Kelebihan Anak-Anak Melakukan Kerja Rumah - GueSehat.com

Sebagai ahli keluarga yang tinggal di satu rumah, pekerjaan rumah tangga bukan hanya menjadi tanggungjawab satu atau beberapa orang. Sebenarnya, jantina tidak boleh dijadikan alasan untuk tidak melakukannya. Terutama jika si kecil anda sudah berminat untuk membantu.

Memang, biasanya kanak-kanak masih cenderung menimbulkan kekacauan ketika menolong pekerjaan rumah tangga. Namun, yang terbaik adalah tidak menghalang niat baiknya. Jangan biarkan dia menjadi tidak bersemangat kerana orang tuanya berkata, "Jangan buat kerja, itu akan menjadi kacau!"Oleh itu, berapa umur yang sesuai untuk anak-anak melakukan pekerjaan rumah tangga?

6 Faedah Kanak-kanak Melakukan Pekerjaan Rumah Tangga

Sebelum ini, periksa terlebih dahulu 6 faedah untuk kanak-kanak ketika membantu kerja rumah, berdasarkan Senarai:

  1. Anak-anak berpotensi menjadi orang yang berjaya.

Kajian yang dilakukan oleh dr. Marty Rossman dari University of Minnesotta, Amerika Syarikat, menemui fakta ini. Dari 84 kanak-kanak yang mengambil bahagian dalam kajian ini, dr. Rossman mendapati bahawa mereka yang rajin melakukan pekerjaan rumah tangga berjaya dari segi akademik dan kerjaya sebagai orang dewasa.

Sudah tentu ini berkaitan dengan rasa tanggungjawab, yang telah dididik sedini mungkin. Dengan disiplin melakukan tugas-tugas rumah tangga, anak-anak mempunyai rasa kekitaan dan tidak bertindak sewenang-wenangnya. Contohnya, setelah makan, mereka segera mencuci pinggan dan gelas mereka sendiri.

  1. Anak-anak menjadi lebih bahagia.

Ah, betul-betul? Mungkin sukar untuk dipercayai sekarang. Terutama jika si kecil mengadu malas atau letih. Sebenarnya, tugas-tugas rumah tangga yang diminta untuk dilakukan agak ringan, seperti merapikan semua mainan.

Namun, satu kajian yang dilakukan di Harvard University mendapati bahawa kemampuan anak untuk membantu pekerjaan rumah tangga adalah petunjuk kesihatan mentalnya sebagai orang dewasa.

  1. Kanak-kanak menjadi lebih peka tentang cara mengurus dan menghargai masa.

Sering mendengar orang mengadu kesukaran ketika mereka harus melakukan banyak pekerjaan sekaligus dalam sehari? Mungkin semasa kecil mereka tidak terbiasa menolong keluarga dengan pekerjaan rumah tangga di rumah.

Julie Lythcott-Haims, bekas dekan di Stanford University, sebenarnya menasihati ibu bapa agar tidak membebaskan anak-anak mereka terlalu banyak dari pekerjaan rumah tangga hanya kerana beban kerja rumah dari sekolah.

Sebenarnya, mereka mesti belajar mengurus dan menghargai masa seiring bertambahnya usia. Anak-anak yang terbiasa belajar, membuat kerja rumah, serta membantu tugas-tugas rumah tangga di rumah, seperti mencuci pinggan atau menyapu, tidak akan menghadapi masalah ketika mereka dewasa. Sebaliknya, mereka akan terbiasa berusaha menyelesaikan sesuatu dengan seefektif mungkin.

  1. Anak-anak akan mempunyai hubungan yang lebih baik dengan orang lain.

Kerja rumah tangga yang dilakukan bersama, yang melibatkan semua ahli keluarga, dapat menghasilkan ini. Anak-anak akan mempunyai hubungan yang lebih baik dengan orang lain kerana kebersamaan dalam pembahagian tugas domestik di rumah. Dengan terbiasa menolong tugas-tugas rumah tangga di rumah, mereka menjadi sadar akan pentingnya memberi sumbangan kepada keluarga dan makna bekerja bersama dengan orang lain.

  1. Anak-anak akan lebih pandai menguruskan kewangan.

Ini bukan hanya masalah belajar berhemat dengan tidak mengemil di luar, tetapi juga berkaitan dengan kawalan diri mereka yang baik. Kajian di Duke University terhadap 1,000 kanak-kanak di New Zealand mendapati bahawa mereka yang biasa menyelesaikan semua tugas utama sebelum bersenang-senang, seperti menyelesaikan kerja rumah dan mencuci pinggan sebelum menonton TV, juga lebih baik dalam menguruskan kewangan mereka. Ini berbeza dengan kanak-kanak yang biasa melakukan sesuatu dengan sendiri.

  1. Anak-anak akan belajar lebih banyak mengenai pelbagai nilai setiap pekerjaan rumah tangga.

Nampaknya, anak-anak juga dapat mengetahui lebih banyak tentang pelbagai nilai setiap pekerjaan rumah tangga. Contohnya, pelajaran biologi ketika mengenali bahan makanan atau kimia ketika berusaha membersihkan noda pada pakaian. Untuk nilai sosial, mereka belajar tentang pentingnya bekerjasama dalam pasukan dan etika kerja.

Mengajar anak boleh bermula dengan tugas domestik yang ringan, seperti meletakkan semua mainan kembali ke tempatnya. Secara beransur-ansur, anak-anak dapat mulai diperkenalkan dengan tugas-tugas domestik yang lain seiring bertambahnya usia. (AS)

Peranan Bapa dalam Mengatasi Anak dengan Kesukaran Makan - GueSehat.com

Sumber:

okezone.com: Banyak Manfaat Membiasakan Anak dengan Pekerjaan Rumah Tangga

WebMD: Membahagi dan Menakluki Kerja Rumah Tangga

Institut Perkembangan Kanak-kanak: Bagaimana dan Mengapa Mengajar Anak-anak Anda untuk Membantu Pekerjaan Rumah Tangga