Kedudukan Tidur Yang Baik Untuk Kesihatan

Posisikan ke sisi ke kanan semasa tidur. Kedudukan tidur setiap orang berbeza. Ada yang lebih selesa tidur dalam keadaan terlentang, menghadap ke kiri, kanan, bahkan di perut. Bagaimana dengan anda? Bagaimana kedudukan badan anda ketika anda tidur lama pada waktu malam? Adakah anda tahu bahawa kedudukan tidur setiap orang boleh mempengaruhi keadaan kesihatan seseorang?, malah menyumbang kepada kesan terhadap prestasi organ dan fungsi badan yang lain. Apa kesannya?

1. Berselimut

tidur362 Sumber: sec Kedudukan pertama adalah tidur dengan badan di belakang dan wajah menghadap ke atas. Manfaat kedudukan badan ketika tidur seperti ini adalah dapat mengurangkan rasa sakit di kepala dan mengembalikan tenaga yang telah dikurangkan sepanjang aktiviti seharian.. Ada juga yang mengaitkan pose tidur ini dengan gerakan yoga yang dikenali sebagai "kematian menimbulkan" atau berbaring lurus, yang terbukti dapat mengurangkan insomnia atau sukar tidur. Otot muka juga dapat berehat dengan lebih baik apabila anda memutuskan untuk tidur di punggung. Kerana wajah menghadap ke atas, otot muka dapat menjadi lebih santai sehingga kedutan dapat hilang. Selain itu, postur terlentang dapat merawat sakit di bahagian leher dan punggung dan mengurangkan masalah perut, terutamanya asid perut jika anda menggunakan bantal yang betul. Ketebalan bantal boleh menjadikan kawasan esofagus anda lebih tinggi daripada perut anda. Muka dan payudara juga tidak tergelincir kerana gaya tidur terlentang ini sehingga aliran darah dan oksigen dapat mengalir dengan lancar ke seluruh badan. Ia juga dapat membantu menjaga punggung anda daripada melengkung dan tetap dalam kedudukan yang neutral. Tetapi bagi anda yang suka berdengkur ketika tidur, anda dinasihatkan untuk tidak mengamalkan posisi ini. Sebabnya mudah, kerana anda dapat mengeluarkan suara dengkuran yang lebih kuat. Apabila anda tidur di punggung, graviti akan menjadikan pangkal lidah anda jatuh dan memasuki saluran pernafasan. Ini menyebabkan dengkuran anda lebih kuat daripada sebelumnya.

2. Bengkok

13055549_242932919427493_8028590093499462889_n Sumber: blogspot Sekiranya anda ingin tertidur di sisi anda dengan lutut dibengkokkan, ketegangan yang berlaku di kawasan belakang dapat diatasi. Selain itu, keadaan tidur yang miring juga dapat mengurangkan sakit perut kerana pedih ulu hati atau sakit asam lambung. Sama ada kaki dibengkokkan atau lurus selari, kedudukan miring ke kiri dipercayai dapat membantu ibu hamil meningkatkan aliran darah dan oksigen ke jantung. Anda yang hamil juga boleh berbaring di sebelah kiri anda dengan selesa sehingga peredaran nutrien ke bayi melalui plasenta dapat berlaku dengan lancar. Malangnya, tidur terlalu lama di sebelah kiri anda boleh memberi tekanan kuat pada perut dan paru-paru anda. Tidur lama dengan posisi miring ke kanan juga tidak begitu baik sehingga anda disarankan untuk menukar arah. Kerana apabila anda tertidur di sisi anda dalam arah tertentu untuk waktu yang lama, lengan dan separuh badan anda akan dihancurkan dan menekan saraf tertentu. Otot bahu dan leher secara beransur-ansur dapat menyempit kerana ini. Masalah lain yang boleh timbul dari tidur di sisi anda ialah ia boleh mencetuskan pertumbuhan keriput dan meningkatkan tekanan pada payudara. Perkara yang sama dinyatakan oleh Ken Shannon, seorang ahli terapi fizikal dari England yang menyarankan agar ketika tidur harus menggunakan bantal untuk mengisi celah antara bahu dan kepala sehingga badan akan berada dalam posisi netral.

3. terdedah

tidur-di-tidur-cepat-tua-cepat-kebiasaan Sumber: vemale Berbeza dengan keadaan terlentang, keadaan badan di perut sebenarnya sangat baik bagi anda yang sering berdengkur pada waktu malam. Tetapi malangnya, bagi orang normal tidak digalakkan tidur dalam kedudukan ini. Selain dapat menyebabkan sakit belakang, ketika bangun tidur, anda juga dapat mengalami kesemutan akibat saraf yang mampat atau sakit di leher. Bahagian pernafasan seperti paru-paru dan perut juga diperah dan dimampatkan oleh badan anda sendiri sehingga dikhuatiri boleh mengganggu proses pernafasan masuk dan keluar semasa tidur. Perkara yang sama juga dinyatakan oleh Eric Olson, MD, pengarah Pusat Klinik Mayo yang mengatakan bahawa tidur di perut anda boleh menjadikan badan anda secara automatik berpusing ke satu sisi untuk waktu yang lama. Ini mengakibatkan kesakitan di bahagian leher dan punggung.

4. Separuh Duduk

Sunting-Ibu Hamil Sumber: viaberita Mungkin ada di antara anda yang keliru dengan posisi tidur ini. Ya, pose tidur separuh duduk biasanya dimaksudkan sebagai ibu hamil sedang tidur atau mempunyai masalah berdengkur yang sangat teruk. Baji diberikan untuk menyokong bahagian belakang leher sehingga dapat memudahkan pernafasan wanita hamil semasa tidur. Kedudukan ini juga dapat mengurangkan kesakitan di leher dan punggung anda. Baiklah, sesuaikan keadaan badan dan tabiat tidur anda dengan pelbagai kedudukan ini. Berhati-hatilah ketika anda tidur, kerana kedudukan yang salah boleh menyebabkan kesakitan ringan atau teruk dan kekejangan pada keesokan harinya ketika anda bangun.