1,000 Hari Kehidupan Anak Kecil Anda

Sumber:

"DHA dalam Kehamilan: Perlukah Anda Tambahan?" -Setiap Hari Kesihatan

"Hamil? Omega-3 Penting untuk Otak Bayi" -WebMD

"DHA (DOCOSAHEXAENOIC ACID)" -WebMD


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found