Jenis Vegetarian - GueSehat.com

Hari ini, terdapat banyak vegetarian atau orang yang hanya makan sayur dan buah di masyarakat. Namun, adakah Gang Sihat tahu bahawa vegetarian beragam dan mempunyai kategori?

Sebilangan vegetarian mengaku tidak mengambil atau menggunakan produk haiwan kerana mereka mementingkan haiwan dan persekitaran. Sementara itu, ada juga vegetarian yang memilih gaya hidup ini kerana mereka ingin menjalani kehidupan yang sihat. Untuk lebih jelasnya, berikut adalah beberapa jenis vegetarian dan kesannya terhadap kesihatan dan ekosistem.

vegan

Orang yang mengikuti diet vegan tidak mengambil produk haiwan. Seseorang yang mengikuti gaya hidup vegan yang sempurna juga tidak akan menggunakan produk yang mengandungi atau menggunakan ujian haiwan.

Vegan juga tidak memakan apa-apa jenis daging, produk tenusu, atau makanan dan minuman yang mempunyai bahan-bahan haiwan, seperti madu, gelatin, atau albumin. Vegan juga mengelakkan pengambilan gula yang diproses menggunakan tulang haiwan.

Kesan dan faedah: Penyelidikan menunjukkan bahawa penganut gaya hidup vegan menyelamatkan sekitar 200 haiwan setiap tahun. Statistik juga menunjukkan bahawa vegan lebih sihat daripada mereka yang memakan produk haiwan.

Penyakit seperti kegagalan jantung dan barah juga berisiko rendah untuk vegan. Menjadi penganut gaya hidup vegan juga memberi kesan positif yang besar terhadap alam sekitar, iaitu menjimatkan air, membantu mengurangkan kerusakan tanah, mengurangkan pencemaran, dan sebagainya.

Vegetarian Lacto

Seseorang yang mengikuti gaya hidup lakto-vegetarian tidak memakan daging, termasuk daging merah atau putih, ikan, ayam dan unggas, atau telur. Namun, mereka memakan tanaman dan susu.

Beberapa produk haiwan yang dimakan oleh vegetarian lacto adalah keju, susu lembu, dan yogurt. Walaupun mereka menggunakan produk tenusu, vegetarian lakto tidak memakan daging haiwan.

Kesan dan faedah: Vegetarian lakto juga mendapat manfaat daripada tidak memakan daging, seperti tekanan darah stabil dan risiko penyakit tertentu yang lebih rendah. Walau bagaimanapun, mereka masih mengambil kolesterol dari produk tenusu. Dengan tidak memakan haiwan, lacto-vegetarian menyelamatkan banyak haiwan setiap tahun, walaupun tidak banyak pengikut gaya hidup vegan.

Vegetarian Ovo

Vegetarian Ovo adalah orang yang tidak makan daging merah, putih, ikan, ayam, unggas, burung, dan produk tenusu. Walau bagaimanapun, vegetarian ovo masih menggunakan produk telur.

Kesan dan faedah: Vegetarian Ovo mendapat faedah kesihatan kerana tidak memakan daging, tetapi masih mendapat kolesterol seperti vegetarian lacto. Dengan tidak memakan dan menggunakan produk haiwan, penganut gaya hidup vegetarian ovo juga menyelamatkan haiwan dan alam sekitar.

Vegetarian Lacto-ovo

Vegetarian lacto-ovo adalah jenis vegetarian yang paling biasa. Penganut gaya hidup vegetarian lacto-ovo tidak memakan daging, ikan, unggas, ayam, dan burung merah atau putih. Walau bagaimanapun, vegetarian lacto-ovo mengambil produk yang mengandungi susu dan telur.

Kesan dan faedah: Vegetarian lacto-ovo juga mendapat manfaat kesihatan daripada tidak memakan daging. Namun, mereka mengambil kolesterol lebih tinggi daripada vegetarian lacto atau ovo, kerana mereka menggunakan produk tenusu dan telur. Penganut gaya hidup vegetarian lacto-ovo juga memberi kesan positif kepada alam sekitar.

Pollotarian

Jenis vegetarian ini agak kontroversial, kerana mereka tidak memakan daging tetapi memakan ayam dan burung. Walaupun ahli pollotari tidak makan makanan laut, ikan, atau daging merah, banyak yang mengkritik dan menganggap pollotarians bukan vegetarian.

Kesan dan faedah: Pollotarian mempunyai risiko kesihatan yang lebih rendah daripada orang yang makan daging merah. Orang yang tidak makan daging merah mempunyai risiko penyakit jantung yang lebih rendah daripada mereka yang memakannya. Walaupun bergantung pada berapa banyak burung dan burung yang dimakan, dari segi pollotarians, hanya beberapa haiwan yang diselamatkan setiap tahun.

Pescatarian atau Pescetarian

Jenis vegetarian ini serupa dengan ahli pollotarian. Walaupun pescatarian atau pescetarians tidak makan daging, mereka makan makanan laut. Seperti ahli pollotarian, terdapat banyak kontroversi yang menyangkut pescatarian. Ramai berpendapat, orang yang makan makanan laut tidak boleh dikategorikan sebagai vegetarian.

Kesan dan faedah: Walaupun pescatarian mempunyai risiko penyakit kronik yang lebih rendah, memakan terlalu banyak ikan boleh menyebabkan masalah kesihatan tertentu, kerana banyaknya bahan pencemar dan merkuri yang masuk ke dalam badan. Pescatarian dapat menyelamatkan haiwan dari ladang kilang dan juga mengurangkan jumlah perubahan persekitaran.

Flexitarian

Flexitarians adalah jenis vegetarian terbaru. Penganut gaya hidup fleksibel adalah orang yang makan lebih banyak tumbuh-tumbuhan dan hanya beberapa kali makan daging. Walaupun jumlah daging yang dimakan berbeza antara fakxitarians, pada umumnya mereka adalah vegetarian yang kadang-kadang makan daging.

Kesan dan faedah: Penyelidikan menunjukkan bahawa membuang daging hanya satu hari dalam seminggu mempunyai banyak faedah dan kesan terhadap kesihatan dan alam sekitar. Bilangan haiwan yang dibunuh untuk diproses sebagai makanan juga berkurang.

Secara umum, setiap vegetarian, tanpa mengira jenis yang diguna pakai, dapat memberikan banyak kesan dan manfaat kepada kesihatan dan alam sekitar. Jadi, tidak ada yang salah jika anda mula belajar makan lebih banyak sayur-sayuran dan mengurangkan penggunaan daging, geng!