Kenali Ciri-ciri Mata Silinder - GueSehat.com

Kesukaran melihat objek, seperti garis lurus, sering dikaitkan dengan mata silinder. Yup, sesetengah orang dengan mata silinder melihat garis lurus bergelombang. Selain itu, apakah ciri lain jika seseorang mempunyai mata berbentuk silinder?

Mata silinder dalam istilah perubatan sering disebut sebagai astigmatisme. Ini adalah masalah pada mata kerana bentuk kornea tidak mempunyai kelengkungan yang sempurna. Mata normal mempunyai kelengkungan permukaan kornea yang rata. Sehingga apabila cahaya menghampiri mata, cahaya akan menyebar secara merata dan memberikan penglihatan yang jelas.

Namun, dipetik dari MedicalNewsHari ini , pada mata yang tidak bulat sempurna, cahaya tidak tersebar secara merata ke seluruh mata. Hasilnya, penglihatan anda menjadi agak kabur dan tidak fokus. Ini adalah sebab orang yang mempunyai mata silinder biasanya akan mengalami masalah penglihatan kabur.

Astigmatisme secara amnya kongenital. Namun, bagi anda yang mengalami kecederaan mata, penyakit mata, atau selepas pembedahan mata, anda mungkin berisiko terkena astigmatisme. Selain itu, keadaan yang disebut keratoconus juga merupakan faktor risiko mata silinder. Walau bagaimanapun, perkara ini jarang berlaku. Keratoconus adalah keadaan perubatan yang menyebabkan kornea menjadi nipis dan menjadi lebih kerucut.

Anda mungkin sering mendengar tentang tabiat buruk, seperti membaca dalam cahaya redup, duduk sangat dekat dengan televisyen, atau bermain permainan telefon pintar atau komputer di dalam bilik yang gelap, boleh menyebabkan silinder mata. Ternyata semua ini tidak benar, geng. Namun, masih tidak melakukan tabiat itu, geng!

Jadi, Apa Ciri-ciri Mata Silinder?

Anda mungkin mengalami mata silinder dengan tahap yang berbeza di setiap mata. Mungkin hanya satu mata yang mempunyai silinder sementara, atau kedua mata mempunyai silinder, dengan tahap keparahan yang berbeza-beza. Ada juga kemungkinan silinder dapat dialami bersamaan dengan rabun jauh dan rabun jauh. Berikut adalah beberapa ciri silinder mata anda:

  • Penglihatan kabur . Kanta di dalam bola mata harus bulat sempurna untuk menyebarkan cahaya yang masuk ke mata secara merata, supaya objek dapat dilihat dengan jelas. Dalam keadaan mata silinder, kelengkungan lensa mata tidak terbentuk sepenuhnya. Akhirnya, objek ringan tidak boleh jatuh tepat di retina. Inilah yang menyebabkan penglihatan anda menjadi kabur dan tidak jelas.
  • Sakit kepala. Dalam beberapa kes, mata silinder juga akan menyebabkan sakit kepala.
  • Kerap juling. Anda yang sukar melihat objek tanpa menyedarinya akan menyipit ketika anda melihat objek, di sini. Memicit dilakukan supaya objek dapat dilihat dengan jelas.
  • Mata letih atau tidak selesa. Adakah anda pernah mengalami keletihan mata atau rasa tidak selesa apabila anda harus memusatkan perhatian pada objek dalam jangka masa yang lama? Anda mungkin mempunyai mata silinder.

Mata adalah organ penting yang mempengaruhi aktiviti seharian kita. Oleh itu, setelah anda mengalami ciri-ciri di atas, segera berjumpa pakar oftalmologi, untuk mengetahui keadaan mata anda dan mendapatkan rawatan yang tepat, geng! (TI / AS)