Mengetatkan kulit yang kendur - Guesehat

Setelah berjaya menurunkan berat badan secara drastik, anda akan menghadapi masalah baru seperti kulit kendur. Kulit yang longgar ini selepas penurunan berat badan secara estetik tidak sedap dipandang dan dapat menurunkan keyakinan diri. Dipetik dari WebMD , kulit manusia seperti belon. Belon yang belum diisi udara kelihatan kecil dan ketat. Namun, semasa anda meletupkannya, tekstur belon menyesuaikan diri dengan udara yang diisinya. Setelah udara dikeluarkan, belon tidak dapat kembali ke bentuk semula. Getah pada belon akan meregang dan melonggarkan.

Sama seperti belon, setelah lemak dari badan dikeluarkan, kulit yang membengkak tidak lagi dapat mengecut kembali. Semakin lama kulit ditarik, semakin kecil kemungkinannya kembali ke keadaan semula. Walau bagaimanapun, tidak mustahil kulit pulih dan membaiki dirinya sendiri. Lalu, bagaimana mengetatkan kulit yang kendur setelah menurunkan berat badan?

Keupayaan kulit untuk meregangkan dan menegangkan semula setelah penurunan berat badan Garis Kesihatan , bergantung pada beberapa faktor, seperti kualiti komponen (jumlah kolagen dan elastin yang dimiliki kulit), usia, genetik, cahaya matahari, jumlah penurunan berat badan, dan tabiat merokok.

Mengetatkan kulit setelah menurunkan berat badan pastinya bukan perkara yang mudah dan memerlukan usaha dan kehendak dari diri kita sendiri. Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk menegangkan kulit setelah menurunkan berat badan, iaitu:

Lakukan senaman secara berkala

Untuk memulihkan kulit yang kendur, lakukan senaman secara berkala. Senaman berguna untuk membina jisim otot. Kaedah ini boleh dilakukan untuk semua tujuan. Selain membantu membakar kalori, senaman secara teratur dapat meningkatkan penampilan kulit yang kendur. Anda boleh melakukan angkat berat pull up, push up, sit up , sehingga lompatan melompat .

Makan makanan berkhasiat

Lapisan kulit terdalam terdiri dari protein, termasuk kolagen dan elastin. Kolagen membentuk hingga 80% struktur kulit, memberikan tekstur yang lembut dan tegas. Sementara itu, elastin berperanan menjaga kulit agar tetap tegang dan anjal. Nutrien tertentu penting untuk kolagen dan komponen lain dari kulit yang sihat, seperti protein, vitamin C, asid lemak omega-3, dan air.

Gunakan alat untuk menegangkan kulit

Sekiranya kulit kendur dan kendur hanya di tempat-tempat tertentu, anda boleh berjumpa dengan pakar dermatologi. Doktor boleh menggunakan alat pengencang kulit yang menggunakan tenaga frekuensi inframerah atau ultrasound untuk mengatasi masalah kulit yang anda ada.

Operasi bokontur dy

Orang yang telah kehilangan sejumlah besar berat badan mungkin memerlukan lebih banyak rawatan. Tidak cukup untuk bersenam dan mengambil nutrien tertentu walaupun menggunakan alat pengencang kulit. Dalam kes ini, tindakan diperlukan kontur badan .

Kaedah kontur badan Ia mensasarkan bahagian-bahagian lemak di tubuh dan kawasan kulit yang cenderung kendur, seperti perut, punggung, pinggul, paha, punggung, muka, dan lengan atas. Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak digalakkan untuk semua kes. Menurut dr. John Morton, presiden Persatuan Amerika untuk Pembedahan Metabolik dan Bariatrik, hanya sekitar 20% orang yang pernah mengalami obesiti menjalani kontur badan ini.

Bagi orang yang telah kehilangan sedikit berat badan, kulit akan kembali dengan sendirinya. Namun, bagi orang yang telah kehilangan berat badan secara drastik, mereka harus berjumpa doktor agar mereka dapat mendapatkan rawatan untuk memulihkan kulit dan rawatan perubatan yang kendur dengan cara yang betul. (TI / AY)

tabiat merosakkan kulit


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found