Khasiat Halia untuk Wanita Hamil | Saya sihat

Perubahan fizikal dan hormon semasa kehamilan sering kali membuat anda merasa tidak selesa. Sebutkan sakit kepala, sakit, hingga loya, anda mesti sering mengalaminya semasa hamil. Nah, jika anda adalah salah seorang wanita hamil yang juga menghadapi masalah ini, tidak perlu risau, kerana memakan halia boleh menjadi cara semula jadi untuk mengatasinya!

Adakah wanita hamil dibenarkan mengambil halia?

Seperti yang kita semua ketahui, halia telah lama terkenal dengan pelbagai khasiat kesihatannya. Namun, sebagai ibu mengandung, sudah tentu anda sering merasa bimbang jika mahu memakannya.

Kemudian, adakah wanita hamil boleh mengambil halia? Jawapannya adalah bahawa wanita hamil dibenarkan memakan halia, sungguh! Walaupun begitu, wanita hamil harus mengambil jahe dalam jumlah yang tidak berlebihan. Elakkan juga memakan akar halia kering semasa mengandung.

Berapakah Jumlah Penggunaan Halia yang Disyorkan?

Mengonsumsi secara sederhana adalah kunci paling selamat jika anda ingin menikmati halia semasa hamil. Jumlah yang disyorkan adalah kira-kira 1 gram halia sehari, yang boleh dibahagikan kepada 2 hingga 4 dos.

Walaupun cara terbaik untuk memakan halia adalah mentah, anda juga boleh memakannya dalam bentuk yang diproses, seperti gula-gula untuk merawat sakit pagi. Minum teh halia juga dapat membantu mencegah sakit pagi pada trimester pertama kehamilan. Namun, ingatlah untuk tidak mengkonsumsinya secara berlebihan, ya, ibu.

Khasiat Halia untuk Wanita Hamil

Halia menawarkan banyak faedah untuk anda semasa mengandung, termasuk:

1. Mengatasi penyakit pagi

Sakit pagi adalah keadaan yang sangat biasa dialami oleh wanita hamil pada awal kehamilan. Sekurang-kurangnya, kira-kira 80% wanita hamil mengalami keadaan ini pada trimester pertama mereka.

Berdasarkan beberapa kajian, pengambilan halia dapat membantu melegakan loya. Kajian lain juga menunjukkan bahawa halia mempunyai pengaruh pada reseptor otak, walaupun mekanisme yang tepat tidak diketahui.

2. Mencegah keradangan

Walaupun beberapa keradangan adalah keadaan semula jadi dan tidak berbahaya semasa kehamilan, keradangan berlebihan juga dapat mempengaruhi keadaan janin, terutama mengenai pertumbuhan dan perkembangan fizikalnya. Fitokimia dalam halia, iaitu gingerols dan shogaols, terbukti dapat membantu mengurangkan gejala keradangan yang berkaitan dengan komplikasi semasa kehamilan.

3. Memelihara sistem imun

Semasa mengandung, sistem imun anda mungkin lebih lemah. Ini bermakna anda akan lebih berisiko menghidap pelbagai penyakit. Mengonsumsi halia dapat membantu meningkatkan sistem imun anda dan mencegah anda daripada sakit. Ini kerana halia terbukti mempunyai sifat antimikroba.

4. Mengekalkan sistem pencernaan yang sihat

Perubahan hormon dan anatomi dalam badan menjadikan sekitar 50% wanita hamil mengalami sembelit semasa hamil. Halia dianggap mempunyai kesan perangsang pada saluran pencernaan, yang dapat mencegah dan mengatasi sembelit.

5. Pastikan bekalan darah lancar kepada bayi

Mengonsumsi halia dapat membantu meningkatkan peredaran darah di dalam badan anda. Ini sangat baik untuk memastikan proses bekalan darah ke janin berjalan lancar.

6. Membantu proses penyerapan nutrien

Halia boleh merangsang enzim di perut dan pankreas, sehingga dapat membantu tubuh menyerap nutrien dari makanan yang anda makan. Ini juga berlaku untuk janin di rahim.

7. Pastikan tahap gula dalam darah tetap stabil

Mengonsumsi halia semasa hamil bukan sahaja dapat membantu anda merasa lebih santai, tetapi juga menjadikan anda lebih bertenaga. Berbagai kajian membuktikan bahawa halia berkesan untuk menjaga kadar gula dalam darah pada tahap normal. Satu perkara lagi, halia juga dikatakan dapat membantu mengurangkan kadar kolesterol!

8. Membantu melegakan kembung

Mengambil jahe sebelum tidur dapat membantu melegakan gangguan pencernaan dan kembung, yang sering dialami semasa mengandung.

Selagi diminum dalam jumlah yang mencukupi, halia mempunyai pelbagai manfaat untuk Ibu semasa mengandung. Sekiranya anda ingin memakan halia, anda boleh mencampurkannya ke dalam air atau teh suam. Semoga berjaya! (AS)

Rujukan

Orang Halia. "Manfaat Kesihatan Halia Semasa Kehamilan".

Tangisan Pertama Ibu Bapa. "Mengonsumsi Halia Semasa Kehamilan".