Latihan Fizikal untuk Bayi Duduk dengan Cepat | Saya sihat

Bagi orang dewasa, aktiviti duduk mungkin biasa dan tidak istimewa, ya. Namun, ternyata aktiviti yang satu ini adalah perkara besar dalam perkembangan fizikal bayi! Duduk adalah tonggak asas yang akan menentukan kejayaan tonggak utama, seperti makan, merangkak, berdiri, dan berjalan. Inilah latihan fizikal untuk membolehkan bayi anda duduk dengan pantas yang boleh anda lakukan!

Bilakah Bayi Boleh Duduk?

Semasa belajar duduk, bayi akan menggunakan kemahiran motor kasar mereka. Dia mesti mempunyai otot leher, bahu, perut, punggung, dan pinggul yang kuat untuk duduk. Kemudian jika anda dapat duduk dengan baik, kemahiran motor halus juga akan berkembang. Sebabnya, dia akan mula menggunakan tangannya untuk mengambil objek di sekelilingnya ketika dia duduk.

Secara umum, kata Sheryl Pitner, M.D, penolong profesor pediatrik di Pusat Perubatan Universiti Nebraska, bayi akan mula belajar duduk pada usia 4 hingga 7 bulan. Bayi boleh duduk dengan bantuan pada usia 3-5 bulan. Dia akan duduk sekiranya Ibu meletakkan badannya pada usia 6 bulan. Kemudian, boleh duduk sendiri dengan badan yang lebih stabil pada usia 7 bulan.

Sebelum melakukan latihan fizikal agar bayi anda cepat bangun, anda perlu memastikan bahawa dia mempunyai kemampuan untuk mengangkat lehernya. Tidak ketinggalan, Ibu juga harus melatih kekuatan otot belakang dan keseimbangan badan.

Latihan Fizikal untuk Bayi Duduk dengan Pantas

Anak kecil anda tidak akan dapat duduk dalam beberapa hari. Memerlukan latihan secara beransur-ansur dan anda harus bersabar, Ibu. Seperti disebutkan sebelumnya, otot-otot yang akan membantunya duduk, seperti otot leher, bahu, perut, punggung, dan pinggul, mesti dilatih terlebih dahulu untuk menjadi kuat dan dapat menopang tubuhnya untuk duduk.

Jangan lupa, berlatih di tempat yang lembut dan selesa kerana anak kecil anda akan sering jatuh di awal latihan. Berikut adalah latihan fizikal untuk menjadikan bayi anda cepat bangun sehingga anda boleh mencuba dengan si kecil!

  1. Waktu Perut Setiap Hari

Masa perut ternyata menjadi latihan fizikal sehingga bayi dapat duduk dengan cepat, anda tahu, Ibu! Macam mana boleh jadi? Semasa melakukan perut atau anak kecil anda di perutnya, otot lehernya akan menguat, sehingga dia dapat mengangkat kepalanya sendiri. Ini adalah kemahiran asas yang perlu dimiliki oleh si kecil anda.

Ibu boleh mengambil perut si kecil setiap hari sejak awal kelahirannya. Pada awalnya tentu dia tidak akan menyukainya. Namun, cubalah melakukan pelbagai aktiviti yang menyeronokkan dengannya. Lakukan sekurang-kurangnya 5 minit setiap hari sudah cukup, sungguh.

Sebagai permulaan, anda boleh meletakkan si kecil di dada. Ajak dia berbual dan membalas geramnya. Ibu juga boleh meletakkan anak kecil anda di playmat, tilam, atau bantal. Letakkan mainan di hadapannya, seperti bunyi keributan dan cermin bayi, di luar jangkauannya sehingga dia dapat berlatih memegang kepalanya dan menggapai mainan. Perkara yang perlu diingat, jangan sekali-kali meninggalkan anak kecil anda tanpa pengawasan orang dewasa semasa melakukan perut dan lakukan ketika dia terjaga dan tidak cerewet.

  1. Duduk bersama

Sekiranya anak kecil anda rajin untuk membuang masa, pada usia 3-4 bulan, otot lehernya biasanya dapat menopang kepalanya dengan stabil. Anda boleh berbaring di atas tilam, tilam, atau permaidani, kemudian letakkan si kecil di perut sambil menyokong bahagian belakang dan belakang lehernya dengan tangan anda.

Goyang si kecil bolak-balik sambil bercakap dengannya atau menyanyikan lagu. Dia pasti akan berasa teruja untuk bermain dan berlatih bersama Mums.

Sebagai alternatif, anda boleh meletakkan si kecil di pangkuan anda atau di antara kaki anda, menghadap ibu atau ke hadapan. Lakukan beberapa kali sehari selama 5-10 minit.

Semasa duduk bersama, Ibu dapat mengajaknya bercakap, membaca buku cerita, menyanyi, untuk memberikannya mainan menarik. Ibu juga boleh duduk si kecil sambil menyandarkan bantal yang ditumpuk tinggi, lalu mengajaknya bermain.

Bayi Mula Duduk Sendiri

Salah satu tanda bahawa si kecil anda hampir berjaya mencapai tonggak ini adalah apabila anda meletakkan badan anda tanpa sokongan, ia akan bertahan selama beberapa saat.

Teruskan melakukan latihan fizikal ini supaya bayi cepat duduk. Pastikan anda tidak jauh darinya semasa proses latihan, sehingga dia dapat segera menangkap badannya ketika ia mula bergoyang dan hampir jatuh.

Menjelang 6 bulan, kebanyakan bayi akan dapat duduk sendiri tanpa bantuan. Dia akan duduk dengan kakinya lurus dan terbuka, dengan tangannya bersandar di lantai untuk menjaga keseimbangan. Kedudukan ini juga dikenali sebagai tripod duduk.

Sekiranya tubuhnya mula bergoyang, anda boleh membantunya memegang tubuhnya sehingga dia tetap dalam keadaan duduk. Letakkan juga mainan di atau di hadapannya, sehingga dia 'lupa' dan cuba mencapai mainan itu. Lama kelamaan, dia akan dapat duduk dengan baik, deh!

Walaupun kemampuan duduk biasanya dikuasai oleh bayi pada usia 6 bulan, setiap kanak-kanak berbeza, Moms. Yang paling penting, rajin mengajaknya melakukan senaman fizikal agar bayi dapat duduk dengan cepat. Sekiranya anak kecil anda tidak dapat duduk sekurang-kurangnya beberapa minit pada usia 9 bulan, anda boleh berjumpa doktor mengenai perkara ini. (AS)

Rujukan

Ibu bapa: Bilakah Bayi Duduk?

Mummy Bubble: 11 aktiviti untuk mengajar bayi cara duduk