Keperluan Susu Payudara Baru Lahir - GueSehat.com

Bagi bayi yang baru lahir, susu ibu adalah sumber pemakanan bagi mereka. Oleh itu, ibu mesti tahu bagaimana mengira keperluan susu bayi yang baru lahir, supaya dia tidak kekurangan nutrien untuk pertumbuhan dan perkembangannya.

Malangnya, tidak semua ibu memahami cara mengira keperluan susu bayi yang baru lahir, terutama ibu baru. Oleh itu, agar anda tidak keliru dan si kecil anda masih boleh mendapatkan nutrien yang cukup dari susu ibu, mari kita ketahui cara mengira keperluan susu ibu yang baru lahir dari penjelasan berikut!

Saiz Perut Bayi Mempengaruhi Keperluan Susu Payudara

Pada dasarnya, perut bayi yang baru lahir sangat kecil, hanya saiz ceri. Ukuran ini akan berkembang dengan sangat cepat, sehingga mencapai ukuran walnut pada hari ketiga.

Pada hari ketujuh, perut bayi akan menjadi ukuran sebiji aprikot dan akan tumbuh menjadi ukuran telur pada saat dia berumur 1 bulan. Walaupun begitu, ukuran ini masih sangat kecil jika dibandingkan dengan perut orang dewasa. Sebagai perbandingan, perut orang dewasa berukuran sebiji limau gedang dan boleh memuat kira-kira 1,000 ml jumlah makanan.

Kerana keadaan perut bayi masih kecil, ia tidak dapat menampung sejumlah besar makanan sekaligus. Ia memerlukan pengambilan makanan dari susu ibu dalam bahagian kecil, tetapi kerap.

Jadi, Bagaimana Anda Mengira Keperluan Susu Ibu yang Baru Lahir?

Untuk memudahkan anda, jadual berikut menunjukkan cara mengira keperluan susu bayi yang baru lahir.

Cara Mengira Keperluan Susu Bayi Yang Baru Lahir

Zaman Bayi

Keperluan Penyusuan Ibu

1 hari

5-7 ml (kurang daripada 1 sudu teh)

2 hari

14 ml (kira-kira 3 sudu teh)

3 hari

38 ml (kira-kira 2 sudu besar)

4 hari

58 ml (kira-kira 3 sudu besar)

1 minggu

65 ml (kira-kira 3.5 sudu besar)

1 bulan

80-150 ml

Selain usia, berat badan bayi juga mempengaruhi keperluan susunya. Nah, inilah cara untuk mengira keperluan susu bayi yang baru lahir berdasarkan berat badan mereka.

Berat Bayi (kg)

Keperluan Penyusuan Ibu

2 kg

313 ml

2.5 kg

391 ml

3 kg

469 ml

3.5 kg

548 ml

4 kg

626 ml

4.5 kg

704 ml

5 kg

782 ml

5.5 kg

861 ml

6 kg

939 ml

6.5 kg

1000 ml

Apakah Tanda-tanda Bayi Lapar?

Sangat disarankan untuk menyusui bayi yang baru lahir setiap kali dia merasa lapar. Namun, ketika dia benar-benar menangis, dia sudah sangat lapar. Oleh itu, cubalah menyusukan anak anda sebelum dia lapar dan menangis. Sekiranya dia sudah menangis dan cerewet, menyusu akan menjadi lebih sukar.

Di samping itu, harus difahami bahawa bayi yang menangis tidak bermaksud dia lapar. Kadang-kadang, dia menangis kerana lampinnya penuh, terlalu banyak rangsangan, bosan, merasa sejuk, terlalu panas, atau ingin dipeluk oleh ibu bapanya. Oleh itu, ibu perlu mengetahui tanda-tanda dia lapar sebelum menangis, iaitu:

  • Menggerakkan kepalanya ke kanan dan kiri adalah seperti mencari puting.
  • Dibuka mulutnya.
  • Menjelirkan lidahnya.
  • Masukkan penumbuk atau jari ke dalam mulut.
  • Memanjangkan bibir dan menunjukkan gerakan menghisap.
  • Mengusap kepalanya ke dada Mums.
  • Menunjukkan refleks rooting, di mana mulutnya bergerak ke arah tangannya ketika pipinya disentuh atau dibelai.

Berapa Lama Bayi Menyusu?

Berapa lama masa untuk menyusui bayi bergantung pada usianya. Semakin tua bayi, semakin cepat proses penyusuan, iaitu 5-10 minit pada setiap sisi payudara. Sementara itu, agar keperluan susu ibu yang baru lahir dipenuhi, kira-kira 20 minit di setiap sisi payudara. Di samping itu, faktor-faktor seperti bekalan susu, refleks penurunan, aliran susu yang keluar, kedudukan penyusuan, dan keadaan bayi ketika menyusu juga mempengaruhi.

Pastikan bayi menyusu dengan betul sejak awal penyusuan, agar proses penyusuan dapat berjalan dengan lancar. Buka mulut bayi anda seluas mungkin sehingga semua areola anda dapat masuk ke dalam mulutnya. Sekiranya anda mempunyai kebimbangan khusus mengenai masalah ini, bincangkannya dengan doktor anda.

Bagaimana anda tahu jika keperluan susu bayi anda dipenuhi?

Umumnya ketika bayi menyusu, dia akan tahu sendiri bila hendak memulakan dan berhenti. Semua ini bergantung pada apakah dia merasa cukup kenyang atau tidak. Namun, jika ini terlalu membingungkan bagi anda kerana anda harus meneka sama ada anak anda kenyang atau tidak, berikut adalah beberapa tanda bahawa keperluan susu ibu anda yang baru lahir telah dipenuhi.

1. Bayi menelan. Apabila mulut bayi anda menyentuh payudara ibu anda, dia akan menyusu dengan cepat. Proses ini akan menjadikan susu keluar dengan lancar. Pergerakan rahang bayi anda juga akan lebih aktif. Dia akan menghisap dengan kuat dan menelan perlahan. Anda mungkin bukan sahaja merasakan pergerakannya, tetapi juga mendengar suara bayi anda menelan.

Sekiranya keperluan susu bayi anda tidak mencukupi, anda mungkin menyedari dia makan dengan cepat tetapi tidak menelannya dengan perlahan. Anak kecil anda juga mungkin berehat lama ketika makan atau berulang kali tertidur di dada anda.

2. Bayi kelihatan gembira dan puas selepas menyusu. Sekiranya anak anda kelihatan puas setelah menyusu, maka ini adalah tanda bahawa keperluan susu bayi baru lahir. Sebaliknya, jika bayi anda kelihatan lesu atau merengek, kemungkinan dia tidak cukup kenyang untuk diberi makan.

3. Bayi membuang air besar. Ini adalah petunjuk terbaik untuk mengetahui sama ada anak anda mendapat cukup susu atau tidak. Sebilangan besar bayi yang diberi susu ibu akan menggunakan 6-10 lampin setiap hari. Kebiasaan ini boleh berlaku pada bulan-bulan pertama.

Sebagai tambahan kepada jumlah, warna dan tekstur tinja yang dikeluarkan oleh bayi, ia juga dapat digunakan sebagai petunjuk. Sekiranya bayi mendapat cukup susu, mekonium (najis hitam pertama bayi) akan menjadi hijau pada hari ketiga dan keempat.

Kemudian, najis akan menjadi kuning pada hari keempat atau kelima dan seterusnya. Konsistensi najis juga menjadi lebih lembut dan berair. Untuk keterangan lebih lanjut mengenai keadaan pergerakan usus yang normal pada bayi, berikut adalah penjelasan dari dr. Lucia Nauli Simbolon, SpA.

4. Berat bayi meningkat. Tidak perlu risau jika berat badan bayi anda berubah dalam beberapa minggu pertama. Ini adalah biasa. Biasanya pada hari ketiga atau keempat, bayi yang baru lahir akan mengalami penurunan berat badan sekitar 5-7%.

Namun, jika anak anda kehilangan berat badan hingga 10%, segera hubungi doktor kerana ini menunjukkan masalah. Selepas itu, pada hari kesepuluh, biasanya berat badan bayi akan kembali sama seperti ketika dia dilahirkan.

Sebagai seorang ibu, anda pasti harus tahu bagaimana mengira keperluan susu bayi yang betul. Bayi semestinya minum susu ibu dalam jumlah yang mencukupi. Iaitu, tidak boleh kurang atau lebih.

Kekurangan susu ibu akan menjadikan bayi tidak mendapat nutrisi yang optimum untuk pertumbuhan dan perkembangan. Sebaliknya, susu ibu yang berlebihan juga boleh menyebabkan bayi tersedak dan muntah. Oleh itu, pastikan untuk sentiasa memperhatikan kecukupan susu anak kecil anda, Ibu! (TAS / AS)

Tanda-tanda Bayi Mahu Menyusui -GueSehat.com

Sumber:

"Adakah Bayi Saya Mendapat Susu Payudara Yang Cukup?" - Ibu bapa.com

"Kalkulator Susu Payudara - Jumlah Keperluan Bayi Susu Payudara" - Momjunction

"Berapa banyak susu yang diperlukan oleh bayi saya dalam beberapa hari pertama?" - Pusat Bayi

"Berapa Banyak Susu Ibu Perlu Bayi Baru Lahir Sehari?" - Doktor yang lebih baik

"Bagaimana untuk mengetahui jika bayi anda baru mendapat cukup susu" - Pusat Bayi

"Soalan Lazim Penyusuan Ibu: Berapa Banyak dan Seberapa Sering" - KidsHealth