Petua & Faktor untuk Menstruasi Tidak Teratur - Guesehat.com

Menstruasi atau haid biasanya dialami setiap bulan oleh wanita. Kitaran haid ini biasanya berlaku setiap 21 hingga 35 hari pada wanita yang belum memasuki menopaus. Walau bagaimanapun, ketidakseimbangan hormon dan pelbagai faktor lain boleh menyebabkan tempoh tidak teratur atau tidak teratur. Sekiranya anda belum mengalami putus haid tetapi kitaran haid anda di luar waktu ini, cuba periksa faktor-faktor untuk haid tidak teratur, antara perkara berikut, siapa tahu, anda boleh menggunakannya untuk petua agar haid anda berjalan dengan lebih lancar!

Tekanan

Tekanan boleh mempengaruhi tahap hormon dan keadaan badan. Bahagian otak yang boleh mempengaruhi kitaran haid adalah hipotalamus. Sekiranya tidak dikawal, tekanan boleh menyebabkan penurunan berat badan dan penyakit yang drastik. Kedua-dua perkara ini juga boleh memberi kesan pada kitaran haid. Sekiranya anda merasakan tekanan adalah penyebab kitaran haid anda tidak teratur, ubah gaya hidup anda dan berehat sebentar.

Berat rendah

Berat badan yang 10% kurang daripada berat badan normal boleh mempengaruhi fungsi badan, untuk menghentikan ovulasi. Faktor berat badan yang rendah, terutama pada orang yang mengalami gangguan makan seperti anoreksia dan bulimia, harus segera dirawat dengan menambah berat badan dan makan makanan yang seimbang.

Obesiti

Sama dengan badan yang terlalu kurus, badan yang terlalu tinggi juga boleh mencetuskan perubahan hormon. Ikuti diet dan lakukan lebih banyak senaman untuk mengimbangkan semula berat badan anda.

pil kontraseptif (kawalan kelahiran)

Untuk mengawal kehamilan, pil kontraseptif mengandungi hormon estrogen dan progestin yang dapat menghalang pengeluaran telur di ovari. Setelah berhenti mengambil pil ini, tubuh wanita masih memerlukan sekitar 6 bulan sebelum kitaran haidnya dapat kembali normal. Selain itu, bentuk kawalan kelahiran lain yang ditanamkan di dalam badan juga boleh menyebabkan kitaran tidak teratur.

Masalah tiroid

Faktor lain yang boleh mengganggu kelancaran haid adalah kelenjar tiroid yang terlalu aktif atau kurang aktif. Tiroid berperanan dalam mengatur metabolisme tubuh, sehingga dapat mempengaruhi hormon juga. Masalah ini dapat diatasi dengan rawatan oleh doktor.

Perimenopause

Tahukah anda bahawa usia purata menopaus bagi wanita adalah 51 tahun? Dalam 2 hingga 8 tahun sebelum menopaus tiba, wanita akan mengalami fasa perimenopause, di mana tubuh secara beransur-ansur akan mengurangkan pengeluaran estrogen sebagai persediaan untuk menopaus.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found