Mengapa Selalunya Mual Semasa Menstruasi - GueSehat.com

Menstruasi adalah kitaran bulanan yang dihadapi oleh semua wanita usia subur. Sudah tentu, ini adalah ketika keadaan badan tidak selesa kerana perubahan hormon. Banyak keluhan sering disebut oleh wanita yang sedang haid, seperti perubahan mood yang tiba-tiba menjadi sakit pada bahagian badan tertentu. Salah satunya adalah loya.

Punca Mual

Terdapat banyak hormon di dalam badan kita. Terdapat hormon metabolik yang mengatur makanan menjadi tenaga, hormon pertumbuhan yang mengawal perkembangan anak-anak dan mengekalkan struktur tisu tertentu ketika mereka dewasa, hormon seksual yang menentukan kejantanan atau kewanitaan seseorang, dan lain-lain.

Oleh itu, mengapa anda sering merasa mual dalam tempoh anda? Terdapat banyak perkara yang menyebabkannya, salah satunya tentu disebabkan oleh perubahan hormon. Dalam beberapa kes, perubahan hormon merangsang perut untuk menghasilkan lebih banyak asid perut. Asid ini terdiri daripada asid hidroklorik. Oleh kerana itu, timbul gejala fizikal yang lain, seperti mual, muntah, dan sesak nafas.

Terdapat tempoh yang disebut senggugut, iaitu kesakitan yang teruk semasa haid sehingga tidak tertanggung. Kesakitan ini terutama menyerang bahagian bawah perut. Penyebabnya adalah prostaglandin yang dilepaskan dari dinding di dalam rahim semasa kitaran. Di sinilah kontraksi rahim yang menyakitkan berlaku.

Selain Mual, Terdapat juga Sakit Kepala

Bukan hanya loya yang melanda, wanita juga sering mengalami sakit kepala atau migrain semasa haid. Sebenarnya, kira-kira 60% wanita usia subur di dunia mengalami sakit kepala sebelum ini (semasa PMS atau). sindrom pramenstruasi), semasa, atau selepas haid.

Kerana itulah wanita 3 kali lebih terdedah kepada sakit kepala dan migrain berbanding lelaki. Hormon estrogen adalah salah satu penyebab utama migrain pada wanita semasa haid. Dengan perubahan progesteron, wanita lebih cenderung kepada migrain. Sakit kepala ini juga mencetuskan rasa mual, muntah, dan lebih sensitif terhadap cahaya dan suara yang terang. Bukan itu sahaja, anda juga boleh mengalami sakit di punggung, anda tahu! Lihat sebab di bawah!

Sakit Punggung semasa Menstruasi - GueSehat.com

Cara Mengatasi Mual semasa haid

Mual semasa haid sangat mengganggu aktiviti harian. Oleh itu, ada pejabat yang melancarkan cuti haid sehingga anda dapat berehat sehingga mual reda. Di samping itu, terdapat beberapa cara lain untuk mengurangkan loya, walaupun tidak 100% menghilangkannya:

  1. Penggunaan halia

Halia, sama ada dalam bentuk gula-gula, gula-gula, atau air yang diseduh, mengandungi bahan aktif yang dapat melegakan loya.

  1. Rujuk doktor

Sekiranya loya tidak dapat ditanggung dan mengganggu aktiviti harian, anda boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan ubat yang dapat melegakan gejala mual.

  1. Minum air yang banyak

Lebih baik minum air untuk mengatasi masalah dehidrasi. Kekurangan cecair semasa haid boleh membuat mual menjadi lebih teruk.

  1. Pengambilan makanan ringan

Kekurangan gula dalam darah juga cenderung berlaku semasa haid. Makan makanan ringan dipercayai dapat mengurangkan rasa sakit dan ketidakselesaan. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh makan makanan ringan yang terlalu banyak. Untuk selamat, makan yang semula jadi, seperti buah-buahan. Anda boleh mengganti gula dengan madu jika anda memerlukan pemanis tambahan dalam susu yang anda minum.

Mual semasa haid sebenarnya adalah gejala biasa yang akan hilang dengan sendirinya. Tetapi dengan cara yang betul, gejala ini dapat diatasi dan tidak akan mengganggu aktiviti harian anda. (AS)

Sumber:

Kaskus: Sakit kepala dan loya semasa haid

DetikHealth: Berikut adalah 9 Aduan Semasa Menstruasi dan Cara Mengatasinya

wikiHow: Cara Mengatasi Mual dan Cirit-birit Menstruasi