Bolehkah Ibu Hamil Minum Susu Beruang? | Saya sihat

Sejak kebelakangan ini, susu beruang telah menjadi topik perbualan hangat di kalangan orang ramai. Ini kerana produk susu beruang dianggap mampu menangkis Covid-19.

Walaupun khabar angin bahawa susu beruang dapat menangkis Covid-19 telah ditolak oleh sejumlah pakar, susu beruang, yang merupakan susu lembu yang disterilkan, mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Baiklah, tetapi bagaimana dengan wanita hamil? Bolehkah wanita hamil minum susu beruang ini? Untuk mengetahui lebih lanjut, mari lihat penjelasan lengkap di bawah!

Bolehkah Ibu Hamil Minum Susu Beruang?

Ayuh, Ibu, yang masih sering tertipu memikirkan bahawa susu beruang ini sebenarnya diambil dari beruang? Hihihi. Jangan risau, ibu, walaupun disebut susu beruang, susu produk ini adalah susu lembu, yang kemudian melalui proses pensterilan dan dibungkus dalam tin.

Susu beruang dikatakan susu lembu tulen yang dihasilkan tanpa bahan pengawet, sehingga boleh dimakan secara langsung. Proses pensterilan dilakukan dengan memanaskan susu di atas titik didih, dengan tujuan membunuh kuman dan bakteria yang masih terdapat dalam susu keseluruhan.

Sebelum mengetahui sama ada wanita hamil boleh minum susu beruang atau tidak, anda perlu mengetahui terlebih dahulu bahawa proses pensterilan boleh merosakkan jenis protein dan vitamin tertentu dalam susu. Berita baiknya ialah dalam produk susu beruang, protein dan vitamin yang rosak digantikan dengan vitamin tambahan, seperti vitamin B1, B2, B6, dan B12.

Berita baik seterusnya, wanita hamil boleh minum susu beruang ini, Ibu. Sebenarnya, wanita hamil sangat disyorkan untuk meminum jenis susu yang telah disterilkan atau dipasteurisasi. Sebabnya, susu yang belum melalui proses ini atau belum dipanaskan sebenarnya mengandungi kuman dan bakteria berbahaya yang boleh mempengaruhi kehamilan.

Namun, ingat juga bahawa susu beruang bukanlah susu khas untuk ibu hamil. Susu khas untuk wanita hamil biasanya direka khas untuk memenuhi keperluan pemakanan Ibu semasa mengandung dengan penambahan vitamin atau mineral tertentu, seperti vitamin D, folat, zat besi, EPA, dan DHA. Dan, susu beruang tidak menyediakan cukup bahan-bahan ini untuk wanita hamil. Jadi, walaupun dianggap selamat untuk dimakan, susu beruang bukanlah satu-satunya sumber nutrien yang diperlukan oleh ibu hamil.

Manfaat Susu lain untuk Kesihatan

Selain selamat untuk dimakan oleh ibu hamil, susu juga memiliki sejumlah manfaat kesihatan. Berikut adalah beberapa faedah kesihatan susu:

- Membantu mengekalkan kulit yang sihat kerana dilengkapi dengan vitamin A, C, dan E, yang dapat mengurangkan proses penuaan kulit dan kerosakan sel.

- Kandungan zat dan proses pensterilan yang telah dilalui oleh susu dapat mengurangkan toksin berbahaya dalam badan.

- Mempunyai tahap antioksidan yang tinggi, yang dapat membantu menjaga kesegaran badan.

Kandungan kalsium dalam susu dapat membantu menjaga tulang agar tidak mudah patah dan juga mencegah risiko artritis.

Susu mengandungi lemak baik, yang dapat berfungsi untuk mengurangkan kadar kolesterol.

- Susu dapat merangsang otak untuk menjadi lebih aktif, sehingga otak dapat bekerja dengan lebih optimum untuk berfikir.

Nah, sekarang saya tidak ingin tahu lagi, Ibu boleh minum susu beruang atau tidak. Jawapannya adalah benar. Walau bagaimanapun, susu beruang masih tidak digalakkan sebagai sumber utama pengambilan nutrien semasa kehamilan, Ibu. Pastikan anda terus makan pelbagai makanan sihat dengan pemakanan seimbang, agar badan anda dapat kekal sihat semasa hamil. (AS)

Baca juga: Hati-hati, susu pekat manis bukan jenis susu siap minum!

Fungsi_Vitamin_C_for_Pregnant_Mom

Rujukan

Steemit. "20 Faedah Susu Beruang - Jenama Beruang Untuk Kesihatan".

Orami. "Bolehkah wanita hamil minum susu beruang?"


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found