Hari Kesihatan Nasional - GueSehat

Adakah Geng Sehat tahu tarikh berapa setiap hari disambut sebagai Hari Kesihatan Nasional (HKN)? Hari Kesihatan Nasional diperhatikan setiap 12 November. Baiklah, setiap amaran ini menimbulkan persoalan yang berbeza. Namun, adakah anda tahu maksud dan sejarah Hari Kesihatan Nasional?

Apa itu Sistem Kesihatan Nasional?

Sebelum mengetahui makna dan sejarah hari kesihatan nasional, anda pasti perlu mengetahui terlebih dahulu apa itu sistem kesihatan nasional. Menurut Keputusan Menteri Kesehatan Republik Indonesia No. 374 / Menkes / SK / V / 2009, sistem kesehatan nasional adalah bentuk dan metode pelaksanaan pembangunan kesehatan untuk memastikan tercapainya tujuan pembangunan kesehatan dalam mewujudkan kesejahteraan rakyat sebagaimana dimaksud dalam UUD 1945.

Sistem kesihatan nasional digunakan sebagai rujukan atau dasar dalam merumuskan kebijakan, panduan, dan petunjuk dalam melaksanakan pengembangan kesehatan. Sementara itu, tujuan sistem kesihatan nasional adalah memastikan pembangunan kesihatan dilakukan oleh masyarakat, sektor swasta, dan pemerintah.

Stunting dan Jamkesnas, Dua Isu Utama HKN 2019

Setelah mengetahui apa itu sistem kesihatan nasional, inilah masanya untuk anda mengetahui tema yang dibangkitkan pada hari kesihatan nasional tahun ini. Tema untuk Hari Kesihatan Nasional 2019 (HKN) atau ke-55 adalah Generasi Sihat Indonesia yang unggul.

Namun, dipetik dari ucapan Menteri Kesihatan yang disiarkan dalam talian, di talian , ada dua masalah kesihatan yang mesti diselesaikan untuk membina sumber manusia, iaitu masalah stunting dan insurans kesihatan nasional (Jamkesnas). Walaupun kadar stunting telah menurun sebanyak 10% dalam lima tahun terakhir, stunting masih menjadi masalah serius di Indonesia.

Baca juga: Kumpulan Dexa Memberi Biasiswa untuk Calon Saintis Bernilai 1 Billion Rupiah

Harap maklum bahawa stunting adalah keadaan balita dengan ketinggian kurang dari ukuran yang sesuai dengan usia mereka, geng. Keadaan ini diukur oleh ketinggian anak berdasarkan sisihan ketinggian standard WHO Child Growth Standards.

Kanak-kanak kecil yang terganggu dalam masalah pemakanan kronik boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, seperti pemakanan wanita hamil, masalah kesihatan bayi, pemakanan ibu hamil yang tidak mencukupi, hingga kekurangan pengambilan nutrisi pada bayi. Oleh itu, bayi yang mengalami stunting akan mengalami kesukaran untuk mencapai perkembangan fizikal dan kognitif yang optimum.

Untuk mencegah stunting pada semua peringkat perkembangan anak, dari wanita hamil hingga penyediaan makanan pelengkap, ada empat tonggak yang dapat dilakukan. Tiang pertama adalah menyediakan pelbagai nutrien. Wanita hamil dan menyusui harus makan semua jenis makanan sihat agar keperluan pemakanan mereka dapat dipenuhi.

Baca juga:Kad Kesihatan BPJS palsu VS Original

Ini juga berlaku semasa memberi makanan pelengkap kepada susu ibu (MPASI) pada anak-anak. Kanak-kanak mesti mendapat pelbagai makanan supaya nutrien dapat dipenuhi dengan betul. Jangan lupa protein hewani kerana pengambilan protein hewani berkesan untuk mencegah stunting dan kekurangan zat makanan.

Setelah keperluan pemakanan atau pemakanan dipenuhi, perlu memperhatikan kebiasaan hidup yang bersih agar ibu dan anak-anak terhindar dari jangkitan. Telah diketahui bahawa penyakit berjangkit boleh mengganggu proses pertumbuhan dan perkembangan anak menjadi kurang optimum dan membuat anak mudah terserang penyakit.

Bukan itu sahaja, biasakan melakukan aktiviti fizikal secara berkala. Ini kerana senaman bagus untuk meningkatkan sistem ketahanan badan sehingga nutrien dapat diserap dengan sempurna dan mengelakkan kegemukan. Obesiti adalah faktor pencetus pelbagai penyakit kronik, seperti diabetes, penyakit jantung, atau barah.

Sebagai tambahan kepada isu insurans kesihatan dan keburukan negara, Kementerian Kesihatan juga akan memfokuskan pada 5 tahun ke depan, termasuk harga ubat dan alat perubatan yang tinggi, serta penggunaan alat perubatan buatan tempatan yang rendah.

Makna Hari Kesihatan Nasional

Setelah mengetahui isu-isu utama dalam HKN 2019, inilah masanya untuk anda mengetahui erti hari kesihatan nasional. Memperingati hari kesihatan nasional sebenarnya bertujuan untuk mengajak orang ramai atau membuat orang lebih sedar untuk mengamalkan gaya hidup sihat dan meninggalkan tingkah laku atau tabiat yang tidak sihat, anda tahu, geng.

Di samping itu, peringatan HKN disambut dengan rangkaian aktiviti kesihatan di peringkat pusat dan wilayah. Rangkaian aktiviti merangkumi sukan dan pertandingan bersama, aktiviti ilmiah dan khidmat masyarakat, hingga anugerah. Aktiviti HKN biasanya dijalankan serentak di Indonesia.

Sejarah Hari Kesihatan Nasional

Bermula dari era Presiden Soekarno, pada tahun 1950-an, rakyat Indonesia pada masa itu terkena wabak penyakit malaria. Ratusan ribu orang Indonesia pada masa itu dilaporkan telah dijangkiti penyakit malaria. Itulah yang membuat pemerintah berusaha untuk membasmi malaria di semua wilayah di Indonesia.

Kemudian, Perkhidmatan Pembasmian Malaria dibentuk pada tahun 1959. Pada bulan Januari 1963, perkhidmatan berkaitan menukar namanya menjadi Komando Operasi Pembasmian Malaria (KOPEM). Pemerintah Indonesia pada waktu itu, bekerjasama dengan WHO dan USAID, merancang untuk membasmi malaria pada tahun 1970.

Pembasmian malaria menggunakan racun serangga Dichloro Diphenyl Trichloroethane (DDT) yang disemburkan secara beramai-ramai ke rumah orang di semua wilayah, seperti Jawa, Bali dan Lampung. Presiden Soekarno disemprotkan secara simbolik pada 12 November 1959 di Desa Kalasan, Yogyakarta.

Baca juga: Kumpulan Dexa Menerima Anugerah IIRDI untuk Penyelidikan dan Pembangunan Farmasi

Selepas itu, aktiviti penyemburan DDT disertai dengan aktiviti jangkauan dan pendidikan kesihatan kepada masyarakat. Lima tahun kemudian, sekitar 63 juta orang Indonesia telah mendapat perlindungan dari malaria. Kejayaan kerajaan membasmi malaria adalah Hari Kesihatan Nasional (HKN) yang pertama.

HKN pertama diperingati pada 12 November 1964, yang kemudian menjadi titik awal untuk kebersamaan semua komponen negara dalam pembangunan kesihatan di Indonesia. Pada momentum hari kesihatan nasional ke-55, tujuan utamanya adalah untuk mengingatkan semua komponen negara untuk mengambil bahagian dalam usaha kesihatan dan kempen untuk Gerakan Komuniti Hidup Sihat (GERMAS).

Sekarang anda tahu apa itu sistem kesihatan nasional, makna dan sejarah hari kesihatan nasional? Anda juga tidak lupa untuk memperingati hari kesihatan nasional setiap 12 November, geng!

Oh ya, jika anda mempunyai pertanyaan mengenai kesihatan atau perkara lain yang ingin anda tanyakan kepada pakar, jangan ragu untuk menggunakan ciri 'Ask a Doctor' yang terdapat dalam aplikasi GueSehat khusus untuk Android. Ingin tahu mengenai ciri-cirinya? Cubalah sekarang!

Rujukan:

Adisasmito, Wiku. 2012. Sistem Kesihatan Negara . Blog Universiti Indonesia.

Majlis Akhbar Indonesia. Keputusan Menteri Kesehatan Republik Indonesia No. 374 / Menkes / SK / V / 2009. Sistem Kesihatan Negara .

Kementerian Kesihatan. 2019. Hari Kesihatan Nasional ke-55 (HKN), 2019, "Generasi Sihat, Indonesia Cemerlang"

Kementerian Kesihatan. 2019. Menyambut HKN, Ziarah Kementerian Kesihatan ke Tanah Perkuburan Pahlawan .

Kementerian Kesihatan. 2019. Perutusan Menteri Kesihatan pada Majlis Hari Kesihatan Nasional .

GueSehat.com. 2019. Stunting Menjadi Salah Satu Fokus Perhatian dalam Ucapan Visi Jokowi.

GueSehat.com 2019. Ibu Bijak Tahu Strategi Mencegah Stunting!

detik.com. 2019. Sejarah Hari Kesihatan Nasional yang Diperingati Setiap 12 November .