Perubatan Hipertensi Herba dr. Zaidul Akbar | saya sihat

Hipertensi atau tekanan darah tinggi adalah peningkatan tekanan darah di atas rata-rata normal seperti yang ditunjukkan oleh sphygmomanometer. Hipertensi kadang-kadang tidak simptomatik, terutama pada peringkat awal. Namun, jika tidak dikesan dan dirawat, darah tinggi boleh menyebabkan komplikasi berbahaya pada semua organ.

Beberapa hari kebelakangan ini viral mengenai ubat hipertensi herba dr. Zaidul Akbar, seorang doktor yang kini lebih dikenali sebagai pakar perubatan Islam. Dr. Zaidul Akbar adalah lulusan Universiti Diponegoro dan pemula Jurus Sihat Nabi atau JSR. Jadi, apa ramuan untuk membuat ubat hipertensi herba, dr. Zaidul Akbar, dan adakah ia benar-benar berkesan?

Baca juga: Hubungan antara Kecemasan dan Hipertensi

Kursus hipertensi

Hampir semua penyakit kronik tidak datang secara tiba-tiba, tetapi mempunyai sejarah perjalanan yang panjang. Begitu juga dengan darah tinggi. Apabila seseorang didiagnosis menghidap hipertensi untuk pertama kalinya, dia mungkin mula mengalami hipertensi beberapa tahun sebelumnya.

Patofisiologi hipertensi secara semula jadi bermula dengan peningkatan tekanan darah sekali-sekala. Tanpa melakukan pemeriksaan tekanan darah, anda tidak akan mengetahui sama ada terdapat peningkatan tekanan darah. Kenaikan tekanan darah sekali-sekala ini secara beransur-ansur akan menjadi lebih kerap dan kemudian berterusan, atau tidak dapat turun kembali.

Pada mulanya, penghidap hipertensi tidak merasakan simptom. Sekiranya terdapat gejala, mereka biasanya tidak spesifik dan berubah-ubah. Setelah penyakit ini berkembang menjadi hipertensi berterusan, patofisiologi hipertensi menjadi lebih rumit, yang melibatkan kerosakan pada organ lain di seluruh badan.

Bermula dari kerosakan pada saluran darah kecil akibat hipertensi, diikuti oleh saluran darah yang lebih besar seperti arteri dan aorta. Kedua-duanya adalah saluran utama dalam badan yang besar, salah satunya membawa darah ke dan dari jantung.

Kerosakan pada saluran darah kecil juga terjadi di semua organ tubuh sehingga perlahan-lahan jantung, ginjal, retina, dan sistem saraf pusat akan rosak.

Baca juga: Pesakit Hipertensi, Sentiasa Periksa Keadaan Jantung Semasa Bersenam

Perubatan Hipertensi Herba dr. Zaidul Akbar

Melalui akaun Instagramnya @zaidul akbar, lelaki berusia 43 tahun ini kerap berkongsi resipi perubatan Islam, baik melalui doa, tingkah laku, atau resipi perubatan herba. Salah satunya adalah untuk merawat darah tinggi.

Ubat hipertensi herba dr. Zaidul Akbar ternyata mudah, dalam bentuk air yang disiram tembikai dan kurma. Bahannya tidak sukar dicari, iaitu 1 keping tembikai, 9 biji kurma dan 1 liter air masak.

Cara membuatnya, rendam tembikai dalam cuka atau air garam selama 15 minit untuk menghilangkan racun perosak. Kemudian potong kecil. Masukkan kepingan tembikai, kurma, dan air ke dalam bekas tertutup. Rendam selama 6-8 jam sebelum minum.

Sekiranya anda melihat literatur, kurma mengandungi kalium yang berperanan penting dalam menurunkan tekanan darah. Menurut dr. Frank M. Sacks dan dr. Hanna Campos dari Harvard Center for Health Publications, menambahkan buah kering seperti kurma, prun, dan kismis sebagai makanan harian dapat meningkatkan kesihatan jantung dan menurunkan tekanan darah.

Sedangkan semangka dikenali sebagai salah satu buah yang dapat menurunkan tekanan darah. Tembikai mengandungi banyak air, vitamin A, vitamin C, kalium, kalsium, magnesium, fosforus dan serat.

Seperti kurma, kandungan air dan kalium yang banyak dalam semangka bermanfaat untuk menurunkan tekanan darah tinggi atau darah tinggi. Tembikai juga mengandungi lycopene yang merupakan antioksidan untuk mencegah penuaan dini dan barah. Manfaat semangka lain adalah untuk mencegah serangan jantung.

Baca juga: Faedah Kurma

Adakah Ubat Herba Berkesan?

Untuk mengetahui sama ada ubat herba, termasuk ubat hipertensi herba dari dr. Zaidul Akbar, memang berkesan, sudah tentu pesakit mesti mengawal tekanan darahnya setiap hari. Anda harus berjumpa doktor, jika ramuan herba tidak menurunkan tekanan darah, sudah tentu rawatan dari doktor adalah pilihan yang selamat untuk menurunkan tekanan darah.

Selagi ubat herba tidak menimbulkan masalah, ia sebenarnya boleh digabungkan dengan rawatan dari doktor. Memeriksa tekanan darah secara berkala, diet rendah garam, rajin bersenam, dan mengambil ubat hipertensi dari doktor adalah langkah yang tepat untuk mengatasi tekanan darah tinggi.

Baca juga: Bolehkah Tembikai Dimakan oleh Diabetis?


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found