8 Nutrien Paling Penting untuk Mata

Penglihatan mungkin adalah pengertian yang paling penting. Jadi, Gang Sihat mesti menjaga kesihatan mata. Nah, ternyata ada beberapa nutrien yang paling penting untuk mata.

Nutrien ini membantu menjaga fungsi mata, melindungi mata dari cahaya berbahaya, dan mengurangkan perkembangan penyakit degeneratif yang dipengaruhi oleh proses penuaan.

Inilah lapan nutrien terpenting untuk mata!

Baca juga: Khasiat Buah Leunca untuk Mata

8 Nutrien Paling Penting untuk Mata

Risiko anda terkena penyakit mata meningkat seiring bertambahnya usia. Penyakit mata yang paling biasa adalah:

  • Katarak: keadaan di mana penglihatan menjadi kabur. Katarak yang berkaitan dengan usia adalah penyebab utama penglihatan dan kebutaan di dunia.
  • Retinopati diabetes: penyakit ini dikaitkan dengan diabetes dan merupakan salah satu penyebab masalah penglihatan dan kebutaan. Penyakit ini disebabkan oleh kerosakan pada saluran darah di retina kerana kadar gula darah tinggi.
  • Penyakit mata kering: keadaan yang dicirikan oleh kekurangan cecair, menyebabkan mata kering dan tidak selesa.
  • Glaukoma: penyakit di mana saraf optik merosot, mempengaruhi maklumat visual dari mata ke otak. Glaukoma boleh menyebabkan masalah penglihatan dan kebutaan.
  • Kemerosotan makulaMakula adalah bahagian tengah retina. Degenerasi yang disebabkan oleh penuaan adalah penyebab utama kebutaan di negara-negara membangun.

Walaupun risiko anda terkena penyakit ini sering bersifat genetik, diet anda juga dapat mempengaruhi risiko anda. Berikut adalah nutrien terpenting untuk mata:

Baca juga: Cara mengesan buta warna pada kanak-kanak seawal mungkin

1. Vitamin A

Kekurangan vitamin A adalah salah satu penyebab masalah penglihatan. Vitamin ini sangat penting untuk menjaga kesihatan sel-sel mata yang berfungsi untuk mengesan cahaya, atau yang biasa disebut fotoreseptor.

Kekurangan vitamin A meningkatkan risiko kebutaan malam, mata kering, atau keadaan lain yang lebih serius, bergantung kepada tahap kekurangan vitamin A.

Vitamin A hanya terdapat dalam makanan haiwan, seperti hati sapi, kuning telur, dan semua produk tenusu. Walau bagaimanapun, anda juga boleh mendapatkan vitamin A dari sebatian antioksidan tumbuhan yang disebut karotenoid provitamin A. Sebatian ini banyak terdapat dalam beberapa buah dan sayur-sayuran.

Provitamin A karotenoid mengandungi 30% daripada keperluan harian vitamin A. Yang paling berkesan ialah beta karoten, yang terdapat dalam banyak bayam, kubis, dan wortel.

2. Lutein dan Zeaxanthin

Lutein dan zeaxanthin adalah antioksidan karotenoid kuning yang disebut pigmen makula. Kedua-duanya terkandung di dalam makula, yang merupakan bahagian tengah retina, yang merupakan lapisan sel sensitif cahaya di belakang dinding bola mata.

Lutein dan zeaxanthin berfungsi sebagai pelindung matahari pengalaman. Kedua-duanya mempunyai peranan utama dalam melindungi mata dari cahaya biru yang berbahaya. Satu kajian pada orang dewasa dan orang tua mendapati bahawa pengambilan 6 miligram lutein atau zeaxanthin sehari secara signifikan mengurangkan risiko degenerasi makula.

Pakar juga mendapati bahawa orang yang mengonsumsi lutein dan zeaxanthin dalam jumlah tertinggi mempunyai 43% risiko penurunan degenerasi makula, dibandingkan dengan mereka yang menggunakan jumlah terendah.

Walau bagaimanapun, bukti dari kajian ini masih tidak konsisten. Satu kajian mendapati bahawa lutein dan zeaxanthin hanya melindungi mata daripada degenerasi makula peringkat akhir.

Lutein dan zeaxanthin biasanya terdapat dalam sayur-sayuran, seperti bayam, kubis, pasli, dan lain-lain. Kuning telur, sweetcorn, dan anggur merah juga kaya dengan lutein dan zeaxanthin.

4. Asid Lemak Omega 3

Asid lemak omega 3 EPA dan DHA penting untuk kesihatan mata. DHA banyak terdapat di retina, di mana nutrien membantu mengekalkan fungsi mata. DHA juga penting untuk perkembangan otak dan mata pada bayi. Oleh itu, kekurangan DHA dapat merosakkan penglihatan, terutama pada kanak-kanak.

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa pengambilan suplemen omega 3 baik untuk orang yang mempunyai mata kering. Satu kajian menunjukkan bahawa pengambilan suplemen EPA dan DHA secara berkala selama tiga bulan mengurangkan gejala mata kering dengan ketara dengan meningkatkan pembentukan cecair air mata.

Asid lemak omega 3 juga membantu mencegah penyakit mata. Penyelidikan pada orang dewasa dan orang tua dengan diabetes mendapati bahawa memakan sekurang-kurangnya 400 miligram omega-3 secara berkala dapat mengurangkan risiko retinopati diabetes.

Sumber EPA dan DHA terbaik adalah minyak ikan. Anda boleh mengambil salah satu nutrien terpenting untuk mata dalam bentuk makanan tambahan.

Baca juga: Makanan dan Buah-buahan yang Mengandungi Vitamin A untuk Kesihatan Mata

5. Vitamin C

Mata memerlukan pengambilan antioksidan yang tinggi, lebih banyak daripada organ lain. Vitamin C adalah sejenis antioksidan kuat yang penting untuk mata. Kepekatan vitamin C lebih tinggi di lapisan luar mata atau pada humor berair mata daripada cecair badan yang lain.

Anda boleh meningkatkan kepekatan vitamin C di lapisan luar mata dengan mengambil makanan tambahan atau makanan yang kaya dengan vitamin C. Penyelidikan mendapati bahawa orang yang mempunyai katarak cenderung mempunyai tahap antioksidan yang rendah. Kajian itu juga mendapati bahawa orang yang mengambil suplemen vitamin C mempunyai risiko lebih rendah terkena katarak.

Walaupun vitamin C mempunyai fungsi mata pelindung, tidak jelas apakah dalam bentuk suplemen, nutrien terpenting untuk mata ini dapat memberikan manfaat yang sama bagi mereka yang tidak kekurangan. Pengambilan vitamin C yang tinggi terdapat pada buah-buahan dan sayur-sayuran, termasuk buah sitrus, jambu batu, kubis, dan brokoli.

6. Vitamin E

Vitamin E juga merupakan antioksidan larut lemak. Fungsinya merangkumi melindungi asid lemak daripada pengoksidaan berbahaya. Kerana retina mengandungi kepekatan asid lemak yang tinggi, pengambilan vitamin E penting untuk menjaga kesihatan mata.

Kekurangan vitamin E dianggap menyebabkan degenerasi retina dan kebutaan. Namun, tidak jelas jika mengambil suplemen vitamin E dapat memberikan manfaat tambahan, jika anda mendapat cukup pengambilan vitamin E.

Satu kajian mendapati bahawa pengambilan lebih dari 7 miligram vitamin E sehari dapat mengurangkan risiko katarak akibat penuaan sebanyak 6 persen. Walau bagaimanapun, terdapat juga kajian yang mendapati bahawa suplemen vitamin E tidak melambatkan atau menghalang perkembangan katarak.

Sumber vitamin E yang baik termasuk kacang almond, biji bunga matahari, dan minyak sayuran seperti minyak biji rami. Anda boleh mendapatkan salah satu nutrien terpenting untuk mata dari makanan ini.

7. Zink

Mata mengandungi sejumlah besar zink. Zink adalah sebahagian daripada enzim penting, termasuk superoxide dismutase, yang berfungsi sebagai antioksidan.

Selain itu, zink juga berperanan dalam pembentukan pigmen visual di retina. Atas sebab ini, kekurangan zink boleh menyebabkan kebutaan pada waktu malam.

Dalam satu kajian, orang tua dengan degenerasi makula diberi suplemen zink. Kemudian didapati bahawa terdapat penurunan fungsi macular. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan ini.

Sumber makanan nutrien terpenting untuk mata termasuk tiram, daging, biji labu, dan kacang. (UH)

Baca juga: Makluman, Diabetes Meningkatkan Risiko Katarak!

Sumber:

Garis Kesihatan. 8 nutrien yang akan mengoptimumkan kesihatan mata anda. 2019.

A.S. Perpustakaan Perubatan Negara. Tanda-tanda kekurangan vitamin A. 2013.

A.S. Perpustakaan Perubatan Negara. Buah-buahan dan sayur-sayuran yang merupakan sumber lutein dan zeaxanthin: pigmen makula pada mata manusia. 1998.