Kesalahan dalam Menggunakan Glukometer - GueSehat.com

Orang yang menghidap diabetes biasanya sudah tahu kapan harus mengambil ukuran gula darah. Biasanya, pemeriksaan gula darah dilakukan sebelum dan selepas sarapan, makan tengah hari, dan makan malam, serta pada waktu tidur. Pesakit kencing manis yang kerap memeriksa secara amnya akan mengetahui corak kenaikan gula darah.

Oleh itu, ketika berdiet dan mengambil ubat diabetes atau suntikan insulin dilakukan seperti biasa, tetapi pengukuran gula darah menunjukkan hasil yang tidak biasa, mungkin ada kesalahan ketika menggunakan glukometer, yang merupakan alat pengukur gula darah.

Sekiranya digunakan dengan betul, glukometer mestilah tepat. Berikut adalah beberapa faktor yang boleh mempengaruhi hasil pemeriksaan gula darah, seperti yang diringkaskan dari Mayoklinik.

Masalah jalur kertas

Sentiasa pastikan helai kertas yang anda gunakan baru dan belum habis. Jangan biarkan jalur kertas terbuka terlalu lama sebelum menggunakannya. Simpan di tempat tertutup, jauh dari panas dan lembapan. Sebagai gantinya, gunakan helai kertas yang terdapat dalam bungkusan yang sama dengan glukometer anda.

Suhu terlalu melampau

Suhu boleh mempengaruhi ketepatan glukometer dan jalur. Pastikan peralatan pemeriksaan gula darah disimpan dengan betul dan digunakan pada suhu bilik.

Pencemaran alkohol atau kotoran menyekat kulit

Sebelum mengambil sampel darah, pastikan anda mencuci tangan dengan teliti dan jari anda kering.

kod salah

Beberapa glukometer mesti dikodkan ke dalam setiap bekas jalur ujian. Pastikan nombor kod pada peranti sepadan dengan nombor kod pada pemegang jalur ujian.

Masalah dengan monitor

Pastikan monitor dalam keadaan baik dan bateri diisi. Masukkan jalur kertas dengan betul ke badan monitor, sehingga dapat membaca dengan tepat.

Sampel darah terlalu sedikit

Walaupun hanya sedikit sampel darah yang diperlukan untuk memeriksa gula darah, jumlahnya tetap seperti yang disarankan. Setitik darah yang cukup sudah mencukupi. Dan jangan menambahkan lagi darah ke jalur kertas setelah sampel siap digunakan.

Bukan darah dari jari

Hasil yang tidak tepat mungkin kerana anda mengambil sampel darah selain jari. Ujian yang paling tepat adalah mengambil sampel darah dari jari.

Anemia atau kurang minum

Sekiranya anda mengalami dehidrasi atau tidak cukup minum, atau jika jumlah sel darah merah anda rendah (anemia), hasil ujian darah mungkin tidak tepat.

Itu adalah kesalahan atau faktor yang dapat mempengaruhi hasil ujian gula darah menggunakan glukometer. Untuk memastikan bahawa masalahnya memang terdapat pada glukometer anda, cubalah membandingkannya dengan pemeriksaan di klinik atau makmal.

Periksa gula darah anda di makmal klinik, gunakan alat dari makmal, dan juga periksa glukometer anda. Kemudian bandingkan bacaan meter anda dengan hasil makmal. Perbezaan 15% dari bacaan makmal masih tepat, sungguh.

Untuk menentukan sama ada masalah dengan glukometer anda, misalnya kerana sudah lama digunakan, lebih baik membawanya ke kedai di mana anda membelinya. Sekiranya glukometer masih baru, anda boleh menggunakan kad jaminan untuk menukarnya dengan alat yang masih dalam keadaan baik. (AY / USA)