Petua untuk Pembukaan Cepat | saya sihat

Ibu yang tidak mahu mengalami masalah semasa melahirkan, seperti kesukaran untuk membuka, dapat mengetahui maklumat dari sekarang tentang bagaimana membuat proses pembukaan berjalan dengan cepat semasa kelahiran normal. Pembukaan atau pembukaan saluran kelahiran adalah sesuatu yang akan menentukan sama ada bayi dilahirkan atau tidak. Pembukaan saluran kelahiran menunjukkan seberapa luas serviks terbuka untuk bayi melintas.

Ketika mendekati waktu bersalin, akan ada perubahan fizikal pada wanita hamil. Perubahan fizikal yang boleh berlaku pada wanita hamil adalah serviks melembutkan dan melebar, sebagai tindak balas badan terhadap persiapan kelahiran.

Yang sering menjadi halangan dalam proses persalinan adalah panjang pembukaan. Proses ini dialami secara berbeza bagi setiap ibu. Ada Ibu yang diberi kemudahan, ada yang tidak. Tidak sedikit wanita hamil yang tertekan kerana bukaan tidak lengkap sehingga pembukaan 10. Sekiranya anda kemudian mengalaminya, lakukan petua berikut agar bukaan berjalan dengan cepat.

Baca juga: 5 Latihan Mudah untuk Persediaan Tenaga Kerja Normal

Petua untuk Proses Pembukaan Lebih Cepat

Beberapa cara semula jadi yang boleh anda lakukan sehingga pembukaan berjalan dengan cepat semasa bersalin normal termasuk:

1. Selalunya berjalan

Semasa anda menunggu buruh, cubalah berjalan sebanyak mungkin. Gabungan berjalan dan graviti akan membantu janin turun ke saluran kelahiran. Di samping itu, pergerakan kepala bayi akan memberi tekanan pada serviks sehingga membantu membuka dengan cepat semasa melahirkan.

2. Bersenam dengan bola

Bola melahirkan atau kelahiran bola ini Selain dapat digunakan untuk mengobati sakit belakang, ia juga dapat digunakan sebagai alat yang membantu membuka dengan cepat semasa melahirkan. Bagaimana nak guna kelahiran bola Ini supaya bukaan berjalan dengan cepat semasa melahirkan, iaitu dengan duduk atau berjongkok di atasnya. Kedudukan sedemikian akan menyebabkan pelebaran serviks dan seterusnya membuka saluran kelahiran.

Baca juga: Makanan penambah stamina untuk mengatasi tenaga kerja normal

3. Mandi dengan air suam

Menjelang proses penghantaran tiba, Ibu boleh mandi dengan air suam. Sentuhan air suam akan menenangkan fikiran dan juga dapat melegakan otot yang tegang di badan anda. Selain itu, dengan mandi menggunakan air suam juga membantu pembukaan lebih cepat.

4. Lakukan rangsangan puting

Kaedah ini membantu meningkatkan pembukaan semasa melahirkan anak, iaitu dengan kesan pelebaran serviks atau serviks. Pelepasan oksitosin dari rangsangan puting juga akan menyebabkan pengecutan rahim yang cepat. Walaupun ini tidak secara langsung bertujuan untuk melebarkan serviks, ia juga membantu mendorong persalinan.

Ini adalah beberapa cara semula jadi yang dapat membantu membuka dengan cepat semasa melahirkan anak. Kaedah ini boleh dilakukan oleh Ibu sebelum hari bersalin. Semoga bermanfaat, dan semoga kelahiran berjalan lancar, Ibu!

Baca juga: Bagaimana Rasa Kontraksi? Inilah Rasanya, Ibu!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found