Sebab Warna Mata Setiap Orang Berbeza - GueSehat.com

Setiap orang mempunyai keunikan tersendiri, dari keperibadian hingga keadaan fizikal. Anda mungkin sering memperhatikan bahawa ada beberapa orang yang mempunyai mata biru, hijau, kelabu (biasanya dimiliki oleh orang-orang dengan bangsa Kaukasia atau orang Indonesia tertentu), bahkan coklat dan hitam.

Walaupun coklat adalah warna mata asli yang dimiliki kebanyakan orang Indonesia, warnanya juga berbeza-beza, ada yang berwarna coklat gelap, ada yang berwarna coklat muda. Lalu, mengapa warna mata sebenar setiap orang berbeza?

Dipetik dari MedicalNewsHari ini Lingkaran berwarna di tengah mata kita disebut murid. Warna murid ditentukan dengan mewarnakan sel yang disebut melanosit. Nah, warna kulit dan rambut yang terang dan gelap juga ditentukan oleh sel melanosit. Di mata, melanosit berkumpul di depan atau di belakang iris dan murid, dan terletak tepat di tengah-tengah iris.

Sel melanosit sendiri terdiri daripada 2 jenis pigmen, iaitu eumelanin yang merupakan penghasil warna mata coklat dan hitam, dan pheomelanin yang merupakan penghasil warna mata merah. Semakin banyak eumelanin di iris anda, semakin gelap warna mata. Sebaliknya, semakin banyak pheomelanin di iris anda, semakin terang warna mata anda.

KMengapa terdapat banyak warna cahaya mata?

Warna mata yang pada asalnya ringan, seperti biru, hijau, ungu, atau kelabu disebabkan oleh melanosit yang terkumpul di belakang iris. Dipetik dari howtoadult.com Cahaya yang diterima oleh iris mata kemudian memantulkan kembali, memberi murid kesan warna biru atau cahaya yang lain. Sementara itu, murid berwarna coklat gelap atau hitam berlaku kerana melanosit berkumpul di lapisan depan iris, yang menyerap cahaya.

Selain itu, variasi warna mata juga ditentukan oleh jumlah pigmen melanin di iris. Mata biru dan hijau, misalnya, mempunyai jumlah pigmen yang berbeza. Dipetik dari vsp.com , orang dengan mata terang, seperti biru, kelabu, atau hijau mempunyai pigmen yang lebih sedikit daripada mata coklat.

Seperti banyak sifat lain, jumlah dan jenis pigmen melanin di mata dapat dikawal oleh faktor genetik. Berdasarkan kajian yang diketuai oleh Manfred Kayser, profesor forensik molekul dari Pusat Perubatan Universiti Erasmus Rotterdam, setakat ini terdapat 11 gen yang berperanan dalam menentukan warna mata manusia.

Lalu, bagaimana dengan orang yang mempunyai 2 warna mata yang berbeza?

Heterokromia adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan keadaan seseorang yang mempunyai 2 mata berwarna yang berbeza, misalnya, satu mata berwarna biru dan yang lain berwarna hijau. Dipetik dari allaboutvision.com Istilah lain untuk menggambarkan 2 warna mata yang berbeza adalah heterochromia iridis atau heterochromia iridum yang merujuk kepada iris mata.

Heterokromia pada umumnya adalah keadaan kongenital atau genetik. Perbezaan warna pada 2 sisi mata tidak mempengaruhi ketajaman penglihatan. Walaupun begitu, perbezaan warna pada kedua mata dapat menjadi tanda penyakit mata, seperti uveitis, akibat kecederaan mata dan penggunaan ubat glaukoma tertentu.

Jadi, apa yang menjadikan warna mata setiap orang berbeza? Ternyata perbezaan warna mata pada setiap orang adalah disebabkan oleh sel melanosit yang menghasilkan pigmen. (TI / AS)