Ketahui Perbezaan 3 Gangguan Kolesterol Ini!

Lemak berlebihan dalam darah boleh menyebabkan penyakit kolesterol. Tahap kolesterol tinggi dalam darah dapat mencetuskan proses aterosklerosis yang seterusnya akan menyebabkan gangguan kardiovaskular. Tetapi anda tahu, jika ada tiga jenis penyakit kolesterol, yaitu hiperlipidemia, hipertrigliseridemia, dan hiperkolesterolemia. Apakah perbezaan antara hiperlipidemia, hipertrigliseridemia, dan hiperkolesterolemia?

Perbezaan antara Hyperlipidemia, Hypertriglyceridemia, dan Hypercholesterolemia

Hiperlipidemia adalah keadaan apabila badan mempunyai kandungan lemak berlebihan dalam aliran darah. Lemak ini termasuk kolesterol dan trigliserida. Dalam aliran darah, lemak ini bergabung dengan protein dan membentuk lipoprotein. Pada asasnya, lipoprotein dibahagikan kepada LDL (Low Density Lipoprotein), HDL (High Density Lipoprotein), dan VLDL (Very Low Density Lipoprotein). Adapun hipertrigliseridemia dan hiperkolesterolemia, kedua-duanya adalah jenis hiperlipidemia. Hipertrigliseridemia adalah peningkatan kadar trigliserida dalam darah. Trigliserida adalah sebahagian daripada lemak yang terdapat di dalam aliran darah. Tahap trigliserida yang berlebihan dapat menjadi lemak buruk bagi tubuh kita kerana dengan ukurannya yang besar dapat menyumbat saluran darah, terutama saluran darah otak dan jantung. Gejala yang dialami jika anda menghidap hipertrigliseridemia adalah kadar trigliserida yang tinggi dalam darah sehingga boleh menyebabkan sakit kepala, pening, migrain, vertigo, kelemahan, penglihatan kabur, berdering di telinga, mengantuk, mudah marah, mual, kesukaran bernafas, sering bersendawa, kesemutan di tangan, kaki, bibir dan kawasan sekitarnya. Hiperkolesterolemia adalah kadar kolesterol LDL dan VLDL yang tinggi, yang merupakan kolesterol jahat dalam darah. Kolesterol adalah sejenis lemak yang membina membran sel dan dihasilkan oleh semua sel badan. Orang yang menderita hiperkolesterolemia pada umumnya tidak menyedari mereka menghidap penyakit ini kerana tidak ada gejala yang dapat dilihat pada awal penyakit ini, jadi pengujian kolesterol harus dilakukan untuk menentukan kadar kolesterol dalam darah.

Pencegahan Penyakit

Untuk mengurangkan kadar lemak dalam darah dapat dilakukan dengan makan makanan yang sihat untuk jantung, berolahraga secara teratur, dan menjaga berat badan yang ideal. Elakkan atau kurangkan pengambilan makanan dan minuman manis, berlemak dan berminyak. Sebilangan mungkin juga perlu mengambil ubat penurun kolesterol. Ubat penurun kolesterol paling berkesan apabila digabungkan dengan diet rendah kolesterol dan program senaman biasa.

Rawatan Penyakit

Terdapat beberapa jenis ubat yang tersedia untuk menurunkan kadar kolesterol dalam darah. Ubat ini boleh diberikan sendiri atau bersama dengan jenis ubat lain. Beberapa jenis ubat kolesterol yang biasa digunakan termasuk Clofibrate, Gemfibrozil, Niacin, Resin, Statin, Fibric Acid Derivatives dan Fibrates. Pilihan pertama yang digunakan untuk menurunkan tahap LDL adalah kelas ubat statin. Statin berfungsi dengan sangat berkesan dalam menurunkan kadar LDL, mempunyai kesan sampingan jangka pendek dan interaksi dengan ubat lain kurang daripada ubat lain. Walau bagaimanapun, pesakit yang hamil atau mempunyai penyakit hati atau yang alah kepada statin dinasihatkan untuk tidak mengambil ubat ini. Kesan sampingan yang biasa dalam pengambilan statin termasuk sembelit, kekejangan, dan sakit perut. Ubat resin, iaitu Cholestyramine dan Colestipol berfungsi dengan menurunkan kadar LDL dan telah ditunjukkan dalam ujian klinikal untuk mengurangkan risiko penyakit jantung koronari. Kedua-dua ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius dan perlu memberi kesedaran kepada pesakit sekiranya mereka ingin menggunakan terapi dengan kelas ubat ini. Niacin dapat digunakan untuk pasien yang memiliki kadar trigliserida di atas 250 mg / dL kerana ubat resin dapat meningkatkan kadar trigliserida dalam darah. Gemfibrozil, Probucol, dan Clorofibrate adalah kelas ubat yang paling berkesan untuk menurunkan kadar trigliserida. Sekiranya tindak balas terhadap satu ubat tidak mencukupi maka terapi kombinasi boleh dipertimbangkan untuk menurunkan kadar kolesterol. Bagi pesakit dengan hiperkolesterolemia yang teruk, adalah mungkin untuk menggabungkan kelas ubat Resin dengan Niacin atau Lovastatin (kelas ubat Statin). Bagi pesakit yang mempunyai hipertrigliseridemia boleh menggunakan terapi ubat dalam kombinasi dengan Niacin atau Gemfibrozil.