Fungsi Kelenjar getah bening - GueSehat.com

Mungkin Gang Sihat sering mendengar tentang kelenjar getah bening yang bengkak. Namun, adakah anda tahu fungsi kelenjar ini? Kelenjar getah bening adalah bahagian penting dari sistem imun atau sistem imun kita, anda tahu. Sel-sel imun di kelenjar getah bening menangkal bakteria, virus, atau bahan asing lain yang masuk ke dalam badan, sehingga kita terhindar dari penyakit.

Sama seperti bahagian tubuh yang lain, kelenjar getah bening juga boleh terkena penyakit, seperti jangkitan, trauma, hingga barah. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai apa kelenjar getah bening dan fungsinya, berikut adalah maklumat lengkap!

Baca juga: Berhati-hati dengan Limfoma Bermula dengan Benjolan Tidak Biasa!

Apa itu Kelenjar getah bening dan Apa Fungsinya?

Setiap orang mempunyai sistem limfa di dalam badan mereka. Sistem ini terdiri daripada kelenjar getah bening dan saluran limfa. Menurut American Cancer Society, saluran limfa mengangkut cecair jernih yang disebut limfa, yang diambil dari semua tisu ke seluruh badan. Limfa mengandungi sel-sel sisa, seperti bakteria, virus, hingga sel barah.

Kemudian, cecair limfa ini disalirkan ke kelenjar getah bening. Di sana, cairan disaring oleh sel-sel yang melawan jangkitan. Sel-sel yang melawan jangkitan ini adalah sel-sel darah putih, yang menghancurkan sel-sel sisa yang buruk, seperti sel-sel barah atau sel-sel penyebab jangkitan lainnya.

Inilah sebabnya mengapa kelenjar getah bening selalu dinilai pada pesakit barah. Kelenjar ini adalah tempat pertama di mana sel barah dapat dikesan sebelum merebak ke bahagian lain badan. Biasanya, tanda bahawa sel-sel imun di kelenjar getah bening melawan jangkitan atau sel barah adalah ketika kelenjar ini membesar atau membengkak. Keadaan ini disebut limfadenopati atau adenopati.

Baca juga: Mitos dan Fakta Kekebalan

Di manakah mereka berada dan Bagaimana Nodus limfa disusun?

Kelenjar getah bening adalah kumpulan tisu yang membentuk jisim dan terletak di sepanjang saluran limfa ke seluruh badan. Saluran limfa adalah saluran yang digunakan oleh tindak balas imun untuk memantau badan. Konsepnya sama dengan saluran darah yang mempunyai saluran untuk mengangkut oksigen dan nutrien ke seluruh badan.

Sebilangan besar orang berpendapat bahawa kelenjar getah bening hanya di leher. Namun, sebenarnya kelenjar ini terletak di seluruh badan. Berikut adalah beberapa contoh lokasi kelenjar getah bening di dalam badan:

  1. Kelenjar getah bening serviks: ini adalah kelenjar getah bening yang anda rasakan ketika anda merasakan leher anda, terutamanya ketika anda demam atau demam. Kelenjar getah bening ini di bahagian depan leher disebut kelenjar getah bening serviks anterior. Di belakang kelenjar getah bening ini, terletak kelenjar getah bening serviks posterior, tepat di dasar tengkorak di bahagian belakang.
  2. Kelenjar getah bening aksila: Kelenjar getah bening ini terletak di ketiak.
  3. Kelenjar getah bening supraklavikular: kelenjar getah bening dapat berdebar ketika membengkak. Ia terletak di atas tulang selangka. Dalam kebanyakan kes, pembengkakan kelenjar getah bening supraklavikular adalah tanda masalah kesihatan yang serius yang mesti diatasi dengan segera.
  4. Kelenjar getah bening mediastinumKelenjar getah bening ini terletak di bahagian tengah dada, di antara paru-paru. Kita tidak dapat meraba kelenjar getah bening ini. Walau bagaimanapun, doktor biasanya memeriksa kelenjar getah bening mediastinal pada pesakit dengan barah paru-paru atau limfoma.
  5. Kelenjar getah bening inguinal: Kelenjar getah bening ini terletak di pangkal paha. Kelenjar ini menapis tisu dari kaki ke paha. Oleh itu, pembengkakan kelenjar getah bening inguinal boleh disebabkan oleh banyak perkara. Dalam kebanyakan kes, pembengkakan disebabkan oleh kecederaan atau jangkitan pada kaki.
  6. Kelenjar getah bening retroperitonealKelenjar getah bening ini terletak di perut dan hanya dapat dilihat menggunakan alat tertentu, seperti imbasan CT atau MRI.

Bagaimana Mengekalkan Sistem Kekebalan yang Sihat dan Kelenjar getah bening?

Dari penjelasan di atas, kita dapat membuat kesimpulan bahawa kelenjar getah bening mempunyai peranan yang sangat penting dalam sistem imun kita. Kemudian, adakah kualiti sistem imun kita dipengaruhi sepenuhnya oleh kelenjar getah bening?

Tentu tidak, anda dapat membantu kelenjar getah bening dan sistem imun untuk menangkis jangkitan dan bakteria jahat. Caranya ialah dengan memakan banyak buah dan sayur untuk meningkatkan kualiti sistem imun.

Di samping itu, anda juga boleh mengambil makanan tambahan yang dapat meningkatkan sistem imun. Sebagai cadangan, anda boleh mengambil STIMUNO. Tidak seperti suplemen atau vitamin secara umum yang hanya meningkatkan imuniti, STIMUNO dapat menguatkan sistem imun dengan meningkatkan penghasilan antibodi.

Baca juga: 12 Cara Meningkatkan Kekebalan

Dari penjelasan di atas, Geng Sihat lebih mengetahui mengenai pentingnya peranan kelenjar getah bening, bukan? Kelenjar ini seperti benteng pertahanan tubuh terhadap jangkitan, bakteria, sel barah, dan bahan berbahaya lain. Untuk membantu kelenjar getah bening anda berfungsi dan meningkatkan sistem imun anda, anda boleh mengikuti gaya hidup sihat dan mengambil makanan tambahan yang betul. (UH / AS)

Mengapa Kita Mudah Sakit - Saya Sihat