Dedahkan! Cara Terpantas untuk Menurunkan Demam

Demam sebenarnya bukan penyakit berbahaya. Demam adalah gejala awal yang timbul dari tindak balas badan ketika mengalami keadaan yang tidak baik. Dalam keadaan ini sistem imun dalam badan berusaha melawan bakteria yang menyebabkan virus yang dapat menjangkiti tubuh. Jangkitan virus yang disebabkan oleh bakteria ini menimbulkan rangsangan eksogen dan endogen yang dapat merangsang tubuh menghasilkan pirogen, menyebabkan demam. Untuk itu kita mesti tahu cara mengurangkan demam yang paling berkuasa. Nah, demam ini boleh muncul dan menjadi tanda pelbagai kemungkinan penyakit yang menyerang. Untuk itu, anda harus segera berusaha untuk mengatasinya ketika demam mula muncul. Berikut adalah cara terpantas untuk mengurangkan demam yang perlu dilakukan dengan segera:

Periksa Suhu badan

Langkah pertama yang paling penting untuk mengurangkan demam adalah mengukur atau memeriksa suhu badan terlebih dahulu. Sekiranya anda mengetahui keadaan suhu badan anda, sudah tentu anda dapat memberikan rawatan yang lebih sesuai. Untuk menentukan suhu badan, disyorkan untuk menggunakan termometer. Secara amnya, termometer digital diletakkan di antara ketiak yang diapit selama beberapa minit atau dengan menggunakan termometer yang diperiksa melalui telinga. Anda perlu ingat bahawa tidak semua suhu tinggi dapat didiagnosis sebagai demam. Suhu yang dikatakan demam adalah suhu yang mencapai sekitar 38.5 darjah Celsius.

Pakai Pakaian Tipis

Pada pandangan pertama, gejala demam menunjukkan bahawa keadaan badan seperti terasa sejuk tetapi suhu badannya tinggi. Kesalahan yang dilakukan oleh kebanyakan orang adalah memberi pakaian tebal untuk memberi rasa hangat pada tubuh. Adakah anda tahu bahawa ini sebenarnya menjadikan suhu tidak turun? Ya, pakaian tebal atau hangat sebenarnya memperlambat suhu badan hingga turun. Ini kerana suhu akan menguap dengan pakaian tebal, jadi panas di badan masih ada. Oleh itu, cara mengurangkan demam memakai pakaian ringan sehingga suhu badan dapat menguap keluar dari badan.

Memampatkan sebagai cara untuk mengurangkan demam

Walaupun bagi sesetengah orang merasakan bahawa menggunakan kompres tuala pada pesakit demam tidak memberikan hasil yang signifikan, tidak ada salahnya melakukan ini. Kompres yang baik adalah menggunakan air suam. Lebih baik tidak menggunakan kompres sejuk, ini akan membuka liang dan membuat pesakit menggigil dengan sejuk. Selain dimampatkan, pesakit juga dapat mandi menggunakan air suam. Dengan merendam selama beberapa minit di dalam tab mandi berisi air suam juga dapat menjadi salah satu cara untuk mengurangkan demam dalam badan.

Meningkatkan Pengambilan Cecair Badan

Pada waktu demam, badan akan mengalami penyejatan lebih banyak daripada ketika badan dalam keadaan normal atau tidak sakit. Sudah tentu ini akan menjadikan pesakit lemah dan lemah. Bahaya yang perlu ditakuti adalah ketika pesakit mengalami dehidrasi. Atas sebab ini, penting untuk memberikan banyak cecair badan kepada pesakit yang mengalami demam. Anda harus memberi banyak air.

Ubat Mengurangkan Demam

Memberi ubat penurun demam tentunya merupakan kaedah biasa untuk mengurangkan demam. Walau bagaimanapun, pemberian ubat penurun demam kepada kanak-kanak dan orang dewasa jelas berbeza, baik dari segi jenis ubat dan dos yang digunakan. Untuk orang dewasa, anda boleh memberi ubat yang merangkumi parasetamol, ibuprofen, aspirin dan asetaminofen. Ubat ini juga mesti diberikan pada dos yang tepat dan sesuai dengan berat badan dan usia pesakit. Untuk pemberian parasetamol dapat diberikan pada dos sekitar 10 hingga 15 mg / berat badan pesakit yang telah disesuaikan. Paracetamol jenis ubat ini lebih kerap dan banyak digunakan oleh masyarakat. Jenis ubat ini boleh diambil pada dos 4 kali sehari. Sekiranya dalam beberapa hari demam tidak turun dengan cara mengurangkan demam di atas, maka anda mesti segera membawa pesakit ke unit kesihatan terdekat untuk mendapatkan rawatan yang lebih sesuai. Demam berterusan boleh menjadi gejala penyakit yang lebih serius.