Menyebabkan Selsema Tidak Pernah Sembuh, Adakah Berbahaya? - Saya sihat

Siapa yang tidak pernah demam? Pasti anda merasakan bagaimana hidung anda terasa tersumbat dan sakit ketika anda demam, bukan? Ya, selesema memang boleh dikategorikan sebagai penyakit ringan, yang juga mudah dirawat hanya dengan berehat sebentar atau minum ubat selama beberapa hari. Terutama jika anda cepat sembuh dan pulih. Namun, bagaimana jika gejala selsema berterusan atau berulang kali? Adakah selsema terlalu lama berbahaya? Apa yang menyebabkan selsema tidak hilang? Untuk mengetahui jawapan bagi soalan di atas, anda harus terlebih dahulu melihat pelbagai penyebab selesema. Seperti yang dilaporkan oleh Republika.co.id, menurut Dr. Elvie Zulkha, selesema boleh disebabkan oleh tiga perkara yang berbeza, iaitu jangkitan, alergi, atau kerengsaan.

Punca Selsema

Pertama, seseorang boleh mendapat selesema atau keradangan pada lapisan hidung dan tekak kerana pengaruh jangkitan. Jangkitan yang berlaku boleh datang dari adanya virus, kulat, atau bakteria yang menyerang tubuh. Kedua, alahan terhadap perkara-perkara tertentu boleh memperburuk keadaan hidung anda yang boleh menyebabkan bersin, kesesakan hidung, batuk hingga sakit tekak yang menyebabkan hidung berair.. Alergi untuk memakan makanan seperti kacang, udang, ketam, atau jenis sayur dan buah tertentu juga boleh menjadi salah satu pencetus. Yang terakhir adalah penyebab selesema kerana kerengsaan. Pencemaran habuk dan udara boleh menjadi faktor berlakunya kerengsaan yang mengganggu pernafasan di hidung.

Kekurangan tidur dan waktu rehat juga boleh mempengaruhi sistem imun seseorang, sama ada dia mudah terkena demam. Makanan atau diet yang diikuti juga menyumbang kepada kesihatan dan kekebalan tubuh anda. Selain itu, keletihan akibat aktiviti dan kehilangan tenaga setelah melakukan aktiviti yang panjang juga menyebabkan badan terkena selsema.

Apa yang berlaku di dalam badan kita ketika kita demam?

Di dalam selaput lendir hidung kita ada sistem yang disebut pengangkutan mukokiliari yang melindungi tubuh dari semua bentuk virus, bakteria, kulat, atau zarah berbahaya lain yang disedut. Kandungan antimikroba yang terdapat di dalam lendir lendir menjadi bahan metabolik yang mampu menghilangkan kuman yang masuk dan melindungi daya tahan tubuh agar tidak jatuh sakit. Selain itu, terdapat silia yang berfungsi sebagai penapis kekotoran yang masuk melalui udara. Apabila sistem dalam keadaan baik atau normal, selesema tidak akan berlaku. Tetapi apabila pencemaran udara, debu, dan asap memenuhi udara atau perubahan cuaca yang melampau berlaku, keadaan tubuh kita mungkin terganggu dan merebak ke sistem pengangkutan mukosiliari dan menyebabkan selesema. Tidak hairanlah selsema boleh menyerang sesiapa sahaja dan di mana sahaja. Bermula dari kanak-kanak, remaja, hingga anda yang dewasa. Lalu, berapa lama selesema dapat diatasi? Rata-rata orang pulih dari selesema selepas lima hingga sepuluh hari. Sekiranya selesema berlaku terlalu kerap atau berulang dalam jangka waktu yang singkat, mungkin anda tidak mengetahui punca sebenar selesema sehingga anda tidak tahu bagaimana dan apa yang harus diubati.

Cara Mengatasi Dingin yang Tidak Akan Sembuh

Kes yang berbeza memerlukan pengendalian dan masa yang berbeza. Untuk jenis selsema yang disebabkan oleh alahan, jangka masa anda selesema mungkin sehingga empat minggu lebih lama. Selsema alergi yang tidak terkawal juga boleh menyebabkan rhinosinusitis akut yang memerlukan rawatan lebih lanjut dengan semburan hidung, antibiotik, atau antihistamin. Walau bagaimanapun, secara amnya selesema dapat diatasi dengan beberapa perkara mudah seperti yang berikut:

  • Dapatkan tidur yang mencukupi
  • Menjaga makanan sihat dan berkhasiat
  • Ambil ubat simptomatik (simptomatik), seperti pengurang demam, analgesik (antinyeri), penyumbatan anti-hidung dan pencucian hidung.
  • Vaksin selesema juga dapat diberikan untuk mencegah selesema dalam jangka panjang

Untuk mencegah selesema boleh dilakukan dengan mula menjaga kebiasaan bersenam, corak pemakanan dan pemakanan, dan rehat yang mencukupi setiap hari. Menjauhkan diri daripada minuman yang terlalu sejuk atau makanan yang terlalu pedas juga boleh menjadi pilihan untuk melindungi diri anda dari selesema berpanjangan.

Bukan Selsema sahaja

Oleh itu, segera kenal pasti masalah di sebalik selesema yang berterusan sehingga pilihan rawatan yang sesuai dapat ditindaklanjuti. Sekiranya anda masih belum pulih dalam masa yang lama, segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan. Kenapa? Kerana selesema ringan dapat berkumpul dan menjadi permulaan penyakit baru yang lebih kompleks. Sekiranya sistem imun anda tidak bertambah baik, kemungkinan selesema anda telah menjadi jangkitan virus dan bakteria. Selsema yang disertai dengan demam, batuk, sakit kepala atau hidung berair boleh berubah menjadi demam. Selsema yang mempunyai gejala lendir hijau, sakit kepala dan sakit di kawasan hidung yang tidak hilang dalam masa yang singkat juga dapat menunjukkan sinusitis. Potensi barah hidung, yang biasanya dihidapi oleh golongan usia muda hingga dewasa, juga dapat meningkat. Gejala barah hidung termasuk hidung berair yang cenderung bertahan lama, bau busuk, demam disertai pening, lendir tebal dan darah dari lubang hidung (mimisan), hingga penurunan fungsi pendengaran. Oleh itu, anda yang sering terkena selsema harus lebih berhati-hati kerana penyakit ringan ini dapat mengumpulkan komplikasi penyakit lain. Cuba dapatkan maklumat lebih lanjut mengenai jenis dan penyebab selsema menyerang untuk mengelakkan punca penyakit pada masa akan datang. Tetapi tidak perlu khawatir, kerana dengan menjaga kesehatan dan minum ubat secara teratur, selesema dapat diatasi dengan cepat dan tepat. Selamat berehat!