Petua Mengatasi Dehidrasi - guesehat.com

Minum air seperti yang diperlukan kadang-kadang kelihatan mudah, tetapi masih banyak orang yang melupakan tabiat ini yang menjadi keperluan. Menurut kajian dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, hanya sekitar 43% orang yang minum lapan gelas atau lebih air setiap hari.

Untuk anda ketahui, dehidrasi adalah keadaan di mana tubuh mengalami kekurangan cecair kerana jumlah cecair yang keluar lebih banyak daripada cecair yang masuk. Dehidrasi boleh disebabkan oleh tekanan, cuaca panas, cirit-birit, dan muntah.

Baca juga: Bolehkah Air Putih Basi?

Cara Mudah Mengatasi Dehidrasi

Pada tahap ringan, dehidrasi dapat merosakkan sel-sel badan. Sementara itu, pada tahap yang teruk, dehidrasi dapat menyebabkan kehilangan kesedaran, koma, dan bahkan kematian. Tetapi jangan takut, dehidrasi sebenarnya tidak sukar diatasi. Berikut adalah beberapa kaedah cepat dan mudah untuk mengatasi masalah dehidrasi.

Minimumkan air setiap 15 minit

Dehidrasi dapat diatasi dengan minum air (mineral) setiap 15 minit. Sekiranya anda aktif, anda perlu minum lebih daripada 8 gelas air setiap hari.

Kurangkan minuman berkafein

Anda juga perlu mengurangkan minum teh, kopi, atau minuman ringan kerana mengandungi kafein yang merupakan diuretik. Semakin kerap anda membuang air kecil, semakin banyak cecair badan yang anda hilang.

Minum elektrolit

Pemulihan dehidrasi dapat lebih cepat dengan minum cecair elektrolit atau larutan garam-garam buatan sendiri. Caranya, larutkan 1 sudu teh gula dan secubit garam ke dalam 200cc air.

Baca juga: Kanak-kanak Boleh Mengonsumsi Kafein Tidak, Ya?

Tanda-tanda Dehidrasi

Mengekalkan bekalan cecair yang stabil di dalam badan, terutama dengan minum air, akan membantu sistem pencernaan anda, meningkatkan kesihatan kulit, dan meningkatkan kualiti tidur.

Untuk itu anda juga harus mengenali tanda-tanda di mana seseorang dikatakan mengalami dehidrasi. Berikut adalah beberapa tanda yang dapat anda ketahui jika badan kekurangan cecair:

1. Sakit kepala

Sensasi sakit kepala ini akan berbeza bagi setiap orang. Sakit kepala akibat dehidrasi boleh menjadi ringan atau bahkan sangat teruk. Apabila badan anda tidak mempunyai cukup cairan, otak anda boleh berkontrak atau mengecut sementara. Ini akan menjadikan otak anda 'menarik' dirinya dari tengkorak yang menyebabkan kesakitan.

2. Warna urin kuning gelap

Sekiranya anda minum air secukupnya, air kencing anda akan berwarna kuning terang yang telus. Tetapi jika anda melihat warna urin kuning gelap, itu sebenarnya tidak bagus. Minum air segera!

3. Nafas berbau

Apabila anda dahaga, mulut anda akan memberi anda isyarat. Orang lain juga boleh terjejas. Dehidrasi dapat membuat mulut anda mengeluarkan air liur yang lebih sedikit, yang dapat membuat bakteria tumbuh lebih cepat dan membuat mulut anda berbau tidak sedap.

4. Kulit kering

Apabila anda tidak mempunyai cukup cairan di dalam badan anda, anda tidak akan mempunyai bekalan darah yang mencukupi yang dapat menjadikan kulit anda kering.

5. Letih dengan mudah

Apabila anda mengalami dehidrasi, anda kekurangan darah. Nah, pada akhirnya ini akan menjadikan otot mudah letih dan daya tahan akan menurun. Malah anda yang bersenam memerlukan masa yang lama untuk pulih.

Ini berlaku kerana kekurangan cecair dan elektrolit di dalam badan anda yang menyukarkan oksigen untuk diserap oleh otot dan otak. Ini membuatkan anda cepat letih.

Jangan anggap tanda-tanda ini, geng. Ingat, aduan berterusan boleh menjadi permulaan penyakit berbahaya. Oleh itu, jangan lupa juga berjumpa doktor agar dapat diselesaikan dengan cepat. (WK)

Baca Juga: Sakit Kepala dan Pening, Apa Perbezaannya?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found