Khasiat Ikan Snakehead untuk Wanita Hamil - Guesehat

Ibu, semasa mengandung adakah keperluan protein anda dapat dipenuhi? Protein adalah salah satu makronutrien penting yang keperluannya meningkat sekitar 15-50 gram sehari semasa kehamilan. Ini kerana protein berperanan besar dalam pertumbuhan janin dan mencegah pelbagai kelainan dan kecacatan janin.

Terdapat dua sumber protein, iaitu:

  1. Protein sayuran terdapat dalam tauhu, tempe, kacang soya, kacang polong, dan lain-lain.
  2. Protein haiwan terdapat dalam daging merah, ayam, ikan, telur, dan susu.

Hampir semua jenis ikan mengandungi protein tinggi. Tetapi ada satu jenis ikan yang istimewa, ibu, iaitu ikan gabus. Gabus Ikan (Striata Channa) adalah ikan air tawar yang bentuknya tidak menyenangkan untuk dilihat. Nama orang Barat kepala ular kerana kepalanya kelihatan seperti ular. Tetapi di sebalik bentuknya yang biasa, ada potensi yang luar biasa. Ingin mengetahui keistimewaan ikan ini?

Baca juga: Ibu, Memenuhi Keperluan Protein Semasa Kehamilan!

Berbagai kajian yang diterbitkan oleh jurnal pemakanan antarabangsa menyatakan bahawa ikan snakehead mengandungi protein albumin dan asid lemak omega 3 yang banyak dan sangat diperlukan oleh wanita hamil. Walaupun dibandingkan dengan ikan salmon, pemakanan ikan snakehead lebih tinggi. Berikut adalah beberapa kandungan nutrisi pada ikan ular yang menjadi sebab wanita hamil harus banyak mengkonsumsinya, seperti yang dilaporkan oleh pelbagai sumber:

1. Albumin Mencegah Preeklampsia

Sejumlah penyelidik dari Institut Pertanian Bogor (IPB) yang diketuai oleh Dr. Mala Nurilmala, seperti dipetik dari ipb.ac.id, mendapati bahawa ekstrak minyak mentah ikan snakehead sangat kaya dengan albumin. Albumin adalah sejenis protein penting. Tubuh manusia memerlukan albumin setiap hari, terutama dalam proses penyembuhan luka. Halaman babymed.com menulis bahawa fungsi utama albumin dalam darah adalah untuk membawa asid lemak, hormon tiroid, dan steroid.

Keperluan wanita hamil untuk albumin berbeza, tetapi wanita hamil yang mengalami kekurangan albumin akan mengalami pembengkakan pada tisu dan berisiko terkena preeklampsia. Preeklampsia adalah keadaan berbahaya pada akhir kehamilan yang dicirikan oleh tekanan darah tinggi, berat badan berlebihan, protein berlebihan dalam air kencing, hingga gangguan visual. Keadaan ini bukan sahaja memberi kesan serius kepada wanita hamil dan janin, malah boleh mengakibatkan kematian.

Baca juga: Diagnosis Pra-Eklampsia Awal untuk Mengurangkan Risiko Kematian

2. Kaya dengan Asid Lemak Omega 3 untuk Perkembangan Otak Janin

Kajian yang sama mendapati bahawa ikan snakehead juga mengandungi asid lemak omega-3 poli tak jenuh rantai panjang (PUFA) yang sangat tinggi. Ia adalah nutrien penting semasa mengandung. Asid lemak omega-3 yang paling aktif secara biologi adalah asid eicosapentaenoik (EPA) dan asid docosahexaenoic (DHA). Kedua-duanya terbukti mempunyai banyak faedah termasuk meningkatkan perkembangan otak janin semasa kehamilan hingga usia 2 tahun.

3. Kaya dengan antioksidan dan sebagai antihipertensi

Ikan snakehead juga berpotensi sebagai antihipertensi melalui kandungan proteinnya. Protein ikan snakehead juga menyokong aktiviti antioksidan kerana mengandungi mineral zink, tembaga, dan zat besi dalam tubuh.

Hipertensi harus dielakkan oleh ibu hamil kerana boleh membawa risiko tinggi semasa melahirkan, salah satunya adalah preeklamsia. Dengan memakan ikan snakehead secara berkala, anda dapat mengelakkan risiko hipertensi semasa hamil. Menurut penyelidikan, kekuatan antihipertensi dalam protein ikan snakehead adalah sepersepuluh ubat antihipertensi captopril.

Baca juga: Fakta Mengenai Antioksidan

4. Terdapat Potensi Manfaat Kandungan Striatin

Seorang lagi penyelidik IPB, kali ini dari Jabatan Sains dan Teknologi Makanan, Fakulti Teknologi Pertanian, menemui potensi lain dari ikan ular, yaitu striatin. Striatin adalah pecahan protein bioaktif yang bukan hanya protein pada ikan snakehead, tetapi protein murni pada ikan snakehead yang lebih tertumpu pada penyembuhan luka. Striatin ini berfungsi untuk mempercepat proses penyembuhan luka, termasuk luka selepas bersalin. Oleh itu, sangat baik bagi wanita hamil untuk menyambut hari kelahiran.

5. Nutrien Penting Lain dalam Ikan Snakehead

Bukan hanya protein yang dicari dari ikan ular. Dilaporkan dari manfaat untuk kesihatan.info, setiap 100 gram ikan snakehead selain mengandung makronutrien dalam bentuk karbohidrat sebanyak 69 kalori, dan 25,2 gram protein, juga mengandung 1,7 gram lemak, 0,9 gram zat besi, 62 miligram kalsium, 76 miligram fosfor, vitamin A 150 miligram, 0.05 miligram vitamin B dan 96 gram air.

Semua nutrien ini menjadikan ikan snakehead sumber makanan yang sangat baik bagi mereka yang meningkatkan status pemakanan mereka, seperti wanita hamil, anak-anak, orang yang sedang dalam proses pemulihan, dan orang tua. Bukan hanya berkhasiat, ikan ular mempunyai struktur daging yang sangat lembut sehingga dapat diproses menjadi berbagai hidangan ikan yang enak. (AY / OCH)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found