8 Cara Menjaga Kesihatan Ginjal

Ginjal adalah salah satu organ tubuh yang tidak mempunyai peranan sederhana. Fungsi ginjal sangat banyak, di luar fungsi utamanya sebagai penapis bahan buangan yang tidak lagi digunakan oleh badan. Kerana sangat penting untuk menjaga kesihatan buah pinggang. Inilah cara menjaga kesihatan ginjal yang dapat diaplikasikan oleh Gang Sihat.

Fungsi Buah Pinggang

Ginjal berfungsi menyaring sisa, cecair berlebihan, dan toksin (termasuk ubat) dari darah. Bahan sisa ini akan disaring di buah pinggang dan yang terbuang akan ditampung di dalam pundi kencing sebelum dikeluarkan melalui air kencing.

Selain menyaring darah, ginjal juga mengatur kadar pH darah, garam, dan kalium dalam darah. Organ berbentuk kacang ini juga menghasilkan hormon yang mengatur tekanan darah dan mengawal pengeluaran sel darah merah. Ginjal mempunyai fungsi penting lain, iaitu mengaktifkan bentuk vitamin D yang membantu tubuh menyerap kalsium untuk pertumbuhan tulang dan mengatur fungsi otot.

Jadi, jangan lakukan tabiat yang merosakkan buah pinggang anda dan anda mungkin juga tidak menyedarinya. Cara menjaga kesihatan buah pinggang harus menjadi kebiasaan harian, termasuk menjaga tekanan darah dan kadar gula darah. Kenapa? Hipertensi dan diabetes adalah dua penyakit yang paling sering menyebabkan kerosakan buah pinggang.

Lalu, bagaimana menjaga kesihatan buah pinggang? Inilah petua untuk menjaga kesihatan buah pinggang!

Baca juga: Prosedur dialisis bagi mereka yang didiagnosis mengalami kegagalan buah pinggang

8 Cara Menjaga Kesihatan Ginjal

Terdapat 8 cara yang selalu disarankan oleh doktor mengenai cara menjaga kesihatan buah pinggang. Berikut adalah lapan cara untuk menjaga kesihatan buah pinggang:

1. Kekal aktif dan cergas

Bersenam secara teratur bukan hanya baik untuk menurunkan berat badan. Bersenam dapat mengurangkan risiko penyakit buah pinggang kronik. Senaman juga dapat menurunkan tekanan darah dan meningkatkan kesihatan jantung, keduanya penting untuk mencegah kerosakan buah pinggang.

Anda tidak perlu berlari maraton untuk menikmati faedah bersenam. Dengan berjalan kaki, berjoging, berbasikal, malah menari sahaja cukup baik untuk kesihatan buah pinggang dan badan secara keseluruhan. Cari aktiviti fizikal yang anda gemari, supaya senaman teratur menjadi lebih menyeronokkan!

2. Mengawal gula darah

Orang yang menghidap diabetes sangat berisiko mengalami kerosakan buah pinggang kronik, selagi tahap gula dalam darah mereka tidak terkawal. Apabila sel-sel tubuh tidak dapat menggunakan gula secara optimum kerana kekurangan insulin, atau insulin tidak berfungsi sebagaimana mestinya, ginjal harus bekerja lebih keras untuk menyaring darah yang tinggi gula.

Ini berkaitan dengan gejala diabetes yang ingin membuang air kecil secara berterusan. Lama kelamaan, keadaan seperti itu boleh merosakkan buah pinggang. Namun, jika anda dapat mengawal gula darah anda, maka risikonya dapat diturunkan. Di samping itu, jika kerosakan dikesan lebih awal, doktor akan mengambil langkah-langkah untuk mencegah kerosakan selanjutnya.

3. Mengekalkan tekanan darah

Tekanan darah tinggi atau darah tinggi juga menjadi penyebab kerosakan buah pinggang. Sekiranya tekanan darah tinggi berlaku disertai dengan masalah kesihatan lain seperti diabetes, penyakit jantung, atau kolesterol tinggi, kesannya boleh menjadi sangat ketara bagi tubuh.

Tekanan darah yang optimum tidak boleh melebihi 120/80 mmHg. Namun, jika tekanan darah anda menunjukkan 139/89, anda masih dalam keadaan pra-tekanan darah tinggi. Untuk mengelakkannya menjadi hipertensi, buat perubahan gaya hidup.

Sekiranya tekanan darah anda selalu melebihi 140/90, anda mungkin mempunyai tekanan darah tinggi. Berunding dengan doktor tentang cara mengawal tekanan darah secara berkala, biasanya dibantu dengan ubat antihipertensi. Ini adalah salah satu cara untuk menjaga kesihatan buah pinggang.

4. Mengawal berat badan dan diet seimbang

Orang yang berlebihan berat badan atau gemuk berisiko menghadapi beberapa masalah kesihatan termasuk kerosakan buah pinggang. Masalah kesihatan yang dimaksudkan termasuk diabetes, penyakit jantung, dan penyakit ginjal.

Makanan sihat yang rendah natrium, daging yang diproses, dan makanan yang merosakkan buah pinggang dapat membantu menurunkan risiko kerosakan buah pinggang. Cuba fokus pada makan makanan sihat yang rendah sodium, seperti blueberry, ikan, biji-bijian, dan lain-lain.

5. Minum banyak air

Anda tidak perlu minum 8 gelas sehari jika anda tidak terbiasa. Tetapi jadikan minum 8 gelas sehari sebagai sasaran anda. Minum air membuat anda sentiasa terhidrat. Pengambilan cecair secara tetap dan konsisten juga sihat untuk buah pinggang.

Air membantu membuang natrium dan bahan toksik dari buah pinggang. Air juga menurunkan risiko penyakit buah pinggang kronik. Cuba minum sekurang-kurangnya 1.5 - 2 liter air sehari. Berapa banyak air yang anda perlukan bergantung pada kesihatan dan gaya hidup anda. Faktor lain, seperti cuaca, senaman, jantina, dan kesihatan keseluruhan, juga penting dalam menentukan keperluan pengambilan cecair anda.

Orang yang sebelumnya mempunyai batu ginjal harus minum lebih banyak air untuk mencegah pembentukan batu ginjal lagi di masa depan. Jadi, sebab-sebab yang menjelaskan mengapa minum air termasuk cara untuk menjaga kesihatan buah pinggang.

6. Jangan merokok

Merokok merosakkan saluran darah badan. Ini menyebabkan aliran darah ke seluruh badan menjadi perlahan, termasuk ke buah pinggang. Merokok juga meningkatkan risiko barah buah pinggang. Sekiranya anda berhenti merokok, maka risikonya akan turun. Jadi, jika anda ingin menjaga kesihatan buah pinggang, berhenti merokok.

7. Mengambil ubat dan makanan tambahan dengan bijak

Beberapa ubat berpotensi menyebabkan kerosakan buah pinggang jika diambil tanpa kawalan. Contohnya, penghilang rasa sakit dari kumpulan ubat anti-radang bukan steroid (NSAID), termasuk ibuprofen dan naproxen. Pemilik rematik, sakit kronik, sakit kepala, biasanya sangat bergantung pada ubat ini. Anda harus berjumpa doktor kerana boleh merosakkan buah pinggang jika diminum secara berkala.

8. Periksa buah pinggang anda secara berkala jika anda berisiko tinggi

Sekiranya anda mempunyai risiko penyakit ginjal yang tinggi, anda mesti melakukan pemeriksaan ginjal secara berkala. Berikut adalah beberapa orang yang disarankan untuk melakukan pemeriksaan ginjal secara rutin:

  • Orang berumur lebih dari 60 tahun
  • Orang yang dilahirkan dengan berat badan rendah
  • Orang yang mempunyai penyakit kardiovaskular atau mempunyai sejarah keluarga penyakit ini
  • Orang yang mempunyai sejarah keluarga atau mempunyai tekanan darah tinggi
  • Orang gemuk
  • Orang yang menganggap mereka mempunyai masalah buah pinggang

Pemeriksaan buah pinggang secara berkala adalah kaedah yang baik untuk mengetahui kesihatan buah pinggang dan mengesan masalah. Mengesan kerosakan buah pinggang lebih awal dapat membantu melambatkan atau mencegah lebih banyak kerosakan di kemudian hari.

Baca juga: Berhati-hati dengan Glikosuria, Gejala Umum Diabetes dan Kerosakan Ginjal

Sumber:

Garis Kesihatan. 8 Cara Menjaga Kesihatan Buah Pinggang Anda. Februari 2019.

Klinik Cleveland. 7 Rahsia Menjaga Kesihatan Buah Pinggang Anda. Ogos 2019.

Hari Ginjal Sedunia. 8 Peraturan Emas.

Yayasan Buah Pinggang Nasional. Bagaimana Buah Pinggang Anda Berfungsi. 2019.

Persatuan Diabetes Amerika. Penyakit Ginjal (Nefropati).

Institut Nasional Diabetes dan Pencernaan dan Penyakit Ginjal. Mencegah Penyakit Ginjal Kronik. Oktober 2016.