Atasi Segera Gejala Faringitis yang Anda alami!

Kesakitan di kerongkong cukup mengganggu dan menyakitkan. Pelbagai aktiviti menjadi sukar untuk dilakukan, seperti makan, menelan, dan bercakap. Walaupun agak mengganggu, penyakit tekak atau faringitis sering diremehkan. Bagi sesetengah orang, penyakit tekak atau faringitis akan sembuh dengan sendirinya tanpa perlu melakukan rawatan tertentu. Ketika keadaannya mulai bertambah buruk, pesakit baru itu memeriksa dirinya sendiri ke doktor. Kelewatan berjumpa doktor bukanlah keputusan yang bijak. Anda harus melakukannya dengan segera apabila terdapat gejala yang tidak baik dari badan anda. Sama seperti ketika anda merasakan tanda-tanda dan gejala sakit tekak atau faringitis, anda mesti segera mengatasinya. Untuk itu, ketahui maksud faringitis, sebab, tanda dan gejala faringitis, dan rawatannya supaya anda dapat merawat penyakit ini dengan betul. Inilah maklumat lebih lanjut!

Apa itu Faringitis?

Sakit tekak atau faringitis adalah penyakit biasa. Biasanya, penghidapnya akan merasa tidak selesa kerana kerongkong terasa seperti sakit yang terbakar. Keadaan ini akan menyukarkan pesakit untuk menelan makanan. Sekiranya pesakit tidak memakan makanan yang mencetuskan faringitis, penyakit ini dapat sembuh dengan sendirinya dalam seminggu.

Tanda dan Gejala Faringitis

Untuk dapat mengubati faringitis, anda perlu mengetahui tanda dan gejala apa yang dapat muncul terlebih dahulu. Rawatan awal perlu dilakukan agar gejala ini tidak bertambah buruk. Apakah tanda dan gejala faringitis?

 1. Demam seperti selesema. Tetapi biasanya demam pada gejala faringitis tidak terlalu tinggi
 2. Tekak terasa tidak selesa dan menyebabkan suara serak, sakit ketika menelan, dan kerongkong kering
 3. Bersin berterusan
 4. Sakit kepala
 5. Sakit pada tulang dan sendi
 6. Batuk kecil yang berterusan
 7. Sekiranya anda mempunyai amandel, ia akan lebih menyakitkan
 8. Tiada selera
 9. Mual dan senak kerana badan tidak mendapat makanan yang baik
 10. Tubuh lemah dan tidak bersemangat

Punca Faringitis

Penyebab faringitis yang paling biasa adalah jangkitan dari bakteria atau virus. Jenis virus yang paling kerap menyebabkan faringitis adalah virus influenza. Virus ini, yang juga menyebabkan selsema dan batuk, akan menyebabkan kerengsaan pada hidung, telinga dan tekak. Terdapat dua bahagian penyebab faringitis, iaitu penyebab umum dan penyebab spesifik. Untuk tujuan khas sebenarnya jarang berlaku sehingga baru-baru ini.

Punca Umum Faringitis

 1. Mempunyai sejarah alergi terhadap habuk, bulu haiwan, dan bau yang kuat
 2. Pendedahan terhadap asap rokok terlalu lama
 3. Mempunyai sejarah resdung

Sebab Khas

Walaupun kebanyakan penyakit faringitis disebabkan oleh penyebab biasa, dalam beberapa kes didapati bahawa faringitis boleh disebabkan oleh sebab-sebab khusus berikut:

 1. Pernafasan yang tidak betul.

Nafas melalui mulut boleh menjadi salah satu penyebab khas faringitis. Keadaan ini lebih kerap dijumpai semasa musim hujan dan cuaca sejuk. Penyumbatan yang terdapat di hidung akan menyebabkan sakit di tekak dan akhirnya menyebabkan faringitis.

 1. Jangkitan bakteria Streptococcus A, gonorrhea, chlamydia, dan corynebacterium. Sekiranya anda mengalami faringitis dan disebabkan oleh bakteria jenis ini, anda mesti segera mendapatkan rawatan khas dengan antibiotik.
 2. Trauma ke kerongkong. Bagi orang yang mengalami trauma pada kerongkong akan mudah menderita faringitis.
 3. Pendedahan kepada asap rokok dan pencemaran udara. Orang yang biasa merokok akan mudah terkena faringitis. Walaupun terus dibiarkan, ia boleh menyebabkan faringitis yang lebih teruk hingga mati.
 4. Penyakit perut. Asid perut yang meningkat juga boleh mencetuskan munculnya faringitis. Sekiranya ini berterusan, tidak mustahil ia akan memburukkan lagi gejala asid perut.
 5. Ketumbuhan. Tumor yang muncul di lidah, pita suara, dan tekak juga boleh mencetuskan faringitis.

Rawatan Faringitis

Umumnya, faringitis dapat sembuh dalam 3-4 hari tanpa mengambil ubat tertentu. Walau bagaimanapun, sebagai langkah pertama dalam merawat faringitis, anda boleh melakukan rawatan di rumah berikut:

Rawatan Faringitis di Rumah

Anda boleh melakukan rawatan sederhana yang boleh dilakukan dengan:

 1. Minum banyak air untuk mengelakkan dehidrasi
 2. Makan makanan yang mengandungi banyak kaldu
 3. Menggunakan penapis kelembapan udara
 4. Berkumur dengan larutan air garam suam
 5. Sekiranya anda demam, ambil parasetamol terlebih dahulu untuk menghilangkan rasa panas yang dialami.
 6. Ambil juga lozenges tekak yang dapat menghilangkan rasa sakit dan gatal di tekak.
 7. Anda juga boleh mengambil ubat herba yang dibuat dengan campuran madu, kencur, dan halia.

Rawatan Faringitis Perubatan

Sekiranya rawatan di rumah tidak menunjukkan keadaan yang lebih baik, anda harus segera berjumpa doktor. Terutama jika anda mengalami beberapa gejala ini:

 1. Sakit tekak berlangsung lebih dari seminggu
 2. Demam melebihi 38 darjah celcius
 3. Nodus limfa bengkak berlaku
 4. Terdapat ruam baru di permukaan kulit

Apabila anda membuat pemeriksaan kepada doktor, doktor biasanya akan menetapkan antibiotik untuk anda. Ambil antibiotik yang diberikan sehingga habis. Sebelum ia berlaku, anda harus mengelakkan tanda dan gejala faringitis terlebih dahulu. Walaupun bukan penyakit berbahaya, sakit tekak atau sakit tekak ini mesti segera diubati agar tidak menjadi lebih teruk.