Rawatan Obesiti Kuat - Guesehat

Untuk dapat mengembalikan status pemakanan yang baik pada pesakit gemuk, ia memerlukan kombinasi perubahan gaya hidup, pengubahsuaian diet harian, dan peningkatan aktiviti fizikal secara berkala dalam jangka panjang.

Namun, terdapat banyak maklumat yang beredar mengenai rawatan diabetes segera. Berhati-hati, geng, rawatan obesiti yang didakwa dapat menurunkan berat badan dalam masa yang singkat, biasanya belum terbukti secara saintifik selamat.

Nah, melalui artikel ini, Gang Sihat dapat mengetahui rawatan obesiti yang berkesan secara saintifik, selamat, dan berkesan secara saintifik. Inilah penjelasannya!

Baca juga: Makan Lebih Sedikit Tetapi Dapatkan Lemak Dengan Cepat, Mengapa Ya?

Rawatan Obesiti Kuat

Langkah pertama sebelum menurunkan berat badan adalah dengan menetapkan sasaran. Ini bukan hanya untuk menurunkan berat badan, tetapi anda harus membuat matlamat perubahan gaya hidup. Peralihan ke gaya hidup yang lebih sihat memerlukan masa, usaha, dan komitmen. Jadi, anda tidak dapat memperoleh hasilnya dengan segera.

Kadang kala, anda juga mungkin melalui tempoh di mana anda tidak berjaya menurunkan berat badan walaupun anda telah mengambil ubat yang betul. Jadi, mindset menjadi bahagian yang kuat dalam rawatan obesiti.

Menurunkan berat badan adalah untuk mendapatkan badan yang lebih sihat, bukan mengenai jumlah atau skala kilogram yang anda telah turun. Oleh itu, elakkan tekanan pada diri anda dan kemudian berusaha untuk mencapai harapan yang tidak dapat dicapai.

Ada juga kemungkinan anda akan mengalami kemunduran dalam proses menurunkan berat badan. Itu perkara biasa. Kuncinya adalah berkomitmen pada rancangan dan mematuhi rawatan. Perubahan gaya hidup tidak dapat dilakukan dalam sekelip mata, tetapi memerlukan masa.

Diet yang Kuat sebagai Rawatan Obesiti

Terdapat banyak maklumat mengenai pelbagai jenis diet di internet atau bahkan dalam kehidupan nyata, dengan prospek penurunan berat badan dalam waktu yang singkat atau bahkan beberapa hari.

Dari semua jenis diet yang ada, rawatan obesiti yang paling berkesan adalah yang menurunkan jumlah kalori yang dimakan dan mudah diikuti. Diet yang paling mudah adalah meningkatkan pengambilan sayur-sayuran, buah, biji-bijian, dan protein tanpa lemak, sambil mengelakkan pengambilan makanan bergula dan diproses.

Diet terancang juga berkesan jika dilakukan dengan betul. Namun, kemungkinan anda harus bereksperimen terlebih dahulu sebelum mengetahui apa yang berfungsi dan apa yang tidak.

Berikut adalah beberapa diet sebagai rawatan kegemukan yang kuat:

1. Mengira Kalori

Untuk mengurangkan berat badan, anda mesti mengambil lebih sedikit kalori daripada yang anda bakar. Jadi, kaedah paling mudah untuk menurunkan berat badan adalah dengan mengira jumlah kalori yang anda makan.

Menurut kajian tahun 2014, program penurunan berat badan yang melibatkan pengiraan kalori selalunya lebih berkesan. Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah mengetahui berapa banyak kalori yang perlu anda makan setiap hari untuk menurunkan berat badan.

Terdapat banyak kalkulator dalam talian yang boleh anda gunakan untuk mencari jawapannya. Kalkulator dalam talian ini mengira berapa banyak kalori yang anda perlukan, berdasarkan ketinggian, berat badan, jantina dan tahap aktiviti anda.

Langkah seterusnya adalah mengesan jumlah kalori dalam makanan yang anda makan setiap hari. Ini memerlukan lebih banyak usaha, tetapi terdapat banyak aplikasi atau laman web yang memudahkan anda mengesan pengambilan kalori harian anda.

2. Perubahan Gaya Hidup

Mengawal obesiti bukan sekadar mengawal pola makan atau pola makan. Anda juga harus menyesuaikannya dengan gaya hidup anda. Namun, tidak perlu terburu-buru mengubah gaya hidup anda sekaligus.

Berikut adalah beberapa perubahan gaya hidup yang boleh anda buat:

 • Isi peti sejuk dengan buah, sayur-sayuran, dan makanan ringan yang sihat.
 • Tingkatkan pengambilan cecair.
 • Makan di atas pinggan yang lebih kecil.
 • Makan perlahan-lahan.
 • Jangan makan sambil duduk di hadapan TV.
 • Pastikan anda cukup tidur.
 • Tempat letak kenderaan agak jauh dari pintu masuk destinasi, jadi anda boleh berjalan lebih lama untuk sampai ke destinasi anda.
 • Gunakan tangga dan bukannya lif.
 • Elakkan restoran makanan segera.
 • Makan makanan yang tinggi serat.
 • Kurangkan tekanan.
 • Kurangkan pengambilan minuman bergula.
 • Mulakan hari anda dengan makan sarapan pagi berprotein tinggi, seperti telur dan bukannya bijirin.
 • Sebelum membeli makanan, baca label pembungkusan dan perhatikan jumlah kalori.

3. Program Sukan

Bersenam adalah kunci utama untuk hidup sihat. Senaman meningkatkan kesihatan fizikal dan mental. Selain itu, senaman juga dapat membantu menurunkan berat badan.

Lebih baik jika anda melakukan gabungan latihan kardio dan rintangan. Untuk kardio, lakukan sekali sehari selama 30 minit. Sekiranya anda sudah terbiasa, tambahkan lebih banyak masa latihan.

Beberapa jenis senaman kardio adalah:

 • berjoging
 • Basikal
 • Panjat tebing atau mendaki gunung
 • Berenang
Baca juga: Ingin menurunkan berat badan, adakah bangun lewat membuat anda kurus?

Bagaimana MenjadiRawatan Berbahaya Obesiti

Mana-mana diet yang menjanjikan penurunan berat badan yang cepat tidak dapat menyembuhkan kegemukan. Sebenarnya, diet jenis ini sebenarnya boleh menjadikan keadaan lebih teruk.

Elakkan diet yang terlalu ketat dan ketat, seperti:

 • Diet cecair
 • Diet detoks

Obesiti adalah penyakit yang kompleks. Rawatan kegemukan yang kuat adalah gabungan diet, aktiviti fizikal, dan perubahan gaya hidup. Doktor anda juga boleh mengesyorkan ubat atau pembedahan.

Baca juga: Obesiti Terancam Sedikit? Ibu bapa mesti menjalani diet!

Sumber:

Garis Kesihatan. Rawatan untuk Menguruskan Obesiti: Apa yang Berfungsi dan Apa yang Tidak ?. 2019.

American Academy of Family Physicians. Laporan Garis Panduan Pemakanan Baru Berfokus pada Obesiti. 2010.

Angela Makris. Pendekatan Diet untuk Rawatan Obesiti. 2011.